Ford Powerstroke Diesel Forum banner

2004 F250 ma problemy pod górę, brak mocy, nie chce przyspieszać i nie chce zmieniać biegów

7.4K views 21 replies 7 participants last post by  bismic  
#1 ·
Mam f250 z 2004 roku. Jakiś czas temu zaczęło się od małych problemów, zmieniał biegi, ale trzeba było lekko zdjąć nogę z gazu, a potem wbijał się na bieg. Potem padł hpop i go naprawiłem, i zaraz po uruchomieniu i ruszeniu z miejsca zauważyłem, że jest gorzej, a wkrótce potem zaczął mieć problemy pod górę i nie przyspieszał, jeśli chciałeś ruszyć i wcisnąłeś gaz do dechy, ale obroty rosły do 2500-3K i nie zmieniał biegów. Byłem w 3-4 warsztatach, powiedziano mi, że to vgt, wymieniłem je i to nie było to, potem powiedziano mi, że to turbo, założyłem turbo i to nie naprawiło problemu, ale zauważyłem, że trochę pomogło. Wymieniłem czujnik map i wąż, założyłem zestaw niebieskiej sprężyny, sprawdziłem czujnik EBP i nie był nawet brudny, ale i tak go wyczyściłem i założyłem z powrotem i nadal działa do bani. Wydałem ponad 2000 dolarów w ciągu ostatnich kilku miesięcy i nadal nie mogę go naprawić, nie wyświetla żadnych kodów ani nic.

#3 ·
Gdzie znajduje się czujnik ICP?

Myślę, że jest na pokrywie zaworów po stronie pasażera i kilka razy byłem w Auto Zone i uruchomiłem kody i nic nie pokazało, a byłem w 3 warsztatach i zeskanowali to jednym ze swoich narzędzi skanujących i nic nie pokazało, ale nie sprawdziłem icp, ponieważ myślałem, że wyrzuci kod.

#4 · (Edited)
Pytałem o ICP, żeby sprawdzić, czy Twój 04 był wczesny (z silnikiem 03), czy późniejszy. Masz późniejszy silnik 04.

Czy masz sposób na pomiar ciśnienia paliwa?

Przynajmniej wyjmij wtórny filtr paliwa z miski, usuń wszelkie stojące paliwo, a następnie poproś kogoś, aby włączył zapłon (nie uruchamiał silnika), aby zobaczyć, jak szybko napełnia się miska paliwa. Upewnij się, że osoba przy kluczyku jest gotowa szybko go wyłączyć, gdy miska będzie prawie pełna. Napisz, jak długo zajęło napełnienie miski. I obserwuj bąbelki podczas napełniania.

#8 ·
Miałem własny problem z robieniem niebieskiej sprężyny, musiałem powtarzać ten krok więcej niż raz. Tylko wskaźnik paliwa pozwolił mi sprawdzić, co się z tym działo.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#9 ·
To, co mnie dezorientuje, to fakt, że w ogóle nie ma żadnych kodów ani oczekujących. Sprawdziłem czujnik EBP, wymieniłem czujnik MAP i wąż, czujnik ICP, czujnik VGT, nową turbosprężarkę, to nie EGR, jest usunięty i kilka tysięcy mil temu założyłem nowe filtry paliwa, jeśli w ogóle. Chciałbym mieć sposób na sprawdzenie ciśnienia paliwa przy pełnym otwarciu przepustnicy. Jutro sprawdzę miskę paliwa i zobaczę, jak długo zajmie napełnienie, jak powiedział stary kumpel. Na początku założyłem na to niebieski zestaw sprężyn, mając nadzieję, że rozwiąże to niektóre problemy.

Krótko po tym, jak zaczęły się problemy z mocą i przyspieszaniem, zaczęło się toczyć pod górę, a krótko potem padła pompa oleju wysokiego ciśnienia i nie chciała się uruchomić. Wymieniłem ją i wydaje się, że było gorzej, ale po wymianie niektórych z tych części pomogło to tylko trochę, ale nadal jest wolniej niż cholera i nie chce się dobrze zmieniać biegów.

#10 ·
Na początek, ta ciężarówka ma nowe turbo, wtryskiwacze Warren, FICM, pompę paliwa, rurę ssącą w zbiorniku, czujnik Map, IPR, ICP, EBP i nowy hpop. Ciężarówka nadal chodzi jak szajs, ale jeszcze gorzej na zimnym starcie i zachowuje się tak, jakby nie dostawała paliwa. Z dołu miski paliwa wydobywają się pęcherzyki powietrza po przekręceniu kluczyka. Czekam na tester ciśnienia paliwa i korek. Na zimnym starcie ma lekkie stukanie i zerową moc. Nie chce zmieniać biegów, szarpie i wibruje. Po rozgrzaniu jest trochę lepiej, ale nadal chodzi nierówno i przechodzi w wolne obroty na światłach lub znakach stopu lub jeśli pozwolisz mu pracować na biegu jałowym. Przeszedłem piekło z tą ciężarówką i odmawiam jej sprzedaży. Jest unieruchomiona od ponad roku i wlewam w nią pieniądze, aby doprowadzić ją do dobrego stanu technicznego i kończą mi się pomysły, co robić. Całą pracę wykonałem sam i nie mam żadnej pomocy. Proszę, pomóżcie mi to rozgryźć, żebym mógł odzyskać moją ciężarówkę. Dziękuję🙏🤝

#12 ·
>Klucz obrócony??
Pęcherzyki powietrza podczas obracania silnika lub pęcherzyki powietrza po włączeniu zapłonu i bez uruchamiania rozrusznika? Dwa oddzielne problemy.

Wideo Pete'a (87crewdually).

#15 ·
Wszystkie moje części to oryginalne części Motorcraft. Wtryskiwacze uszczelniają się dobrze. Pęcherzyki tworzą się tylko wtedy, gdy przekręcisz kluczyk, ale nie kręcisz rozrusznikiem. Wymieniłem całą pompę i kupiłem ją w Autozone. Założyłem na nią niebieski zestaw sprężyn jakiś czas temu, ale po zamontowaniu niebieskiej sprężyny zrobiłem test bąbelkowy i nigdy nie miałem problemu.

#17 · (Edited)
Jeśli pompa pochodzi z Autozone, NIE jest to część OEM.

Poza tym mieszasz słowa, co utrudnia wielu z nas pełne zrozumienie.

Na przykład wymiana "całej pompy"........ albo wymieniasz samą pompę, albo wymieniasz cały HFCM. Mówienie, że wymieniłeś całą pompę, po prostu nie opisuje jasno, co zrobiłeś. Może ci się to wydawać czepianiem się szczegółów, ale komunikacja to wszystko, co mamy w internetowym forum pomocy.

Ponadto kluczyk jest włączony lub kluczyk jest przekręcony do rozruchu (wtedy silnik się "obraca"). Zakładam, że masz na myśli, że przekręcenie kluczyka jest tym samym, co jego włączenie, ale nie jest to powszechne, aby widzieć to w ten sposób opisane i wydaje się, że mieszasz terminy.

Wiem, że wszystko jest dla ciebie jasne, ale jeśli jest to dla nas trochę niejasne, to tylko przeszkadza nam w pomocy.

Jak powiedziałem - nie wiesz, skąd pochodzi powietrze. Uruchomienie miski olejowej nie rozwiązałoby problemu, jeśli występuje on na regulatorze (oringi) lub HFCM. Pompowanie przez wąż (z wiadra) szybko zidentyfikowałoby "ogólny" obszar problemu za cenę krótkiego odcinka węża i zacisku węża.

Możesz wydawać pieniądze na zgadywanie rzeczy lub możesz przeprowadzić jakieś testy (w zasadzie za darmo). Zasadniczo twoje dwie opcje.

#18 ·
Brzmi jak zasysanie powietrza.

• Uszczelka korka
  • Uszczelka szybkozłącza (lub nie do końca); zbiornik lub wlot
  • Uszczelka pokrywy
  • Uszczelka korka spustowego

Jak powiedział Mark, umieszczenie węża 3/8" na porcie wlotowym HFCM i w zbiorniku z olejem napędowym powie, czy problem dotyczy HFCM, czy czegoś za nim.

#19 ·
Mam podobny problem od około 2 lat. Mam późny model 03 wczesny 04 6.0 lariat z przebiegiem około 220 tys. Buduję tę ciężarówkę od ponad roku i wymieniłem wtryskiwacze, Ficm, ICP, ipr, wiązkę ipr, całą hfcm i pompę, założyłem nowe sitko rurki ssawczej w zbiorniku, nową turbosprężarkę, Map, zaślepki, rury stojące, szyny olejowe, nową pompę próżniową, hpop, EBP i wszystko. Ostatni raz rozebrałem go jakiś czas temu z powodu problemu z uruchomieniem na gorąco, więc postanowiłem wymienić wtryskiwacze w tym samym czasie, co i tak było potrzebne, i zrobić hpop, ponieważ byłem pewien, że jest słaba. Złożyłem wszystko z powrotem i nadal przerywa i trzęsie się i pracuje nierówno, głównie po zimnym starcie i nie mogę tego rozgryźć, żeby uratować życie. Zabrałem go do 4-5 naprawdę dobrych mechaników diesla, których znam w okolicy i nikt nie może tego rozgryźć. Dałbym prawie swoje lewe jądro, żeby mieć moją ciężarówkę z powrotem w 100 procentach.

#21 ·
Zabrałem to do 4-5 naprawdę dobrych mechaników diesla, których znam w okolicy i nikt nie może tego rozgryźć. Dałbym kurwa prawie swoje lewe jądro, żeby mieć moją ciężarówkę z powrotem w 100 procentach.

Mam podobny problem od około 2 lat.
Szalone jest to, że umieściłem wszystkie twoje posty w jednym miejscu, żeby pokazać ci, że tak naprawdę nawet nie próbowałeś tego naprawić.

#20 ·
Ostatnią rzeczą, jaką zrobiłem, była wymiana warkocza ICP 16 czerwca. 5 miesięcy i ani jednej czkawki. (Prawdopodobnie właśnie sam się przekląłem... 🤣)

• Like
Reactions: bismic