Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Ile brudu jest normalne w intercoolerze?

19K views 15 replies 6 participants last post by  Cablifter  
#1 ·
Oto szczegóły. Mam w zasadzie standardowy Job 1 6.4 (jedyną rzeczą, która nie jest standardowa, są opony).

Narzekałem mojemu dealerowi podczas ostatnich kilku zaplanowanych przeglądów, że ciężarówka nie wydaje się mieć tego "kopa", który miała, gdy była nowa.

Doświadczam czegoś, co opisałbym jako wahanie podczas ruszania z miejsca. Wydaje mi się, że kiedy ciężarówka była nowa, po prostu ruszała, gdy naciskało się pedał przyspieszenia.

Teraz, gdy naciskam pedał przyspieszenia, dosłownie zajmuje to sekundę lub dwie, aby ruszyć. Nie wydaje się to dużo, ale odczuwa się to inaczej i może być kłopotliwe podczas włączania się do ruchu.

Nigdy nie byłem w stanie jasno wyrazić, czy opóźnienie dotyczy wzrostu obrotów silnika, czy też przenoszenia mocy na koła przez skrzynię biegów.

Wcześniej powiedziałem również dealerowi, że turbosprężarka nie wydawała się generować tego samego ciśnienia PSI, co wtedy, gdy ciężarówka była nowa. Nie widzę, żeby przekraczała 35, a kiedy była nowa, jeśli naprawdę ją słyszałem podczas holowania, widziałem, jak dochodzi do 40. Ponadto w literaturze podano, że powinna generować 40.

Dealer powiedział, że przetestowali turbosprężarkę i wygenerowała 35 PSI na 3. biegu, co oznaczało, że jest w porządku???

W każdym razie, właśnie myłem dziś ciężarówkę i dla zabawy usunąłem górną rurę z intercoolera, aby znaleźć grubą warstwę szlamu... pachnie głównie olejem, ale wydaje się, że jest tam również trochę wody, ponieważ wydaje się to być brązowy szlam, a nie czarny.

Nie zdjąłem jeszcze dolnej rury, żeby zobaczyć, czy coś wypływa. Słyszałem, jak inni mówili o intercoolerach wypełnionych olejem.

Nigdy nie uzyskałem jasnego zrozumienia, czy jest to normalne / dopuszczalne, czy też jest to oznaka problemu. Skąd miałby pochodzić olej?

Wydaje mi się, że jeśli w intercoolerze jest olej, zmniejsza to jego wydajność, a jeśli przedmuchuję szlam przez turbosprężarki, również zmniejszyłoby to ich wydajność, co może wyjaśniać, dlaczego nie widzę tego startu i jazdy, które chciałbym mieć?

Przygotowuję się do przeglądu 35K w ciągu najbliższych kilku tygodni. Zastanawiam się, czy powinienem ponownie poruszyć ten temat z kierownikiem serwisu.

Dzięki za wszelkie uwagi.

#2 ·
To brzmi podobnie do moich obaw. Właśnie kupiłem 02 7.3L, E350 z przebiegiem 22 000 mil, a zbiornik przelewowy ma dużo szlamu, rdzawy kolor, pokrywający całe wewnętrzne ściany plastikowego zbiornika. Ma żółty płyn chłodniczy. Szlam wydaje się oleisty po roztarciu między palcami. Jakieś przemyślenia na ten temat???

#3 ·
Brud w intercoolerze to mieszanka oleju (z turbosprężarek) i wody (z kondensacji). Obydwa są normalne, ale zwykle nie widać ich zbyt wiele, chyba że naprawdę eksploatujesz turbosprężarki lub masz mnóstwo kilometrów. Możesz wspomnieć o tym kierownikowi serwisu, kiedy przyjdziesz, żeby upewnili się, że nie uszkodziłeś uszczelki w jednej z turbosprężarek.

#4 ·
bendkodiak.

Wcale nie podobne. Rdzawy szlam w zbiorniku przelewowym to miejsce, gdzie płyn chłodniczy reaguje z aluminium i stalą w silniku. Musisz przepłukać układ chłodzenia, aby spróbować usunąć cały stary syf z układu (silnik, chłodnica, nagrzewnica, wszystko). Podczas napełniania nie używaj płynu chłodniczego o przedłużonej żywotności, użyj zwykłego zielonego płynu. Byłbym ostrożny kupując ciężarówkę, która przejechała mniej niż 4 tys. rocznie.

#12 ·
bendkodiak.

Wcale nie podobne. Rdzawy osad w zbiorniku przelewowym to miejsce, gdzie płyn chłodniczy reaguje z aluminium i stalą w silniku. Musisz przepłukać układ chłodzenia, aby spróbować usunąć cały stary materiał z układu (silnik, chłodnica, nagrzewnica, wszystko). Podczas napełniania nie używaj płynu chłodniczego o przedłużonej żywotności, używaj zwykłego zielonego płynu. Byłbym nieufny wobec kupowania ciężarówki, która przejechała mniej niż 4 tys. mil rocznie.
Dzięki greasltn. Pomaga wiedzieć, skąd pochodzi osad. Jednak jest tłusty w dotyku. Czy to oznacza, że silnik raz się przegrzał i olej wyciekł do kanałów wodnych?

Czy istnieje chemia lub proces czyszczenia całego osadu z układu chłodzenia??? Zajrzałem do rury przelewowej 1/4" i rzeczywiście jest w niej osad.

To jest E350 Cutaway z 22-stopowym kamperem zbudowanym na nim, co wyjaśnia niski przebieg przez 7 lat.

#5 ·
Dzięki. Więc, ile jest normalne? Jeśli dzisiaj po południu usunę dolny but i wypłynie szlam, czy to wskazuje na uszkodzoną uszczelkę?

Jeśli to nie martwi mojego dealera, a mnie nadal przeszkadza, czy istnieje dobra metoda na wypłukanie tego?

Zakładam, że olej pochodziłby z łożysk turbosprężarki? Wydawałoby mi się, że to słaba konstrukcja uszczelnienia, jeśli jakakolwiek ilość zauważalnego oleju wydostaje się do układu. Zawsze myślałem, że strona powietrzna układu turbosprężarki jest czysta...... To powietrze, które już przeszło przez filtr powietrza i potencjalnie może trafić prosto do silnika.... dodawanie nieznanych ilości dodatkowego oleju i wody do komory spalania wydaje mi się złym pomysłem :)

Dzięki za informację zwrotną!

#6 · (Edited)
Dużym źródłem oleju w intercoolerze jest odpowietrznik skrzyni korbowej. Biegnie on od korka wlewu oleju/cylindra do wlotu powietrza, tuż przed turbosprężarką. Gruby, krótki wąż. Niektórzy odłączają ten wąż od wlotu, zatykają otwór wlotowy i prowadzą wąż gdzie indziej. Miło byłoby móc poprowadzić go do pojemnika, aby opróżniać go od czasu do czasu, zamiast pozwalać, aby wylewał się na ziemię. Sprawdź ten wątek, aby uzyskać informacje.

http://www.powerstroke.org/forum/6-4l-performance-parts-discussion/61686-ccv-mod.html

EDIT:

Oto kolejny wątek. Wygląda na to, że najlepszym sposobem na utrzymanie turbosprężarek i intercoolera w czystości byłoby dodanie w jakiś sposób filtra, w linii między pojemnikiem na olej a wlotem powietrza. Pozwoliłoby to na utrzymanie w skrzyni korbowej ujemnego ciśnienia generowanego przez turbosprężarki (port skrzyni korbowej jest wentylowany między turbosprężarką a filtrem powietrza, strefa ujemnego ciśnienia), ale pozwoliłoby zablokować mgłę olejową, która dostaje się z powrotem do silnika.

http://www.powerstroke.org/forum/general-6-4l-discussion/86778-ccv-mod-cvv.html

#7 ·
Dzięki za uwagi, ludzie.... Rano zrobiłem trochę więcej badań i myślę, że byłem na złym tropie....

Usunąłem but z dołu intercoolera z miską pod spodem, spodziewając się, że wyleje się mnóstwo syfu z oleju/wody.....

Praktycznie nic, bardzo mała ilość wilgoci, ale brak osadów wewnątrz rur lub szlamu. WIĘC odłączyłem całkowicie rurę między górą intercoolera a tym, co wydaje się być przepustnicą?? Widzę zawór motylkowy w środku. W każdym razie, też było bardzo czysto. Zawór był błyszczący i chociaż w rurze było trochę wilgoci, jedyny szlam wydawał się minimalny i nagromadził się wokół twardych krawędzi opuszczających intercooler i wchodzących do gumowego buta.

Zatem myślę teraz, że nie mam dużo oleju wyciekającego do układu powietrznego. To chyba dobrze :)

Nie wyjaśnia to jednak mojej ociężałości, gdy gwałtownie naciskam pedał przyspieszenia.

Jeśli wyjeżdżam ze świateł w ruchu ulicznym, nie ma problemu, stopniowe przyspieszanie jest w większości płynne i mocne.

Mój problem polega na tym, że wyjeżdżam ze stopu w ruch uliczny i muszę JECHAĆ...... Zajmuje to naprawdę sekundę lub dwie, zanim cokolwiek się stanie w odniesieniu do mocy lub ruchu, gdy wciskam pedał przyspieszenia.

Trudno to naprawdę udokumentować, ale kiedy naciskam pedał, silnik zaczyna się wkręcać, ale nie sądzę, żebym naprawdę zaczął się poruszać, dopóki nie osiągnę 2 tys. plus RPM..... Może to normalne, ktoś w innym poście powiedział, że konwerter momentu obrotowego nie zaczynał się blokować aż do 2 tys. RPM? Może to ma sens, ale wciąż jestem trochę zdezorientowany.

Przepraszam, wciąż jestem dość nowy w tym wszystkim. Miałem inne ciężarówki 3/4 tony i większe, ale wszystkie były benzynowe.... Nigdy nie wykazywały tego opóźnienia, które zauważam.

Szczerze mówiąc, nie potrafię powiedzieć, czy opóźnienie wynika z tego, że silnik Diesla potrzebuje trochę czasu na rozkręcenie się i dostarczenie mocy, czy też coś nie działa prawidłowo.

Nie pamiętam tego problemu, gdy pojazd był nowy, ale tak jest od ponad roku. Zbyt skłaniam się do tego, by nie wierzyć w problem z opóźnieniem Diesla, ponieważ Ford wprowadził na rynek silnik 6.4 z podwójnymi turbosprężarkami, więc czas opóźnienia był minimalny lub zerowy......

Przypuszczam, że mógłbym wpaść do dealera i poprosić o przejechanie się nowym z placu, aby zobaczyć, czy zachowuje się tak samo, ale jeśli ktoś tutaj może skomentować, czego powinienem się spodziewać, byłoby wspaniale. Znam wielu ludzi, którzy pozbyli się DPF i dodali trochę programowania komputerowego, którzy tego nie doświadczają, więc jestem zainteresowany tym, czego powinienem się spodziewać w przypadku standardowego wyposażenia.

Jeszcze raz dzięki!

#8 ·
Należy pamiętać, że silnik Diesla emituje spory obłok dymu podczas początkowego uruchamiania. Dzieje się tak dlatego, że turbosprężarki nie osiągnęły jeszcze prędkości i początkowo masz bardzo małe doładowanie. (Bogata mieszanka paliwowo-powietrzna). Chociaż nasz układ turbosprężarki jest w stanie mieć małe opóźnienie, aby zapobiec szybkiemu zapychaniu się DPF, fabryczne strojenie ma zaprogramowane opóźnienie, aby umożliwić szybsze wkręcanie się turbosprężarek. Dodatkowe powietrze oznacza mniej dymu i mniej sadzy w DPF.

Jeśli wcisnę pedał gazu do oporu, można prawie policzyć dwie pełne sekundy, zanim ruszy. Wkręcanie się powoduje, że reaguje znacznie szybciej. Osoby z tunerami i bez DPF zgłosiły brak jakiegokolwiek opóźnienia. Osobiście używam fabrycznego strojenia z usuniętym DPF. Nawet z tym, dostaję dobry obłok dymu, jeśli wcisnę pedał gazu do oporu z miejsca. Niestety nadal mam opóźnienie, ponieważ jest to tylko fabryczne strojenie z usuniętą tylko regeneracją.

#9 ·
To, co pan/pani wyjaśnia, to dokładnie to, czego doświadczam.

Szczerze mówiąc, myślę, że zacząłem tego doświadczać w mojej pracy, 1 ciężarówka, po pierwszej lub drugiej aktualizacji oprogramowania. Zastanawiam się, czy Ford dostosował opóźnienie w którejś z tych aktualizacji. To prawdopodobnie wyjaśniłoby, dlaczego ciężarówka wydawała się mieć więcej wigoru kilka lat temu.

Dzięki za wgląd.

#10 · (Edited)
Brzmi to szczerze mówiąc normalnie. Jak wspomniano powyżej, opóźnienie ma zapobiegać zatykaniu się DPF.

Jednak gdy ciężarówka pracowała ciężko, wyciągnij korek wlewu oleju lub bagnet i zobacz, ile mgły olejowej wydobywa się na zewnątrz. Nie brzmi to tak, jakbyś miał jej dużo.

Nagromadzenie kondensacji może spowodować, że ciężarówka będzie się potykać przy gwałtownym przyspieszaniu, gdy para wodna zostanie zassana do wlotu i schłodzi cykle spalania na tyle, aby spowodować spalanie niespalonego paliwa. Istnieje nowa aktualizacja CAC dla tego problemu, jeśli nie została jeszcze wykonana w Twojej ciężarówce. Szukaj białego lub szarego dymu podczas gwałtownego przyspieszania.

#11 ·
Brzmi to dla mnie coraz bardziej normalnie.... Czy wiesz, jaki był TSB dla ulepszenia CAC?

Wtedy wiedziałbym, czy to mam.

Widziałem posty o opcjonalnym TSB dla tych, którzy dostają wodę do swojego systemu po ulewnych deszczach i tym podobnych.... Czy do tego się odnosisz?

Doświadczyłem również przerywania podczas przyspieszania w mokrych warunkach, ale nie prosiłem dealera o zainstalowanie ulepszenia wlotu powietrza.

#15 ·
To brzmi dla mnie coraz bardziej normalnie.... Czy wiesz, jaki był TSB dla ulepszenia CAC?

Wtedy wiedziałbym, czy to mam.

Widziałem posty o opcjonalnym TSB dla tych, którzy dostają wodę do swojego systemu po ulewnych deszczach i tym podobnych.... Czy do tego się odnosisz?

Doświadczyłem również przerywania podczas przyspieszania w mokrych warunkach, ale nie prosiłem dealera o zainstalowanie ulepszenia wlotu powietrza.
Ulepszenie intercoolera dla białego dymu to TSB 08-25-1.

#13 ·
Płyn chłodniczy jest śliski i oleisty w dotyku, nie ma się czym martwić, chyba że zobaczysz w nim pływające czarne krople oleju. Kilka różnych firm produkuje płukanki do układu chłodzenia, wszystkie są mniej więcej takie same. Po prostu upewnij się, że wszystko wypłynie, aż będzie czyste, i tak nie uda ci się usunąć wszystkiego, ale powinieneś usunąć większość. Nie zapomnij spuścić płynu z bloku, aby usunąć resztki zanieczyszczeń i nie panikuj, jeśli coś w rodzaju piasku się wydostanie. Podczas napełniania wymieszaj płyn chłodniczy w proporcji 50/50 z wodą destylowaną i powinno być dobrze. Powodzenia

#14 ·
Tak, Twoje zalecenia zgadzają się z lokalnym warsztatem diesla, który przyjrzał się zbiornikowi przelewowemu. Ponieważ szlam znajdował się po dolnych stronach butelki, a nie unosił się na powierzchni, szlam pochodził z rdzy, a nie z żadnych olejów (silnikowy, przekładniowy lub paliwowy). Zacznę płukanie.

Świetne forum. Dzięki