Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Jak zdiagnozować awarię IPR?

29K views 13 replies 4 participants last post by  DieselMechanic87  
#1 ·
Myślę, że IPR w 6.0, nad którym pracuję, jest zły. Ciężarówka to F250 z 2006 roku. Od 6 miesięcy remontowałem silnik. Silnik dostał nowe łożyska korbowodów i główne, nowe pierścienie tłokowe, honowanie wszystkich 8 cylindrów, nową pompę oleju niskiego ciśnienia, wszystkie nowe popychacze rolkowe, zestaw do aktualizacji złączki hpop i zaślepki. Szyny olejowe hpop dostały nowe rury pionowe ze wszystkimi nowymi oringami. Właściciel nie chciał nowej turbosprężarki, nowej hpop ani nowych wtryskiwaczy. Zadzwonił do mnie w czwartek i powiedział, że jego ciężarówka nie chce odpalić. Podjechał na stację benzynową, żeby kupić paliwo i ciężarówka nie chciała odpalić po zakupie paliwa. Kazał odholować ciężarówkę do mojego warsztatu. Podłączyłem kable rozruchowe z mojej ciężarówki do jego, ponieważ jego akumulatory były prawie rozładowane. Myślę, że kręcił nią przez jakiś czas. Podłączyłem do niej mój laptop i monitorowałem ciśnienie sterowania wtryskiwaczem i % regulatora icp podczas rozruchu. Regulator ICP był na poziomie 87% podczas rozruchu. Ciśnienie sterowania wtryskiwaczem wynosiło 45 funtów. Ciśnienie sterowania wtryskiwaczem zaczęło powoli rosnąć po trzeciej próbie uruchomienia. Osiągnęło 300 funtów i ciężarówka zaczęła odpalać. Próbowałem dalej ją uruchomić i doszło do tego, że zaczynała pracować i natychmiast gasła. Zrobiła tak 3 razy, a potem pozostała włączona. Wyłączyłem ją i uruchomiłem ponownie kilka razy. Podczas pracy ciśnienie sterowania wynosiło około 890 psi na biegu jałowym. Regulator ICP był na poziomie 27% na biegu jałowym. Czy istnieje jakiś sposób sprawdzenia regulatora ICP, aby sprawdzić, czy się nie psuje?

#2 ·
Regulator ICP podczas rozruchu wynosił 87%.
Zadana pozycja wynosiła 87%, ale rzeczywista pozycja mogła być dowolna. Tak, to może być IPR, który sporadycznie się otwiera. Bez stanowiska wysokociśnieniowego jesteś w zasadzie zmuszony do jego wymiany, jeśli uważasz, że to źródło problemu. Wykonano dużo pracy, możliwe, że trochę zanieczyszczeń dostało się do zaworu IPR przed lub po naprawie. Chociaż w tym przypadku wysoce nieprawdopodobne, zły filtr oleju i korek?

#5 ·
Pozycja polecenia wynosiła 87%, ale rzeczywista pozycja mogła być dowolna. Tak, może to być IPR otwierający się okresowo. Bez posiadania stanowiska testowego wysokiego ciśnienia jesteś w zasadzie zmuszony do jego wymiany, jeśli uważasz, że to źródło problemu. Wykonano dużo pracy, możliwe, że trochę zanieczyszczeń dostało się do zaworu IPR przed lub po naprawie.

Mimo że w tym przypadku wysoce nieprawdopodobne, zły filtr oleju i korek?
Jest bardzo możliwe, że zanieczyszczenia dostały się do ipr przed naprawami. Ciężarówka miała awarię popychacza rolkowego, która zniszczyła krzywkę wałka rozrządu i koła zębate pompy oleju niskiego ciśnienia.

Możliwe jest również, że zainstalowano niewłaściwy filtr oleju i korek. Zapłacił mi za wymianę oleju 4000 mil temu i użył filtra autozone... a nie motorcraft.

#3 ·
Chociaż nigdy nie widziałem 87% IPR, myślę, że masz problem z IPR lub bardzo mały wyciek oleju wysokiego ciśnienia, ponieważ ostatecznie osiągasz wystarczające ciśnienie, aby zapalić i uruchomić.

Może to być również problem niskiego ciśnienia, który nie jest w stanie wystarczająco szybko napełnić zbiornika, chociaż skłaniałbym się ku wyciekowi oleju HP, ponieważ nawet podczas pracy wytwarzasz tylko 850 psi.

Potrzebne byłyby dalsze dogłębne testy, aby mieć pewność.

#4 ·
Chociaż nigdy tak naprawdę nie widziałem 87% IPR, myślę, że masz problem z IPR lub bardzo mały wyciek oleju wysokiego ciśnienia, ponieważ ostatecznie osiągasz wystarczające ciśnienie, aby odpalić i uruchomić.

Może to być również problem niskiego ciśnienia, który nie jest w stanie wystarczająco szybko napełnić zbiornika, chociaż skłaniałbym się ku wyciekowi oleju HP, ponieważ nawet podczas pracy wytwarzasz tylko 850 psi.

Potrzebne byłyby dalsze dogłębne testy, aby mieć pewność.
Zmieniłem IPR na 50% na biegu jałowym, a ciśnienie oleju wzrosło do 1500 psi. Zrobiłem to tylko na ułamek sekundy, ponieważ nie chciałem przedmuchać oringu ani niczego uszkodzić.

#6 ·
Czy jest coś jeszcze, co mogę sprawdzić lub przetestować? Nienawidzę wymieniać części bez wcześniejszego ustalenia, co jest nie tak.

#8 ·
Jakieś pomysły, co powinienem sprawdzić? Szczerze mówiąc, nie wiem od czego zacząć.

#9 ·
Myślę, że jutro zdejmę pokrywę zaworów po stronie kierowcy i poszukam wycieku hpo. Jeśli będzie, to prawdopodobnie po stronie pasażera, znając moje szczęście. Jest trochę problemu z prześwitem między pokrywą zaworów a obudową parownika. Będę informować na bieżąco.

#10 ·
Pierwszy rozruch dnia na zimnym silniku.....Uruchomienie zajęło 7 sekund. Zdecydowanie skłaniam się ku wyciekowi oleju pod wysokim ciśnieniem.

#11 ·
Zdjąłem pokrywę zaworów po stronie kierowcy. Wygląda na to, że olej wycieka spomiędzy szyny olejowej a dwoma wtryskiwaczami. Być może mylę się co do miejsca wycieku. Było ciemno i trudno było zobaczyć z latarką. Sprawdzę to ponownie jutro w świetle dziennym. Czy można dostać tylko uszczelkę na górze wtryskiwacza, czy trzeba wymienić cały wtryskiwacz?

#12 ·
#13 ·
Sądzę po twoich poprzednich postach, że przegapiłeś informacje o kubku na smoczek i uszczelce górnego wtryskiwacza w innych postach. Nie myl uwalniania oleju pod ciśnieniem przez wtryskiwacz z awarią górnej uszczelki/kubka na smoczek. Jak czytasz, gdy uszczelka O-ring kubka na smoczek ulegnie awarii, może powoli uszkodzić uszczelkę górnego wtryskiwacza. Oba te elementy są stosunkowo nowe w naprawach, dostępne od ponad roku.

#14 ·
Zgaduję z twoich poprzednich postów, że przegapiłeś informacje o kubku na sutek i uszczelce górnego wtryskiwacza w innych postach. Nie myl uwalniania oleju pod ciśnieniem przez wtryskiwacz z awarią górnej uszczelki/kubka na sutek. Jak czytasz, gdy uszczelka O-ring kubka na sutek zawodzi, może powoli uszkodzić górną uszczelkę wtryskiwacza. Oba te elementy są stosunkowo nowe w zakresie napraw, które są dostępne od ponad roku.
Wymieniam wszystkie 8 uszczelek kubka na sutek i wszystkie 8 uszczelek wtryskiwacza.