Ford Powerstroke Diesel Forum banner

SCANGAUGE 3

10K views 15 replies 8 participants last post by  Heavy_GD  
#1 ·
Używam Scangauge 2 od lat, ale zawsze musiałem przełączać się między różnymi wskaźnikami. Zauważyłem, że na rynku pojawił się nowy Scangauge 3 i pomyślałem, że może czas na ulepszenie.
Szukałem tego tutaj, ale wszystko, co się pojawiło, dotyczyło scangauge 2, być może robię to w niewłaściwy sposób.
W każdym razie, czy są tu jacyś użytkownicy 6.0, którzy używają nowego scangauge 3? Jeśli tak, to jak wam się podoba i jakich różnych wskaźników używacie i czy ma on więcej możliwości niż scangauge 2? Jeśli wam się nie podoba, dajcie mi znać dlaczego?
Randy

#3 ·
Co on powiedział.

Nigdy nie używałem Scangauge, ale z tego, co powiedział inny użytkownik, Scangauge jest strasznym czytnikiem kodów.

Można równie dobrze dostać kody, dane na żywo i testy w jednym!

#5 ·
Jeśli chcesz, możesz monitorować prawie wszystkie niezbędne czujniki, co daje Ci rzeczywiste dane w czasie rzeczywistym. Lub używaj go tylko okazjonalnie, jeśli pojawi się problem. Nadal mam swój miernik skanowania do monitorowania delty ficm ipr icp. Forscan jest doskonały do ​​dużo bardziej szczegółowych informacji, np. uszkodzonych wtryskiwaczy, czujników itp. Możesz pobrać program i zobaczyć wszystko, co oferują.

#8 ·
Dzięki za wszystkie Twoje uwagi.

#10 ·
Czy patrzyłeś na UltraGauge? Jest o wiele tańszy niż jakikolwiek model ScanGauge. Naprawdę przeanalizowałem ScanGauge II, SGIII i UltraGauge i ostatecznie wybrałem UltraGauge. Jest już w drodze pocztą, ale jeśli ktoś jest zainteresowany, dam później raport, jak tylko go uruchomię.

#11 ·
Czy patrzyłeś na UltraGauge? Jest o wiele tańszy niż jakikolwiek model ScanGauge. Naprawdę przeanalizowałem ScanGauge II, SGIII i UltraGauge i ostatecznie wybrałem UltraGauge. Jest już w drodze, ale jeśli ktoś jest zainteresowany, dam później raport, gdy tylko go uruchomię.
Nigdy nie słyszałem o tej marce, szybko przeszukałem ich stronę internetową i wygląda obiecująco, byłbym bardzo zainteresowany raportem na jego temat, prawdopodobnie będę miał kilka pytań po tym, jak go uruchomisz.

#12 ·
Mam Scan Gauge II, który wbudowałem w deskę rozdzielczą. Używam go głównie do monitorowania ect, eot, ficm i napięcia. Mam również forscan lite do monitorowania innych i kodów. Ktoś powiedział, że można dostać stary smartfon i uchwyt. Dodaj forscan i monitoruj więcej parametrów jednocześnie. Nie jestem pewien, czy to prawda.

#14 ·
Wczoraj zainstalowałem UltraGauge za pomocą dołączonego uchwytu samoprzylepnego. Przykleiłem go do szarej osłony deski rozdzielczej poniżej deski rozdzielczej i po lewej stronie kierownicy. Jest tam dość dyskretny i łatwy do zobaczenia podczas jazdy. Konfiguracja była dość prosta… ustaw pojemność zbiornika paliwa (29,0 galonów), pojemność skokową silnika (6,0 litrów) i może jeszcze jeden lub dwa szczegóły.

Niektóre z PID-ów były wstępnie zaprogramowane (temperatura oleju, temperatura płynu chłodzącego, temperatura skrzyni biegów, doładowanie, napięcie akumulatora, baro, liczba wypadania zapłonów, ciśnienie spalin, obroty), ale wciąż muszę dodać napięcie wyjściowe FICM i ciśnienie wtrysku.

Można monitorować do 25 PID-ów, z maksymalnie ośmioma PID-ami wyświetlanymi na stronie. Można ustawić alarmy wysokiego i niskiego poziomu dla dowolnego PID. Naprawdę żałuję, że nie ma sposobu na matematyczne porównywanie PID-ów (jak temperatura płynu chłodzącego minus temperatura oleju) i alarmowanie, gdy suma/różnica/iloczyn/stosunek jest niski lub wysoki, ale to nie jest dostępne.

Układy stron są konfigurowalne. Jeszcze nie zdecydowałem, jak chcę rozłożyć PID-y na każdej stronie. To dużo wciskania przycisków, więc chcę to zrobić tylko raz. Czas na kolejny arkusz kalkulacyjny.

Do tej pory UltraGauge podoba mi się bardziej niż ScanGauge II, ponieważ oferuje alarmy i więcej niż cztery PID-y na stronie. Wyświetlacz UG to spolaryzowany krzyżowo wyświetlacz LCD, więc tekst jest niebieski na czarnym tle, w porównaniu do SGII, który ma standardowy wyświetlacz LCD, więc tekst jest czarny na tle zmieniającym kolor. Wyświetlacz UG wydaje mi się lepszy do jazdy nocą, ale YMMV. Wyświetlacz UG wykorzystuje również fotokomórkę do przyciemniania podświetlenia w nocy.

Więcej wkrótce…

This post has been deleted