Ford Powerstroke Diesel Forum banner
Status
Not open for further replies.

Recenzja Triax 5w40 Fleet Supreme w 6.0 Powerstroke

18K views 11 replies 9 participants last post by  FunWithKerosene  
#1 ·
Pozdrowienia dla wszystkich! Pozwólcie, że zacznę od tego, że przez lata byłem zagorzałym zwolennikiem "T6 albo koniec"... odkąd w 2010 roku dostałem firmowe ciężarówki. Dla dobra tego wątku i dyskusji, jest to flota 6 ciężarówek, wszystkie 6.0 Powerstrokes (cztery są z 2006 roku, dwie z 2007 roku), a ci z was, którzy wiedzą, jak wybredne są one w kwestii olejów, wiecie, że to również świetne pole testowe dla nowych produktów. Triax nie jest koniecznie nowy, ale dla mnie była to nowa marka. Jak już wspomniałem, zawsze kupowałem luzem Rotella T6 do wszystkich ciężarówek (a nawet do niektórych moich małych pojazdów benzynowych, takich jak mój Hyundai accent - TAK, WIEM o katalizatorach itp.) i używałem go, zmieniając olej religijnie co 7500-7800 mil. Zawsze używałem również oryginalnych filtrów OEM Motorcraft FL2016. Przejdźmy teraz do dobrych rzeczy... Natknąłem się na Triax przez przypadkowe błędne napisanie jednego z moich wyszukiwań w Amazon i bum - było. Kim jest ten tajemniczy nieznajomy oferujący 5-galonowe wiadro dostarczone pod drzwi za mniej niż 120 dolarów? Dalsze badania doprowadziły mnie do ich danych produktowych PDF, a potem naprawdę zacząłem porównywać. Nie trzeba dodawać, że byłem mile zaskoczony, widząc, jak ich pakiet TBN i dodatków spełnia lub przewyższa konkurencję. Jedna rzecz była natychmiast jasna: ten 5w40 Fleet Supreme ESP ma na celowniku bazę klientów Rotella T6. Zaryzykowałem. Kilka dni później na moim doku pojawiły się dwa wspaniałe wiadra i wjechała ciężarówka '06 i '07 na wymianę oleju. Olej wyszedł z wiadra w pięknym, bogatym złotym kolorze i jest ZNACZNIE bardziej bogaty w kolorze niż T6, którego używałem (tak, wiem, że kolor nie ma znaczenia). Zakładam, że różnice w kolorze wynikają z ulepszonego pakietu dodatków, w szczególności dużych ilości molibdenu i/lub boru. T6 został spuszczony, a zestaw Blackstone został napełniony z każdej ciężarówki. Robi się to specjalnie po to, abym mógł mieć porównanie, gdy spuszczę Triax za kilka miesięcy. Ciężarówki zostały napełnione do odpowiedniego poziomu Fleet Supreme i jednym ruchem nadgarstka obie ciężarówki ożyły z nową krwią. Obie ciężarówki natychmiast pracowały przy znacznie niższej głośności... nie odgłos wydechu, ale wyraźna redukcja hałasu wahaczy, stukania zaworu cewki wtryskiwacza - ogólnie niższa głośność komory silnika. PRAWDZIWY test tego wszystkiego to nie ta natychmiastowa zmiana, ale jak długo tak pozostanie ze względu na mordercze ścinanie pomp oleju wysokiego ciśnienia w moich ukochanych 6.0 powerstrokes.

Po kilku dniach startów poniżej <30F mogę powiedzieć, że czuję, że ciężarówki MOGĄ uruchamiać się nieco "szybciej" niż przy poprzednim smarze. Zauważyłbym to jako "szybsze uzyskanie równomiernego zapłonu wszystkich cylindrów", chociaż dzieje się to w ciągu kilku sekund. Dla jasności, ciężarówki są serwisowane wtryskiwaczami OEM, które wszystkie są mierzone jako bardzo zbliżone w działaniu w teście wkładu cylindra, z zamiarem nie obwiniania oleju za usterkę niezrównoważonych wtryskiwaczy.

Jedną rzeczą, którą chcę poruszyć, jest to, że olej nie ma znaku API starburst i wydaje się, że nie jest oficjalnie zatwierdzony przez API. To jednak nie powstrzyma mnie przed poddaniem go próbie i przeprowadzeniem analizy, aby móc samemu ustalić, jak ten olej sprawdza się w naszych ciężarówkach 6.0. To również nie oznacza, że jest to olej słabej jakości lub cokolwiek innego negatywnego, po prostu oznacza, że nie wydali pieniędzy i czasu na proces zatwierdzania. Pozwolę mojemu doświadczeniu, dowodom empirycznym i Blackstone zadecydować, czy jest to wysokiej jakości smar. Jak dotąd trzymam się "doskonałej jakości".

Uwaga na temat aprobaty API bezpośrednio od Triax w korespondencji e-mailowej ze mną:

"Powodem, dla którego nie mamy niektórych naszych produktów zatwierdzonych przez API, są ciężkie modyfikacje, które w nie weszły. Głównie użycie estrów i kombinacji moly / boru, plus wyższej klasy ulepszacz VI. API certyfikuje tylko wstępnie zatwierdzone formulacje. Uzyskanie aprobaty API dla standardowej formulacji kosztuje tylko 4000 USD rocznie, którą można kupić od każdego producenta dodatków. Jeśli te formulacje zmienią się w jakikolwiek sposób (nie obchodzi ich, czy je ulepszysz), musisz zapłacić API za ich zatwierdzenie (300 000 do 500 000 USD za płyn na klasę). Ludzie naprawdę zapominają, że API to biznes jak każdy inny biznes, a standardy wydajności API naprawdę nie są tak dobre w porównaniu do niektórych specyfikacji OEM, zwłaszcza Volvo VDS-4.5 / 4, MAN 3575 itp.

99% olejów silnikowych zatwierdzonych przez API na rynku to formuły typu cookie cutter kupione od jednego z 5 głównych producentów dodatków i zmieszane z olejem. Zasadniczo użytkownicy kupują ten sam olej pod setkami nazw marek. Formuły te są wstępnie zatwierdzone przez producenta dodatków i sprzedawane wszystkim jego klientom blenderom.

My tego nie robimy, nigdy nie robiliśmy i nigdy nie będziemy."

#2 ·
subskrybowane :D
dodałbym również, że JEŚLI dobrze pamiętam, potrzeba co najmniej dwóch wymian oleju po wymianie, aby uzyskać dokładne pojęcie o tym, co robi nowy olej, a pierwszy będzie miał wiele osadów ze starego oleju, co może sprawić, że będzie się wydawało, że ma więcej brudu w oleju niż w przypadku stosowania jednego oleju.
również grzechot wtryskiwaczy itp. jest zawsze znacznie cichszy po otrzymaniu świeżego oleju, o czym trudno pamiętać, gdy przy każdej wymianie oleju mówię, dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej, nie mogę uwierzyć, jak szczęśliwiej brzmią moje wtryskiwacze...
i zmieniam olej religijnie co 5 tys. mil i zauważam OGROMNĄ różnicę.
i oczywiście uruchamianie wtryskiwaczy, ogólny grzechot, a nawet chęć do wstania i biegania wydają się być lepsze dzięki świeżemu olejowi, niezależnie od wielu innych czynników, w tym między innymi dodatków, wagi, procentów syntetycznych itp.
jeśli zmieniasz przy 7,5 do 7,8 tys., to będzie jak 15 tys., zanim będziesz miał prawdziwy dokładny test dla nowego oleju.
to wszystko powiedziane
bardzo zainteresowany tym, jak działa na dłuższą metę. Przeszedłem na delo kilka zmian temu i wydaje się, że moja ciężarówka lubi to bardziej niż t6, ale znowu trudno powiedzieć, ile, bo bądźmy szczerzy... z wtryskiwaczami heui pokocha świeży olej bez względu na filtrację itp., której używamy, a jeśli zmienialibyśmy co tysiąc mil, ciężarówka pokochałaby to bardziej niż jakakolwiek konkretna marka.
z drugiej strony, mówiąc to, wszystko poza wielką piątką ma ogromny potencjał, aby mnie zaintrygować :nod:
rzeczywistym testem byłoby uruchomienie jednej lub dwóch ciężarówek na nowym produkcie, którego nazwę już zapomniałem :tard:
oraz uruchomienie kilku na delo i kilku na t-6, a następnie rozebranie ich i sprawdzenie, jakiego rodzaju zużycie i osady obserwujemy
ale na pewno nie mam czasu ani pieniędzy na takie badania... może go fund me :hehe:

Save
#3 ·
Dzięki za sprawdzenie i zamieszczenie informacji.

Nie trzeba dodawać, że byłem mile zaskoczony, widząc, jak ich TBN i pakiet dodatków spełniły lub przewyższyły ich odpowiedniki w branży.
Zakładam, że różnice w kolorze wynikają z ulepszonego pakietu dodatków, w szczególności dużych ilości molibdenu i/lub boru.
Nie widziałem żadnych VOA ani UOA opublikowanych na BITOG.

Czy przypadkiem wysłałeś nową próbkę oleju do analizy?

• Like
Reactions: FunWithKerosene
Save
#4 ·
Wyślę dziewiczą próbkę do analizy. Szczegółowe informacje chemiczne na temat ich mieszanek i zawartości pakietu dodatków można również znaleźć na ich stronie internetowej. Niestety, nie mam wystarczającej liczby "punktów internetowych", aby móc jeszcze publikować linki hahah! Przejdź do strony internetowej Triax Lubricants i w sekcji TRIAX FLEET SUPREME 15W-40 FULL SYNTHETIC - CK-4 znajdziesz kartę danych produktu dla wszystkich ich najlepszych mieszanek diesla, w tym 5w40, które testuję.

Save
#6 ·
Dzisiaj z kaprysu spotkałem się z przyjacielem, który ma dostęp do kabla Ford IDS VCM + oprogramowania i zauważyłem niewielką poprawę w równowadze wtryskiwaczy. Wykres pokazujący bardzo przyjemną linię z niewielkimi odchyleniami. Ostatnim razem, gdy to robiono, miałem przejechane około 5500 mil na Amsoil 15w40 DME i miałem wtryskiwacze z odchyleniem +/-12%. Z Triaxem dzisiejszego wieczoru zobaczyłem odchylenie około 8% lub mniej. Nie jestem pewien, dlaczego miałbym widzieć takie zmiany, ponieważ o ile wiem, wtryskiwacze i wszystko inne były w idealnym stanie przed wymianą oleju. Nie chcę sugerować, że magiczny olej może naprawić "uszkodzone" wtryskiwacze, ale chciałem tylko skomentować i powiedzieć, że widzę niewielkie ulepszenia w układzie paliwowym.

Save
#12 ·
Recenzja oleju syntetycznego Triax Fleet Supreme (kontynuacja z 1/2018)

Pozdrowienia! Jestem tutaj dzisiaj, aby zamieścić pozytywną opinię, a także surowe wyniki laboratoryjne z Blackstone po przejechaniu 7300 mil na Triax Fleet Supreme w mojej ciężarówce roboczej 6.0. Jestem w branży IT, więc moja ciężarówka ma w większości dość łatwe życie. Jednak dość często holujemy przyczepę kempingową o wadze 7200 funtów do dużych miejsc pracy, więc jest też sporo holowania z obciążeniem. Do tego posta dołączam moje wyniki laboratoryjne z Blackstone. Tak, niektóre z moich informacji tam są, proszę traktować je z szacunkiem.

Będę używał tego oleju w mojej ciężarówce i innych ciężarówkach, które tu mamy. Obsługa klienta jest dobra, wiadra, w których wysyłają, są dobre, a wartość produktu jest doskonała. Ten olej stanął w szranki z Amsoil, który spuściłem i można go kupić za około 100 $ za 5-galonowe wiadro (ceny detaliczne, hurtowe mogą być o wiele lepsze?). Moja ciężarówka była niezwykle cicha, a wtryskiwacze były szczęśliwe jak tylko mogły. Olej ten przyniósł również niewielką ogólną poprawę różnicy temperatur między płynem chłodzącym a olejem, dając mi średnią różnicę 5F-7F, która wcześniej wynosiła średnio 8F-11F.

Podsumowując: Jakiś facet wypróbował w pełni syntetyczny olej silnikowy Triax Fleet Supreme i uzyskał świetne wyniki. Wysłał wyniki badań laboratoryjnych i uzyskał pozytywne wyniki po przejechaniu 7500 mil.

Raport jest dołączony do postu.

Attachments

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.