Użyj miernika i sprawdź napięcia w gnieździe przekaźnika PCM
#30 powinno mieć napięcie akumulatora
#86 jest zasilany z przełącznika kluczyka
#85 to masa -- ta sama masa co port danych
#87 jest przełączany z przekaźnika do PCM
Sprawdź obwód silnika w tym pliku PDF dla przekaźnika PCM
Hmm, nie pozwala mi przesłać pliku
Myśl jest również dostępna na tym forum -- chyba że zmieniły się jakieś zasady
Wiring Diagram - 2003 Powerstroke 6L - Single Alt - Full.pdf
Przejdź tutaj, aby zobaczyć plik
Dobrze, więc przekaźnik zasilania PCM wysłał mnie w króliczą dziurę.
Pierwszy raz, kiedy zbadałem przekaźnik:
- Napięcie zmierzone na pinach #46 i #34 ze złącza PCM C1 do pinów masy #11 i #23 (kluczyk włączony; C1 odłączony): Oba 0,55 V.
- Napięcie zmierzone z gniazda przekaźnika #30 do masy gniazda przekaźnika #85: 12,9 V
- Napięcie zmierzone z gniazda przekaźnika #86 (z kluczykiem włączonym) do masy podwozia: 1,4 V
- Napięcie zmierzone z gniazda przekaźnika #86 (z kluczykiem włączonym) do masy gniazda przekaźnika #85: -11,3 V??
- Napięcie zmierzone z gniazda masy przekaźnika #85 do masy podwozia: 12,45 V?
Niezłe napięcie w obwodzie KEYPWR nie przełącza tutaj przekaźnika. -11,3 V w obwodzie KEYPWR i 12,45 V między masami mnie tutaj zbiło z tropu. Pomyślałem, że masa jest może zła?? Ale majstrowałem na tyle, że od tego czasu nie widziałem tych napięć i tak naprawdę nigdy tego nie rozgryzłem.
Kiedy majstrowałem, postanowiłem zewrzeć przekaźnik zasilania PCM, aby sprawdzić, czy napięcie akumulatora w obwodzie PCM / Bezpiecznik 22 przywróci komunikację... Nie przywróciło. Potwierdziłem, że zwarcie przywróciło napięcie akumulatora do obwodu PCM / bezpiecznik 22 - co zrobiło - a następnie odłączyłem złącza C2 i C3 PCM, aby wyeliminować te połączenia, ale bez powodzenia.
Poszedłem spać, wróciłem następnego ranka i przeczytałem to na gniazdach przekaźnika zasilania PCM:
- Napięcie zmierzone na pinach #46 i #34 ze złącza PCM C1 do pinów masy #11 i #23 (kluczyk włączony; C1 odłączony): Oba 0,7 V.
- Napięcie zmierzone z gniazda przekaźnika #30 do masy gniazda przekaźnika #85: 12,9 V
- Napięcie zmierzone z gniazda przekaźnika #86 (z kluczykiem włączonym) do masy gniazda przekaźnika #85: 0 V
Ujemne napięcie i napięcie między masami zniknęło, ale wyraźnie konsekwentnie nie ma napięcia KEYPWR. Zacząłem przyglądać się przełącznikowi zapłonu, zdemontowałem go i odłączyłem. Rzuciłem na niego okiem, a potem po prostu podłączyłem go z powrotem i trach! Napięcie KEYPWR do 7 V, a następnie później z powrotem do napięcia akumulatora. Przekaźnik zasilania PCM przełącza się teraz ponownie i pełne napięcie akumulatora zostało przywrócone do obwodu PCM / bezpiecznik 22. Sprawdziłem, czy komunikacja wróciła... nie. Niskie napięcie w tym obwodzie zdecydowanie nie było pierwotną przyczyną braku komunikacji, ale myślę, że było to oczywiste, kiedy zwarłem przekaźnik.
Kiedy wspomniałem we wcześniejszej odpowiedzi do bismic, że pierwotnie zbadałem 12 V na bezpieczniku 22, nie sądzę, żebym się pomylił. Uważam, że był to nowy (prawdopodobnie przypadkowy) problem w tym obwodzie KEYPWR, który uniemożliwił przełączanie przekaźnika zasilania PCM, ALE nie był to pierwotny ani główny powód braku komunikacji. Chociaż możecie tu dostrzec wspólny mianownik.
Wątpię, żeby problem KEYPWR został faktycznie rozwiązany przez samo odłączenie i ponowne podłączenie przełącznika zapłonu. Nie jestem więc pewien, czy muszę rozważyć wymianę przełącznika zapłonu, czy też muszę przyjrzeć się okablowaniu przełącznika zapłonu, czy też po prostu magicznie rozwiązałem ten problem. Myśli?
Powinienem również zauważyć, że część oświetlenia deski rozdzielczej jest teraz podejrzanie ciemniejsza niż przed majstrowaniem przy przełączniku zapłonu; ale nie jestem pewien, czy jest to powiązane, a nawet czy to problem.
Ogólnie rzecz biorąc, wciąż jestem w tym zagubiony, chłopaki.