Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Przekaźnik sterownika wtryskiwacza klika - silnik gaśnie....

46K views 11 replies 6 participants last post by  HotRodV6  
#1 · (Edited)
02 F350 4X4 Auto 7.3 18Kmi

Chciałem dziś rano uruchomić ciężarówkę, odpaliła dobrze, a potem zgasła.

Ponownie uruchomiony - czerwona lampka ostrzegawcza "BATT" miga wraz z przekaźnikiem nr 303 oznaczonym jako "Injector driver module relay" i znowu zgasła :(

Teraz kręci, wraz ze światłem i klikającym przekaźnikiem, ale nie odpala (nie kręciłem nim tak długo, może 10 sekund.)

Czy ktoś ma pojęcie, od czego powinienem zacząć szukać?

Czy same słabe/uszkodzone akumulatory mogą to powodować (jest teraz ładowany) Nie jeżdżę nim codziennie, ale działał i uruchamiał się dobrze tydzień temu.....

Po kilku minutach na dużej ładowarce natężenie prądu spadło z 25A do 20A, więc wydaje się, że nie były za niskie.

Kiedy przekręcam kluczyk, włącza się klikanie i kontrolka Batt, nawet z włączoną ładowarką, a natężenie prądu na ładowarce nie wzrasta zbytnio (nawet gdy świeci się kontrolka świec żarowych.... czyż nie powinno to zwiększyć obciążenia na tyle, aby znacznie zwiększyć wydajność ładowarki???)

Kolejne 10 minut, ładowarki spadają do 10A (akumulatory są połączone równolegle - prawda? Muszę podłączyć tylko do jednego z nich) Więc nie potrzebowały żadnego soku...

W zeszłym tygodniu zamówiłem skaner AE, może przyjdzie dzisiaj!!! :)

#3 ·
Cóż, cokolwiek to jest, teraz jest przerywane :( Jeśli pozwolę mu poklikać przez chwilę (listonosz z UPS przyniósł mi mój skaner AE), próbując zmusić skaner do komunikacji, klikanie ustaje po minucie lub tak. Następnie ciężarówka uruchamia się i gaśnie ponownie, gdy przekaźnik i kontrolka znowu klikają.

A potem, następnym razem, gdy spróbuję, uruchamia się i pracuje na biegu jałowym przez 5 minut, wszystko w porządku, wiem, że utknę przez to ;)

Kontrolka CEL nie świeci się po uruchomieniu, więc nie jestem pewien, co powie mi skaner.

#4 ·
W oprogramowaniu AE kliknij pojazd w lewym górnym rogu, po otwarciu okna dialogowego przejdź do sekcji interfejsu pojazdu (na dole), dwa rozwijane menu typ interfejsu = automatyczne wykrywanie, typ inicjalizacji: tylko nie OBD2, a następnie kliknij OK. Brzmi jak problem z przekaźnikiem IDM, ale uruchom autotest, brzęczenie wtryskiwacza i sprawdź, czy pojawiają się jakieś kody IDM. Jeśli pojawią się jakieś kody obwodu wtryskiwacza, sprawdź wiązkę przewodów od IDM do wtryskiwacza, powinna wynosić nie więcej niż 0,5 do 0,7 omów od końca do końca. Sprawdź połączenia przekaźnika, poruszając przekaźnikiem podczas pracy ciężarówki, zaciski mogą się poluzować i powodować przerywane połączenie. Poszukaj w instrukcji obsługi lokalizacji bezpieczników/przekaźników.

Miłej zabawy z oprogramowaniem AE, to świetne narzędzie i ma dużą wartość.

#5 ·
W oprogramowaniu AE kliknij pojazd w lewym górnym rogu, po otwarciu okna dialogowego przejdź do sekcji interfejsu pojazdu (dolna) dwa rozwijane menu typ interfejsu = automatyczne wykrywanie, typ inicjalizacji: tylko nie OBD2, a następnie kliknij OK. brzmi jak problem z przekaźnikiem idm, ale uruchom autotest, brzęczenie wtryskiwacza i sprawdź, czy pojawiają się jakieś kody IDM. jeśli pojawią się jakieś kody obwodu wtryskiwacza, sprawdź wiązkę przewodów od IDM do wtryskiwacza, nie powinna wynosić więcej niż 0,5 do 0,7 omów od końca do końca. sprawdź połączenia przekaźników, poruszając przekaźnikiem podczas pracy ciężarówki, zaciski mogą się poluzować i powodować przerywane połączenie. poszukaj w instrukcji obsługi lokalizacji bezpieczników/przekaźników

Miłej zabawy z oprogramowaniem AE, to świetne narzędzie i świetna wartość
Wow, to świetne info! - Dzięki

Problem w tym, że... Sprawy właśnie przeszły od złych do gorszych :(

Nie mogłem połączyć AE z ciężarówką (próbowałem na moich innych samochodach i połączyło się bez problemu) doszło do połowy, otworzyłem okno, aby utworzyć nowy "Plik" Wybrałem FORD _ 2002_ 7.3, a następnie,,, zawiesza się i mówi coś w stylu "nie można utworzyć, zamknij i uruchom ponownie" Próbowałem kilka razy...

Więc myślę "Przerwane, dziwne problemy elektryczne, nie mogę komunikować się z komputerem, może woda lub brud jest w samym złączu komputera" i go wyciągnąłem.

Wygląda na czysty, wkładam go z powrotem, ciężarówka MARTWA, żadnych świateł z kluczem, po prostu martwa.

Wyciągam złącze (zastanawiając się, czy zobaczę zgniecione piny lub coś w tym stylu ;)) wygląda dobrze, wkładam je z powrotem, może nie tak mocno jak ostatnim razem i wracamy do klikania i migania tak jak było.

Myślę "może TO JEST problem z połączeniem" i dokręcam śrubę złącza i próbuję ponownie. ZNOWU MARTWA :( ale teraz POZOSTAJE MARTWA!

Czy właśnie w jakiś sposób uszkodziłem komputer?

****! :confused:

#6 ·
Najpierw zrobiłbym test spadku napięcia na wszystkich dodatnich połączeniach akumulatora, a następnie sprawdziłbym wszystkie masy za pomocą miernika rezystancji, upewniając się, że ruszam nimi podczas testowania. Włącz zapłon, poruszaj przekaźnikiem zasilania PCM, zobacz, czy coś się zaświeci. Pamiętaj, aby sprawdzić masę PCM, środek lewej strony przegrody czołowej i masę silnik-nadwozie, tył lewej głowicy cylindrów. PCM jest chroniony bezpiecznikiem, wątpię, żebyś spowodował jakiś problem. Musisz również sprawdzić bezpiecznik zapalniczki, który zasila szesnastopinowe złącze DLC, brak zasilania? brak komunikacji z narzędziem diagnostycznym.

Zadzwoń lub napisz do Billa z AE, on przeprowadzi Cię przez problem z komunikacją.

#7 · (Edited)
Och, to cholerne coś jest opętane :D

OK, zszedłem z pracy trochę wcześniej, żeby popracować dzisiaj nad ciężarówką....

Wyczyściłem - Zeskrobałem - Dokręciłem - Nasmarowałem

Wszystkie 4 zaciski i końcówki akumulatora

Oba (-) kable tam, gdzie są przymocowane do bloku

Uziemienie na ścianie grodziowej, poniżej przedniej szyby, powyżej wzmacniacza (PCM, mam nadzieję?)

Uziemienie na ścianie grodziowej, poniżej przedniej szyby, po stronie pasażera

Drugi koniec tego z tyłu prawej głowicy

Poniżej tego na dole silnika na śrubie obudowy dzwonu

Drugi koniec tego na ramie i nadwoziu pod progiem pasażera

Jeszcze dwa, w kabinie, po prawej stronie kolumny kierownicy

Czy coś ważnego pominąłem?

ŻADEN z nich nie wyglądał źle, brak zieleni, rdzy lub białego proszku. Rozumiem, że te ciężarówki mają problemy z uziemieniem, więc cieszę się, że to zrobiłem na przyszłość ;)

Mniej niż 1/2 Ohma rezystancji od obu zacisków ujemnych do dowolnego miejsca na bloku lub nadwoziu. Brak spadku napięcia po stronie (+).

Podłączyłem również kable rozruchowe zarówno do nadwozia, jak i silnika do zacisku (-), aby uzyskać solidne uziemienie.

Jedyne "zielone", jakie znalazłem, jest na samym złączu ODBII (kilka pinów) i prawdopodobnie dlatego AE nie mogło się komunikować.

TERAZ to robi ta głupia rzecz .... :)

Włącz kluczyk, Nic, no cóż, prawie nic. Z tyłu wskaźników słychać ciche stukanie i brzęczenie. A czasem brzęczyk kluczyka próbuje brzęczeć. Jeśli trochę poczekam, igły idą w górę na obrotomierzu i prędkościomierzu. "Check Gauges" miga trochę. Kontrolka ABS może migać...

Więcej brzęczenia i klikania z innych miejsc (wyciągam WSZYSTKIE przekaźniki i żaden z nich nie klika) Inne światła włączają się i wyłączają na desce rozdzielczej (GP - Woda - Batt - pas bezpieczeństwa) ALE

Mogę to wszystko zatrzymać, przykładając prawdziwe obciążenie, takie jak włączenie reflektorów (nie działają, nic nie działa, żadne radio, oświetlenie wewnętrzne, nic), ale próbuje się uruchomić ze wszystkimi tymi dźwiękami pod deską rozdzielczą, myślę...

Jeśli podłączę ładowarkę (50A) do akumulatorów, nic się nie zmienia, a oba akumulatory pobierają z ładowarki mniej niż 10A.

Nawet wtedy nie mogę włączyć reflektorów. Naprawdę nie sądzę, żebym miał problem z akumulatorem. Kiedy zakręcił, zakręcił mocno i długo, wcale nie zwalniając, i oba, osobno, odczytały 12,8 V.

To, co mnie niepokoi, to.... Nic z tych drastycznych rzeczy nie zaczęło się, dopóki nie odłączyłem komputera, a potem zniknęło (tymczasowo), gdy poluzowałem śrubę złącza. Po ponownym dokręceniu wróciło i zostało.

Czy problem z komputerem uniemożliwiłby mi włączenie reflektorów? (Widzę oświetlenie wewnętrzne z powodu timera, ale brak klaksonu i reflektorów??)

Jestem naprawdę zdezorientowany i byłbym wdzięczny za jakieś opinie.....

TIA

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

aktualizacja - Teraz stwierdzam, że to całe "stukanie/brzęczenie" trwa, gdy kluczyk jest na siedzeniu, a drzwi zamknięte przez ponad 5 minut (zostawiłem otwarte okno). Muszę tylko odłączyć akumulatory.... po prostu nie mogłem pomyśleć, że to robi przez całą noc ;)

#8 · (Edited)
Och, TO nie może być prawda!

Ciągle myślę, że z połączeniem komputera jest coś nie tak, ponieważ to jedyna rzecz, którą majstrowałem i która spowodowała zmianę...

Więc wyjmuję PCM i otwieram go, dokładnie oglądam złącze krawędziowe, nie widzę niczego na miejscu. Następnie naprawdę badam wtyczkę w poszukiwaniu pęknięć lub korozji - też nic :(

Potem zdaję sobie sprawę, że podczas wpinania i wypinania złącza komputera trochę potrząsam wieloma rzeczami, więc otwieram WSZYSTKIE złącza, otwieram blok przekaźników i wyciągam je, ale wszystko wygląda czysto wszędzie, gdzie patrzę.

TO jest pod spodem do wszystkich tych przewodów/złączy, gdzie wtyczka komputera przechodzi przez firewall. Pochodzi z pudełka na górze nadkola, blisko skrzyni powietrznej i jest oznaczone jako "UWAGA WYSOKI PRĄD" (na końcu tego przewodu był kiedyś pierścień, teraz to tylko zielony puch)

Do czego to służy?

Attachments

#10 ·
Dziwny człowiek, mój kumpel był w sobotę ze swoim '02, z podobnymi objawami. Znalazłem to samo, co ty.

#11 ·
Cóż, mam problemy od czasu zainstalowania mojego chipa. Nie wydarzyły się od razu, ale prawdopodobnie w ciągu 2-3 tygodni. Mam klikanie, którego nigdy wcześniej nie miałem i chociaż wyjąłem chip z portu PCM, klikanie wciąż tam jest. Dzieje się tak czasami. Ciężarówka również nie uruchomiła się od razu przy pierwszym uruchomieniu wczoraj. To pierwszy raz w mojej ciężarówce.

Mam nadzieję, że znajdę to samo, co ty, proszę, drogi Boże. Kocham ciężarówkę, ale zawsze boję się, że coś strasznego się z nią stało (kiedy pojawiły się objawy) lub coś, czego nigdy nie będę w stanie rozwiązać.

Dzięki za info.

#12 ·
Mam ten sam problem, przekaźnik IDM tylko klika, na przekaźniku PCM dla zacisków 30 i 85 mam 12 V, na 87 mam 6 V, a na 86 nic. Na przekaźniku IDM mam 12 V na 30, ale tylko 6 V na 85 i nic na 87 i 86, rozebrałem skrzynkę bezpieczników i wszystkie przewody wyglądają dobrze, wyczyściłem akumulatory i sprawdziłem masy i wszystko wygląda dobrze. Rozebrałem również złącze PCM i wszystkie przewody wyglądają dobrze i wypróbowałem dobry IDM z tymi samymi wynikami. To jest furgon E350 z 97 roku. Naprawdę doceniam twoją pomoc.