Ford Powerstroke Diesel Forum banner

nowe turbo -- bez doładowania

1 reading
22K views 12 replies 8 participants last post by  sae  
#1 ·
Rozwaliłem moją starą turbosprężarkę. Przeszło przez nią nawet około 1 galona oleju, żeby dowieźć ciężarówkę do następnego miejsca, żeby zjechać z drogi.

Wymieniłem starą turbosprężarkę (była z '03) na '06. Moja ciężarówka to 06 F350.

Dostaję około 4 psi doładowania, gdy jest zimna, ale po pełnym rozgrzaniu wskaźnik doładowania nie rusza się z '0'. Wiem, że również nie mam doładowania. Brak mocy. Teraz nie dymi. (na początku bardzo dymiła z powodu oleju w wydechu).

Nie ma żadnych kodów.

Od czego zacząć????

#2 ·
Sprawdź swoje przewody? Jeśli wysadziłeś starą turbosprężarkę, możliwe, że zanieczyszczenia dostały się również do intercoolera. W dużych ciężarówkach powszechną praktyką jest, że gdy turbosprężarka ulega awarii, intercooler również musi zostać wymieniony (lub przynajmniej przepłukany wstecznie i przetestowany ciśnieniowo).

#4 ·
Czy nowa turbosprężarka, którą założyłeś, była czysta? Może mieć zablokowane łopatki z powodu długiego postoju i rdzewienia, ale jeśli nie dymi, myślę, że skłaniałbym się ku wyciekowi doładowania gdzieś.

#8 ·
Tak, ten sam zawór elektromagnetyczny na obu turbosprężarkach. Jeśli masz komputer diagnostyczny (jak AutoEnginuity), będziesz mógł sterować otwieraniem i zamykaniem zaworu elektromagnetycznego i usłyszeć zmianę dźwięku wydechu.

#9 ·
Miałem podobny problem, kiedy czyściłem turbosprężarkę. Kiedy składałem wszystko z powrotem, nie osadziłem prawidłowo wlotu powietrza z przodu ciężarówki i nie dostarczał on powietrza do turbosprężarki. Uruchom ciężarówkę, otwórz maskę i dodaj gazu. Jeśli występuje wyciek, będziesz w stanie go usłyszeć.

#10 ·
Wtyczka elektromagnesu VGT była uszkodzona. Czasami miałem doładowanie, ale przeważnie wcale. W końcu stuknąłem w nią i turbo ruszyło. Wymieniłem wtyczkę i nigdy się nie pomyliła!

#11 · (Edited)
Mam ciężarówkę w warsztacie. W końcu przyjrzeli się jej pod koniec dnia. Podłączyli komputer i przetestowali turbosprężarkę przy 1200 obr./min i obciążyli ją. Powiedzieli, że elektrozawór działa. Pojechali też nią na przejażdżkę, a po powrocie sprawdzili wydech pistoletem termicznym, aby sprawdzić, czy nie ma blokady. Moje temperatury spalin są wyższe niż normalnie. Zakładam, że dlatego, że turbosprężarka nie działa normalnie.
Czekając na przetestowanie ciężarówki, zrobiłem kilka odczytów za pomocą mojego scangauge. Z tego, co czytałem, turbosprężarka otrzymuje odczyty z czujników MAP i EBP za pośrednictwem komputera. Odczyty wynosiły EBP 11,1. MAP 11,0 i BARB 10,8. Czytałem, że powinny być takie same. Zakładam, że odczyty są dobre, ponieważ są tak blisko siebie.
Dostałem jeden zły odczyt na moim scangauge. MAT odczytuje -40. O ile wiem, MAT nie wpływa na turbosprężarkę.
Warsztat planuje sprawdzić ciśnienie paliwa --- myślą, że uszkodzona jest pompa paliwa. Nie rozumiem tego, ponieważ działa dobrze i osiąga wysokie obroty. Zostało to sprawdzone 2 tygodnie temu 60 PSI zarówno na biegu jałowym, jak i przy mocy.
Jakieś inne pomysły???????????
Proszę o pomoc (muszę wrócić do domu --- tak, jestem w drodze).

#13 ·
Dzięki za pomoc. Ale w moim przypadku to nie pomogło. Znalazłem kota. Źle. Myślę, że 1 galon oleju przez kota nie działa.

Żeby inni wiedzieli, jeśli ich turbosprężarka się zepsuje i dużo oleju przejdzie przez wydech i nadal mają katalizator. Wtedy mogą mieć problemy z katalizatorem.