Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Pompa oleju niskiego ciśnienia

27K views 25 replies 6 participants last post by  Hydro  
#1 ·
Cześć, każda pomoc jest mile widziana.

Ok, więc zrobiłem podstawowy test ciśnienia oleju w moim 6.0 i obserwowałem, jak olej napełnia obudowę filtra oleju. Było w porządku.
Później zrobiłem test powietrzny po stronie pasażera mojego 05 6.0 i brzmiało to tak, jakbym miał wycieki powietrza z kubka na smoczek / wtryskiwacza.
Rozebrałem to i uszczelniłem je ponownie. Złożyłem wszystko z powrotem.
Nie powinienem był tego robić, dopóki nie upewniłem się, że naprawa została zakończona, ale wtedy powiedziałem sobie: "Chciałem wyciągnąć ten zawór przelewowy niskiego ciśnienia oleju" i zobaczyć, czy się nie zacina. Miał kilka zadrapań, ale nic poważnego. Włożyłem go z powrotem, teraz ciężarówka nie buduje strony niskiego ciśnienia oleju. Przytrzymałem zawór przelewowy i zrobiłem skok rozrusznika prawdopodobnie 10 razy po około 10 sekund za każdym razem i nic w obudowie filtra oleju. Wyjąłem zawór przelewowy jeszcze 2 razy, wyczyściłem go, włożyłem magnes do pompy oleju niskiego ciśnienia i nic nie znalazłem.

Dzięki.
Kenny

#3 ·
Czy próbowałeś wlać trochę oleju do obudowy filtra, aby pomóc w jego uruchomieniu?

#8 ·
Czy próbowałeś wlać trochę oleju do obudowy filtra, aby pomóc mu się zalać?
To nie zrobi tego, co myślisz

Zawór zwrotny w podstawie filtra nie powinien na to pozwalać
a spust filtra musiałby być zamknięty

Jedynym sposobem byłoby wyciągnięcie podstawy filtra, odsłonięcie portu olejowego - i wlanie tam oleju

Pompa jest prawdopodobnie zużyta lub rura ssąca przecieka - dlatego nie chce się zalać
to i tak pompa 18-galonowa, więc powinna dość szybko napełnić podstawę filtra, nawet przy otwartym zaworze spustowym

owns 2006 Ford F250 Lariat FX4
#6 ·
Dlaczego w ogóle "testowałeś" olej bazowy?

• Like
Reactions: G8orFord
#7 ·
Wlanie oleju do obudowy filtra w ogóle nie napełni pompy HPOP. Z wyjętym filtrem powinno to umożliwić przepływ oleju z powrotem do LPOP, aby pomóc w jego napełnieniu.

To powiedziawszy, nie powinno to być konieczne.

#9 ·
Na początek testowałem ciśnienie oleju bazowego z powodu wolno narastającego icp, a następnie przeszedłem do testów powietrznych.
Kiedy zrobiłem test ciśnienia oleju bazowego, napełnił obudowę oleju w około 5-10 sekund przy zamkniętym zaworze spustowym.
Nie było to najlepsze na świecie, ale po prostu uważam za dziwne, że po wymianie uszczelek pierścieniowych kubka na smoczek i uszczelek wtryskiwaczy.
Pompa oleju niskiego ciśnienia po prostu przestała działać.
I tak planowałem zrobić pompę oleju niskiego ciśnienia, po prostu pomyślałem, że dosłownie po tej naprawie, bez przejechanych kilometrów na ciężarówce, tylko próbując ją uruchomić, przestała działać.

#10 ·
Jeśli/kiedy założysz nową pompę, upewnij się, że ją nasmarujesz przed założeniem pokrywy - nawet niewielka ilość smaru jest dobra, tylko bez grudek.

#11 ·
Wyjąłem koła zębate pompy oleju niskiego ciśnienia i zostały zniszczone. Gorsze niż wszystko, co widziałem online. Zaskoczony, że w ogóle wcześniej odpalił, czy powinienem wyciągnąć chłodnicę oleju i sprawdzić sitko pod nią? A może filtr oleju zatrzymałby wszystko, co próbowało się tam dostać? Muszę wymienić przednią pokrywę razem z kołami zębatymi.

#18 ·
Może przegapiłem, ale dlaczego w ogóle wyciągnąłeś pompę? Miałeś jakieś problemy?

Czy jesteś pierwotnym właścicielem? Jeśli nie, być może uszkodzenie nastąpiło zanim stałeś się właścicielem ciężarówki...? Jeśli jesteś pierwotnym właścicielem, nie spocząłbym, dopóki bym tego nie rozgryzł. Ta pompa jest dość mocno uszkodzona...

-jokester

#19 ·
Nie, prawdopodobnie jestem czwartym właścicielem, miałem długi problem z rozruchem na zimno, około 5-7 sekund. Zacząłem od testu oleju niskiego ciśnienia, zwierając rozrusznik przy akumulatorze przewodem i obserwując napełnianie się miski olejowej. Zajęło to około 10 sekund lub dłużej. Zrobiłem test powietrzny i brzmiało to tak, jakbym miał wyciek z kubka na sutek/wtryskiwacza. W tym momencie ciężarówka nadal odpalała. Rozebrałem ją i wymieniłem uszczelki kubka na sutek i oringi wtryskiwaczy. Próbowałem zalać układ i icp się nie budował. Zrobiłem kolejny test oleju niskiego ciśnienia i w ogóle nie napełnił miski, ani kropli. Czytałem, że słaba pompa, jeśli olej zostanie z niej wypchnięty, nie będzie w stanie ponownie uruchomić układu. Wyjąłem pompę oleju niskiego ciśnienia i znalazłem uszkodzenie. Dzisiaj wyjąłem chłodnicę oleju i Hpop. Oba były bardzo czyste. Przyjrzałem się tylnym popychaczom, które mogłem zobaczyć pod Hpop i wyglądały dobrze. Jednak w pokrywie Hpop brakowało kawałka aluminium, gdzie wychodzi rura spustowa oleju dla turbosprężarki. Jutro zamierzam przefiltrować olej silnikowy magnesem, aby sprawdzić, czy coś jest w oleju. Widziałem w Internecie, że objawami awarii popychacza jest stukanie z wlotu lub wydechu podczas obracania silnika, jednak nie mam takiego hałasu. Przy ciężarówce majstrowano sporo przede mną, z pewnym poziomem ignorancji. Wcześniej odkryłem, że jeden z zaślepek nie został zrobiony, gdy wykonywano tę pracę, więc zarówno rury stojące, jak i 1 zaślepka zostały zmodernizowane. Naprawiłem ten problem, wraz z wieloma innymi.

#20 ·
Mówiąc to wszystko, wtryskiwacze zostały zrobione tuż przed tym, jak kupiłem ciężarówkę, około 15 000 mil temu. Zawsze miał długi rozruch na zimno. Większość mil, które na nim przejechałem, to holowanie 34-stopowej przyczepy kempingowej po zachodnich Stanach Zjednoczonych.

#26 ·
Jeśli zamierzasz wypróbować stare koła zębate, posmaruj powierzchnie smarem do broni i odrobiną między kołami zębatymi, zanim założysz pokrywę z powrotem - powinno to pomóc w uruchomieniu pompy - przelanie poziomu oleju również pomoże - kilka galonów, zawsze możesz spuścić trochę z powrotem, jeśli silnik się uruchomi.

Sugerowałbym, że jeden z popychaczy zaworów jest uszkodzony, ale nie widziałem charakterystycznych śladów na kołach zębatych - chociaż zdarzyło mi się, że koła zębate rozrządu odpryskiwały i powodowały tego rodzaju ślady - możesz zajrzeć do kół zębatych, ponieważ masz zdjętą pokrywę hpop.

Z uwagi na ślady i niskie ciśnienie oleju bazowego, martwiłbym się panewkami korbowodów i wału korbowego - te kawałki powinny utknąć w filtrze, zawsze dobrym pomysłem jest otwarcie filtra i przyjrzenie się mu przy każdej wymianie oleju.

Ponieważ wskaźnik ciśnienia oleju wolno się podnosił, doszło do uszkodzenia metalu - ale mówisz, że jesteś czwartym właścicielem - więc trudno powiedzieć dokładnie, kiedy to się stało.

Prawdziwy wskaźnik ciśnienia oleju i wskaźnik ciśnienia paliwa powinny być wymagane dla każdego z tych samochodów ciężarowych - wiele typowych problemów można zauważyć, zanim dojdzie do rzeczywistych uszkodzeń.