Ford Powerstroke Diesel Forum banner
41 - 60 of 88 Posts
Discussion starter · #41 ·
Aktualizacja.

Wymieniono stacyjkę. Obwody stacyjki działają teraz poprawnie w pozycjach run/start, ale teraz mam dziwne zachowanie zespołu wskaźników.

Kopanie coraz głębiej i na pewno nie jestem pewien okablowania kabiny. Czuję, że brakuje mi tu czegoś ważnego - prawdopodobnie przetarcia w głównej wiązce. Ale jak mówi Hydro... Bez udowodnienia, że reszta systemu jest dobra... Stawianie na wadliwy PCM to hazard.

Będę potrzebował więcej czasu na tym samochodzie - o wiele więcej czasu. Będę musiał zawiesić to forum do czasu, aż znajdę więcej czasu, aby to rozgryźć.

Jeśli znajdę przyczynę, na pewno opublikuję moje ustalenia.

Chciałem tylko podziękować za wasz czas i cierpliwość w pomaganiu mi, chłopaki; doceniam to.

Discussion starter · #42 ·
@bismic @Hydro

Hej chłopaki, minęło trochę czasu, ale w końcu wróciłem z ciężarówką, żeby spróbować to rozgryźć.

Bismic, jeszcze raz przejrzałem twój przewodnik, żeby zobaczyć, gdzie jestem i czy coś się zmieniło. No cóż, coś się zmieniło i zastanawiam się, czy ty i Hydro moglibyście wyjaśnić, co to oznacza. Z twojego przewodnika bismic:

Sprawdź rezystancję między pinami 6 (CAN PLUS) i 14 (CAN MINUS) na DLC przy wyłączonym zapłonie. Powinno być 0, 60 lub 120 omów. Wszystko jest w porządku, jeśli jest 60 omów.

Piny 6 i 14 to magistrala CAN (+) i (-). Pin 6 to linia magistrali danych szeregowych CAN.
Dane diagnostyczne są komunikowane przez CAN do narzędzia diagnostycznego. Sieć CAN jest używana do komunikacji HEC (zespół wskaźników), ABS i TBC.
Magistrala CAN działa z dzielonym napięciem.
Sprawdź napięcie względem masy na pinie 6, a następnie na pinie 14 przy wyłączonym zapłonie.

Sprawdź napięcie względem masy na pinie 6, a następnie na pinie 14 przy włączonym zapłonie.

Za każdym razem napięcia na pinie 6 i pinie 14 powinny sumować się do ok. 5 woltów, przy czym CAN PLUS jest nieco wyższy niż CAN MINUS. Napięcie CAN PLUS wzrośnie wraz ze wzrostem aktywności sieci.
Po pierwsze, sprawdzając rezystancję między pinami 6 i 14 złącza DLC (CAN Plus i CAN Minus) przy wyłączonym zapłonie... Odczytuję 121,6 omów. Rozumiem, że oznacza to, że jeden z rezystorów końcowych w HEC lub PCM zniknął. Udało mi się jednak zdobyć zarówno fabrycznie nowy HEC, jak i zapasowy PCM do przetestowania i po wymianie ich odpowiednich zamienników jeden po drugim lub oba jednocześnie, nadal odczytuję 120 omów we wszystkich przypadkach i nie jestem pewien, co o tym myśleć.

Dodam, że sprawdziłem zwarcie lub obwód otwarty wzdłuż linii CAN PLUS i CAN MINUS między PCM i DLC, aby ewentualnie wykluczyć zwarcie lub uszkodzoną linię między nimi.

Sondowanie pinu 6 DLC i pinu 13 złącza PCM C1381a, a także pinu 14 DLC i pinu 14 złącza PCM C1381a, dało ~1 om dla obu. Jestem więc w miarę pewny, że na magistrali CAN między PCM i DLC nie ma uszkodzonego przewodu.

Po drugie, sprawdzenie dzielonego napięcia na magistrali CAN za pomocą pinów 6 i 14 na DLC daje 0 V w każdym przypadku. To znaczy 0 V dla wyłączonego zapłonu CAN PLUS do masy, 0 V dla wyłączonego zapłonu CAN MINUS do masy, 0 V dla włączonego zapłonu CAN PLUS do masy i 0 V dla włączonego zapłonu CAN MINUS do masy.

Teraz nie jestem do końca pewien, jak działa dzielone napięcie i skąd dokładnie pochodzi, więc nie jestem pewien, co dalej. Hydro/Bismic, byłbym zainteresowany wiedzą, czy brak dzielonego napięcia cokolwiek ci mówi, czy też skłania do przeprowadzenia dalszych testów.

Myśli?

Zmierz rezystancję na liniach danych z odłączonym pcm i inst. Powinieneś zobaczyć tutaj odczyt zero.

Zasugerowano, że jeden z terminatorów znajduje się w module ABS. Literatura nie jest jasna co do ich lokalizacji. Możliwe zmiany w zależności od roku modelowego. Nie mam na ten temat twardych informacji.

Linie danych powinny mieć napięcie po włączeniu zapłonu - to daje około 5 V i wynosi zwykle 2,4 i 2,6 dla wysokiego i niskiego, chociaż poszczególne napięcia mogą się nieco różnić, w zależności od ruchu na magistrali.

owns 2006 Ford F250 Lariat FX4
  • Like
Reactions: bismic
Discussion starter · #44 ·
Zmierz rezystancję na liniach danych przy odłączonym pcm i inst

powinno pokazywać zero

sugerowano, że jeden z terminatorów znajduje się w module abs

literatura nie jest jasna co do ich lokalizacji

możliwe zmiany w zależności od roku modelu

nie mam na ten temat twardych informacji

Na liniach danych powinno być napięcie po włączeniu zapłonu - daje to około 5 V

i zwykle jest to 2,4 i 2,6 dla wysokiego i niskiego

chociaż poszczególne napięcia mogą się nieco różnić, w zależności od ruchu na magistrali
Przy odłączonym PCM i INST, mierząc na liniach danych (tj. badając piny 6 i 14 DLC), rzeczywiście otrzymuję odczyt zero/otwarcie.

Mogę potwierdzić, że po włączeniu zapłonu linie danych wskazują na pewno 0 V. Co sądzisz, jaka jest tego przyczyna? Czy chcesz, żebym coś przetestował?

pcm i inst, po jednym na raz
Czy dostajesz 120 omów?

na napięciu linii danych
Czy dostajesz światło oczekiwania na start po włączeniu zapłonu?

tak, mniej więcej do tego WD40 się nadaje, do smarowania i mycia złączy elektrycznych - w tej roli sprawdza się dobrze

• Like
Reactions: bismic
Preparat do czyszczenia hamulców i zapalniczka

Discussion starter · #49 · (Edited)
pcm i inst, po jednym na raz
czy dostajesz 120 omów?

na napięciu linii danych
czy dostajesz światło oczekiwania na uruchomienie po włączeniu zapłonu?

tak, WD40 nadaje się tylko do smarowania i mycia złączy elektrycznych - w tej pracy sprawdza się dobrze
Pcm podłączony: 121,2 Ohma.
INST podłączony: Obwód otwarty.

Zarówno fabrycznie nowy, jak i stary INST dają obwód otwarty.

Rozumiem, że rezystor terminacyjny INST to ten, który nie działa w obwodzie? Skoro dzieje się to również w przypadku nowego INST, uważasz, że jest przerwa/zwarcie/zły pin wzdłuż tych linii danych po stronie INST?

Myślę, że w tym roku nie ma 'oczekiwania na uruchomienie'. Zamiast tego ma symbol świecy żarowej i rzeczywiście się włącza

Zatem, bez podłączonych kontrolerów, odczyt omów powinien wynosić otwarty (zero).
Moduł PCM i instrument powinien mieć rezystor terminacyjny.

Zatem, podłączenie panelu instrumentów powinno dać 120 omów.
-- to samo dotyczy podłączenia PCM.

Po podłączeniu obu, odczyt omów powinien wynosić 60.

Terminatory znajdują się na końcach magistrali CAN, aby stłumić szumy w magistrali.
System będzie działał tylko z jednym terminatorem, ale zwykle wyrzuci losowe kody.

To jest dla mnie mylące:

"
PCM odłączony: 121,2 omy. -- co było tu podłączone, aby uzyskać 120?
INST odłączony: 0 lub obwód otwarty. -- PCM podłączony?
Zarówno zupełnie nowy, jak i stary INST dają obwód otwarty" -- podłączony sam, nie otrzymujesz odczytu omów?

Testowanie omów należy wykonać przy wyłączonym zapłonie.

Patrząc na schemat z 2003 i 2005 roku, widzę, że port ODB znajdował się w innym miejscu w obwodzie.

Discussion starter · #53 ·
Więc, gdy żaden z kontrolerów nie jest podłączony, rezystancja powinna wynosić otwartą (zero).
PCM i instrument powinny mieć rezystor terminujący w sobie.

Więc podłączenie panelu instrumentów powinno dać 120 omów
-- to samo dotyczy podłączenia PCM

gdy oba są podłączone, rezystancja powinna wynosić 60

Terminatory znajdują się na końcach magistrali CAN, aby stłumić szumy w magistrali
system będzie działał tylko z jednym terminatorem, ale zwykle wyrzuca losowe kody

To jest dla mnie mylące:

"PCM odłączony: 121,2 omy. -- co było tu podłączone, aby uzyskać 120?
INST odłączony: 0 lub obwód otwarty. -- PCM podłączony?
Zarówno fabrycznie nowy, jak i stary INST dają obwód otwarty" -- podłączony sam, nie otrzymujesz odczytu omów?

Testowanie omów należy wykonać przy wyłączonym kluczyku

Patrząc na schemat z 2003 i 2005 roku, widzę, że post odb był w innym miejscu w obwodzie
Przepraszam Hydro, to była pomyłka z mojej strony. Powiedziałem odłączony, kiedy miałem na myśli podłączony.

Poprawiam się...
  • Gdy ani PCM, ani INST nie są podłączone: rezystancja na liniach magistrali CAN wynosi 'otwarta'.
  • Tylko z podłączonym PCM: rezystancja na liniach magistrali wynosi 121,2 omy.
  • Tylko z podłączonym INST, rezystancja na liniach magistrali wynosi 'otwarta'. Pozostaje to prawdą podczas testowania zarówno z nowym, jak i starym INST.
To wszystko zostało zrobione przy wyłączonym kluczyku.

Na magistrali powinny być dwa zakończenia 120 omów. Jeśli są oba obecne na magistrali, zobaczysz 60 omów na magistrali.

Discussion starter · #55 ·
"Pcm odłączony: 121,2 Ohm. -- co było tu podłączone, żeby uzyskać 120?"

Coś innego w magistrali CAN. Nie mogę ci powiedzieć co.

Powinny być dwa zakończenia 120 omów na magistrali. Jeśli są obecne oba na magistrali, zobaczysz 60 omów na magistrali.
Tak, przepraszam, to była pomyłka z mojej strony.
Powiedziałem PCM odłączony, kiedy miałem na myśli PCM podłączony.

Kiedy INST był odłączony, a PCM był podłączony... Rezystancja na liniach magistrali wynosiła 121,2 omów. To znaczy, że rezystor końcowy PCM jest aktywny w obwodzie.

To drugi rezystor w zestawie wskaźników jest nieaktywny - pod warunkiem, że tam jest drugi rezystor. Hydro wspomniał, że nie jest pewien, czy jest w INST we wszystkich latach.

Możesz skontaktować się z Circuit Board Medics i omówić z nimi problem.

Oto przyzwoity film o podstawach testowania magistrali CAN i jak to działa. Film jest o BMW, ale działanie magistrali będzie takie samo.

41 - 60 of 88 Posts