Pozdrowienia dla wszystkich! Pozwólcie, że zacznę od tego, że przez lata byłem zagorzałym zwolennikiem "T6 albo koniec"... odkąd w 2010 roku dostałem firmowe ciężarówki. Dla dobra tego wątku i dyskusji, jest to flota 6 ciężarówek, wszystkie 6.0 Powerstrokes (cztery są z 2006 roku, dwie z 2007 roku), a ci z was, którzy wiedzą, jak wybredne są one w kwestii olejów, wiecie, że to również świetne pole testowe dla nowych produktów. Triax nie jest koniecznie nowy, ale dla mnie była to nowa marka. Jak już wspomniałem, zawsze kupowałem luzem Rotella T6 do wszystkich ciężarówek (a nawet do niektórych moich małych pojazdów benzynowych, takich jak mój Hyundai accent - TAK, WIEM o katalizatorach itp.) i używałem go, zmieniając olej religijnie co 7500-7800 mil. Zawsze używałem również oryginalnych filtrów OEM Motorcraft FL2016. Przejdźmy teraz do dobrych rzeczy... Natknąłem się na Triax przez przypadkowe błędne napisanie jednego z moich wyszukiwań w Amazon i bum - było. Kim jest ten tajemniczy nieznajomy oferujący 5-galonowe wiadro dostarczone pod drzwi za mniej niż 120 dolarów? Dalsze badania doprowadziły mnie do ich danych produktowych PDF, a potem naprawdę zacząłem porównywać. Nie trzeba dodawać, że byłem mile zaskoczony, widząc, jak ich pakiet TBN i dodatków spełnia lub przewyższa konkurencję. Jedna rzecz była natychmiast jasna: ten 5w40 Fleet Supreme ESP ma na celowniku bazę klientów Rotella T6. Zaryzykowałem. Kilka dni później na moim doku pojawiły się dwa wspaniałe wiadra i wjechała ciężarówka '06 i '07 na wymianę oleju. Olej wyszedł z wiadra w pięknym, bogatym złotym kolorze i jest ZNACZNIE bardziej bogaty w kolorze niż T6, którego używałem (tak, wiem, że kolor nie ma znaczenia). Zakładam, że różnice w kolorze wynikają z ulepszonego pakietu dodatków, w szczególności dużych ilości molibdenu i/lub boru. T6 został spuszczony, a zestaw Blackstone został napełniony z każdej ciężarówki. Robi się to specjalnie po to, abym mógł mieć porównanie, gdy spuszczę Triax za kilka miesięcy. Ciężarówki zostały napełnione do odpowiedniego poziomu Fleet Supreme i jednym ruchem nadgarstka obie ciężarówki ożyły z nową krwią. Obie ciężarówki natychmiast pracowały przy znacznie niższej głośności... nie odgłos wydechu, ale wyraźna redukcja hałasu wahaczy, stukania zaworu cewki wtryskiwacza - ogólnie niższa głośność komory silnika. PRAWDZIWY test tego wszystkiego to nie ta natychmiastowa zmiana, ale jak długo tak pozostanie ze względu na mordercze ścinanie pomp oleju wysokiego ciśnienia w moich ukochanych 6.0 powerstrokes.
Po kilku dniach startów poniżej <30F mogę powiedzieć, że czuję, że ciężarówki MOGĄ uruchamiać się nieco "szybciej" niż przy poprzednim smarze. Zauważyłbym to jako "szybsze uzyskanie równomiernego zapłonu wszystkich cylindrów", chociaż dzieje się to w ciągu kilku sekund. Dla jasności, ciężarówki są serwisowane wtryskiwaczami OEM, które wszystkie są mierzone jako bardzo zbliżone w działaniu w teście wkładu cylindra, z zamiarem nie obwiniania oleju za usterkę niezrównoważonych wtryskiwaczy.
Jedną rzeczą, którą chcę poruszyć, jest to, że olej nie ma znaku API starburst i wydaje się, że nie jest oficjalnie zatwierdzony przez API. To jednak nie powstrzyma mnie przed poddaniem go próbie i przeprowadzeniem analizy, aby móc samemu ustalić, jak ten olej sprawdza się w naszych ciężarówkach 6.0. To również nie oznacza, że jest to olej słabej jakości lub cokolwiek innego negatywnego, po prostu oznacza, że nie wydali pieniędzy i czasu na proces zatwierdzania. Pozwolę mojemu doświadczeniu, dowodom empirycznym i Blackstone zadecydować, czy jest to wysokiej jakości smar. Jak dotąd trzymam się "doskonałej jakości".
Uwaga na temat aprobaty API bezpośrednio od Triax w korespondencji e-mailowej ze mną:
"Powodem, dla którego nie mamy niektórych naszych produktów zatwierdzonych przez API, są ciężkie modyfikacje, które w nie weszły. Głównie użycie estrów i kombinacji moly / boru, plus wyższej klasy ulepszacz VI. API certyfikuje tylko wstępnie zatwierdzone formulacje. Uzyskanie aprobaty API dla standardowej formulacji kosztuje tylko 4000 USD rocznie, którą można kupić od każdego producenta dodatków. Jeśli te formulacje zmienią się w jakikolwiek sposób (nie obchodzi ich, czy je ulepszysz), musisz zapłacić API za ich zatwierdzenie (300 000 do 500 000 USD za płyn na klasę). Ludzie naprawdę zapominają, że API to biznes jak każdy inny biznes, a standardy wydajności API naprawdę nie są tak dobre w porównaniu do niektórych specyfikacji OEM, zwłaszcza Volvo VDS-4.5 / 4, MAN 3575 itp.
99% olejów silnikowych zatwierdzonych przez API na rynku to formuły typu cookie cutter kupione od jednego z 5 głównych producentów dodatków i zmieszane z olejem. Zasadniczo użytkownicy kupują ten sam olej pod setkami nazw marek. Formuły te są wstępnie zatwierdzone przez producenta dodatków i sprzedawane wszystkim jego klientom blenderom.
My tego nie robimy, nigdy nie robiliśmy i nigdy nie będziemy."
Po kilku dniach startów poniżej <30F mogę powiedzieć, że czuję, że ciężarówki MOGĄ uruchamiać się nieco "szybciej" niż przy poprzednim smarze. Zauważyłbym to jako "szybsze uzyskanie równomiernego zapłonu wszystkich cylindrów", chociaż dzieje się to w ciągu kilku sekund. Dla jasności, ciężarówki są serwisowane wtryskiwaczami OEM, które wszystkie są mierzone jako bardzo zbliżone w działaniu w teście wkładu cylindra, z zamiarem nie obwiniania oleju za usterkę niezrównoważonych wtryskiwaczy.
Jedną rzeczą, którą chcę poruszyć, jest to, że olej nie ma znaku API starburst i wydaje się, że nie jest oficjalnie zatwierdzony przez API. To jednak nie powstrzyma mnie przed poddaniem go próbie i przeprowadzeniem analizy, aby móc samemu ustalić, jak ten olej sprawdza się w naszych ciężarówkach 6.0. To również nie oznacza, że jest to olej słabej jakości lub cokolwiek innego negatywnego, po prostu oznacza, że nie wydali pieniędzy i czasu na proces zatwierdzania. Pozwolę mojemu doświadczeniu, dowodom empirycznym i Blackstone zadecydować, czy jest to wysokiej jakości smar. Jak dotąd trzymam się "doskonałej jakości".
Uwaga na temat aprobaty API bezpośrednio od Triax w korespondencji e-mailowej ze mną:
"Powodem, dla którego nie mamy niektórych naszych produktów zatwierdzonych przez API, są ciężkie modyfikacje, które w nie weszły. Głównie użycie estrów i kombinacji moly / boru, plus wyższej klasy ulepszacz VI. API certyfikuje tylko wstępnie zatwierdzone formulacje. Uzyskanie aprobaty API dla standardowej formulacji kosztuje tylko 4000 USD rocznie, którą można kupić od każdego producenta dodatków. Jeśli te formulacje zmienią się w jakikolwiek sposób (nie obchodzi ich, czy je ulepszysz), musisz zapłacić API za ich zatwierdzenie (300 000 do 500 000 USD za płyn na klasę). Ludzie naprawdę zapominają, że API to biznes jak każdy inny biznes, a standardy wydajności API naprawdę nie są tak dobre w porównaniu do niektórych specyfikacji OEM, zwłaszcza Volvo VDS-4.5 / 4, MAN 3575 itp.
99% olejów silnikowych zatwierdzonych przez API na rynku to formuły typu cookie cutter kupione od jednego z 5 głównych producentów dodatków i zmieszane z olejem. Zasadniczo użytkownicy kupują ten sam olej pod setkami nazw marek. Formuły te są wstępnie zatwierdzone przez producenta dodatków i sprzedawane wszystkim jego klientom blenderom.
My tego nie robimy, nigdy nie robiliśmy i nigdy nie będziemy."