Ford Powerstroke Diesel Forum banner

6.0 Powerstroke Rebuild Problemy (FICM Sync/Tak) (Sync/Nie)

2.6K views 7 replies 3 participants last post by  butler9b9  
#1 ·
Cześć wszystkim! Długoletni czytelnik i pierwszy post, ponieważ nie mogłem znaleźć nikogo innego z tym problemem.

Wrzuciłem silnik 6.0 z 2005 roku, który sam złożyłem po tym, jak warsztat go przerobił. Ciężarówka jest z 2004 roku i po kilku dniach gonienia za problemami z okablowaniem udało mi się ją uruchomić. Teraz interesująca część. Brzmi jak silnik benzynowy o wysokim stopniu sprężania z dużym wałkiem rozrządu, tzn. ma duży lope. Uruchomiłem go tylko na około 10 minut w sumie, obserwując go na Forescan i nie chcę próbować jazdy próbnej. Przez ostatnie 3 rozruchy uruchamia się po drugim przekręceniu kluczyka (czuję, że to osobny problem lub po prostu jeszcze nie odpowietrzył całego powietrza). Reakcja na przepustnicę podczas postoju jest dobra i dość natychmiast się wygładza po wciśnięciu pedału przyspieszenia. Żadnych oznak, że zgaśnie. Wyróżnia się Sync NO wraz ze skaczącymi obrotami (nie zapomnij, że ma lope). Reszta pokazuje dobre liczby z FICM Sync/Yes. Odbieram nowy CKS dzisiaj po południu, ale nie mam wielkich nadziei. Moje przeczucie w tym momencie jest takie, że mogłem ustawić wał korbowy o jeden ząb od wałka rozrządu, ponieważ tak, jestem tanim skurwielem i nie chciałem płacić za specjalne narzędzie i byłem wtedy zbyt niecierpliwy, żeby je zbudować. Użyłem jednak poziomicy laserowej, ale biorąc pod uwagę stały lope i sposób, w jaki reaguje na przepustnicę, wątpię w siebie.
Sprawdziłem, czy płyta rozrządu wału korbowego jest zabezpieczona, ale jeszcze nie obróciłem silnika, aby sprawdzić, czy jest zgięty.

Pytania:
Czy oscyloskop jest jedynym sposobem na zobaczenie rozrządu wału korbowego/rozrządu wałka rozrządu, gdy wszystko jest złożone?
Czy zwarcie gdzieś w ekranowaniu lub okablowaniu cks/cms/ebp spowodowałoby impuls, który spowodowałby, że silnik miałby stały lope?
Co jeszcze sprawdzić?

Wszelkie rady byłyby w tym momencie mile widziane, ale prawie przekonałem się, że będę musiał zacząć od nowa.

#2 ·
Aktualizacja: Czujnik położenia wału korbowego……no cóż…jakby naprawiony!
Założony i uruchomiony, wciąż nierówno pracuje, wziąłem telefon, żeby nagrać pracę silnika, nierówna praca zmalała, a potem całkowicie zniknęła. Teraz jednak oba Syncs na biegu jałowym są tak, ale powyżej 1100+\- obr/min Sync/Nie i zaczyna falować. Myślę, że mogę wykluczyć, że nie ustawiłem wału korbowego prawidłowo!?!? Pierwsze zdjęcie jest na biegu jałowym, drugie podczas próby utrzymania około 1500.
Image

Image

#5 ·
Bismic, dzięki za szybką odpowiedź. Właśnie zamieniłem używany wcześniej przez siebie czujnik wałka rozrządu, ale bez zmian. Wyglądało na czyste, ale i tak potraktowałem je papierem ściernym. Zamierzam wyczyścić i ewentualnie wymienić złącze cmp rano.

Przejechałem się nim dziś wieczorem. To samo, co podczas parkowania. Zaczyna trzepotać przy 1100-1200 i synchronizacja zanika.

Żona właśnie wróciła do domu i dzisiaj przyszły amortyzatory jej pojazdów, więc zmieniam projekty na wieczór.

#6 ·
Aktualizacja 16.02: a raczej jej brak. Wyciągnąłem wiązkę silnika, aby przerobić kilka zużytych miejsc, pęknięć i uszkodzonych złączy. Poważnie! Nie jestem do końca pewien, jak to działało, zanim zaparkowałem i wyciągnąłem silnik. Przed wyciągnięciem wiązki odłączyłem ICP - Bez zmian, trzepotanie/skoki obrotów nadal zaczynały się przy 1100-1200 obr./min. Odłączyłem również EBP i trzepotanie/skoki zmniejszyły się, ale nadal występowały. Usunąłem EBP i poprowadziłem drut przez rurkę (wyczyściłem ją również przed założeniem kolektora). Sam EBP ma trochę nagromadzonego węgla, ale nie jest tak źle. I tak go wymienię. Złącze zostało w pewnym momencie wymienione, ale wygląda dobrze do punktów łączenia w głównym wiązce. Wstępne badanie wiązki po wyjęciu wykazało kilka miejsc, w których ekranowanie przewodu wałka rozrządu/wału korbowego było odsłonięte i stykało się z blokiem, uszkodzone/pęknięte, a w jednym miejscu stykało się z innym pękniętym, odsłoniętym przewodem.

Czy ekranowanie folią powinno być całkowicie nienaruszone i zakryte? Czy całe przewody wałka rozrządu/wału korbowego można zastąpić 2-przewodowym kablem zabezpieczającym/sterującym z przewodem uziemiającym? Mam wiązkę dawcy, z której już zabrałem kilka złączy i którą zamierzam całkowicie otworzyć z zamiarem użycia jej ekranowanego przewodu jako zamiennika, ale wolałbym włożyć coś nowego.

#7 ·
Nie wyświetla żadnych kodów dla Forscan ani SCT. Początkowo wyświetlał tylko P2617 przed uruchomieniem. Wymieniłem wiązkę czujnika wału korbowego z powodu gołych przewodów przed podłączeniem wiązki. Jestem pewien, że to już powiedziano, ale NIE używaj złączy lutowanych, które kurczą się za pomocą opalarki! Straciłem kilka godzin na ten kod, tylko po to, by stwierdzić, że oba przewody wypadły z bezwartościowych złączy.

#8 ·
Jeżdżę nim codziennie od prawie tygodnia i rozwiązałem to Kina-Sorta! Odkryłem, że czujnik wału korbowego nie jest osadzony na odpowiedniej głębokości. W chwili sfrustrowanego szaleństwa dźgałem czujnik wału korbowego długim śrubokrętem. Nie pamiętam teraz dlaczego, ale właśnie uruchomiłem ciężarówkę i miała nieregularny bieg jałowy, i zauważyłem, że bieg jałowy ustępował na ułamek sekundy po każdym dźgnięciu. Od tego momentu testowałem, ostrożnie, przykładając nacisk na czujnik wału korbowego, co powodowało, że bieg jałowy mruczał. Bez nacisku, wanka wanka. Blok był wcześniej czyszczony, więc frezowałem powierzchnię montażową samego czujnika wału korbowego i presto, idealny bieg jałowy przy każdym uruchomieniu. "Sorta" pojawia się teraz przy około 2200 obr./min, gdy Sync zaczyna wypadać, ale wcale nie tak poważnie jak wcześniej. To jak pół czkawki wraz ze skakaniem wskaźnika obrotów. Efekt ten zmniejsza się również, im cieplejszy jest silnik. Zgaduję, że to rozszerzalność? Zamówiłem czujnik OEM, ponieważ obecny jest generyczny ze sklepu, ale planuję jeszcze trochę zeszlifować obecny czujnik, aby zobaczyć, co się stanie. Zrobiłem endoskopią przekładni i nic nie wyskoczyło, co byłoby nie w porządku.