Ford Powerstroke Diesel Forum banner

przednie zawieszenie - końcówki drążków kierowniczych

2 reading
28K views 9 replies 5 participants last post by  isellrareunicorndna  
#1 ·
Ludzie -

Nigdy wcześniej nie musiałem nic robić z przodem mojej ciężarówki, więc to wszystko jest dla mnie nowe. Chcę potwierdzić kilka rzeczy przed zamówieniem części.

2009 F250 CCSB 4x4 ze standardowym zawieszeniem
115 tys. mil

Zauważyłem stukanie przy skrętach w lewo i w prawo przy niskiej prędkości, które można poczuć pod stopami po stronie kierowcy i pasażera.

Podniosłem przód i próbowałem wszystko poruszyć. Jedyną rzeczą, jaką mogę znaleźć, która ma luz, jest drążek, który biegnie od zwrotnicy po stronie pasażera do zwrotnicy po stronie kierowcy - nie drążek, który biegnie od ramienia pitmana do strony pasażera - ten poniżej.

Umieściłem na YouTube film z luzem w przegubie po stronie pasażera. Jest on pod adresem ericinboca i nazywa się "Luz w przedniej części"

Kilka pytań -
Czy to za duży luz? Nie trzeba było wkładać dużo wysiłku, aby poruszyć drążek.

I jakich części potrzebuję?
Myślę, że potrzebuję:
* końcówka drążka kierowniczego, zewnętrzna, prawa
* wewnętrzna końcówka drążka kierowniczego, prawa
* zewnętrzna końcówka drążka kierowniczego, lewa
Jeśli schemat części jest pokazany w wątku, to numery części to 9, 5 i 6.

Jakieś inne przemyślenia lub rady?

Dzięki.

Attachments

#5 ·
Dzięki wam.
Zrobiłem wszystkie końcówki drążków kierowniczych, tuleje drążka stabilizatora, łączniki stabilizatora, a przy okazji wymieniłem fabryczny amortyzator skrętu na Bilstein.

Zasadniczo stwierdziłem, że końcówki drążków kierowniczych, tuleja drążka poprzecznego i łączniki stabilizatora miały pewien luz - niektóre gorsze niż inne. Wszystko jest teraz naprawdę ciasne i już nie stuka.

Naprawa też nie jest zbyt trudna, z widłami na młocie pneumatycznym. Zaznaczyłem długości ramion na podłodze mojego garażu, założyłem nowe końcówki, użyłem oznaczeń i ponownie zainstalowałem - nie jest wymagane żadne ustawianie.

Attachments

#7 ·
Świetnie i dzięki za aktualizację. Mój 08 nie jest codziennym kierowcą, ale zabieram go na przejażdżkę, kiedy mogę, żeby się strasznie nie denerwować... dopóki nie zrobię tego przejazdu - zwykle kilkaset mil. Gładka autostrada i nie mam żadnych stuków ani wibracji, ale lekkie nierówności i szybko przypomina mi się praca do wykonania.

Prawdopodobnie zajmę się tymi samymi elementami, które wymieniłeś.

Czy udało Ci się znaleźć jakiś zestaw przedni? Rock auto zaprzestało niedawno dostarczania części doorman ze względu na uśpione wymagania dotyczące „elektronicznych umów cenowych”, a jedynym kompletnym zestawem, jaki udało mi się znaleźć podczas szybkiego wyszukiwania, był ten od doorman - teraz oferowany przez inną witrynę za to, co uznałem za dość drogie. Zamierzam zadzwonić do rock auto i sprawdzić, czy mogą złożyć dla mnie „zestaw” i ewentualnie zastosować zniżkę, ale nie liczę na to.

Jeszcze raz dzięki

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk

#8 ·
Zrobiłem wszystko OEM i dostałem wszystkie części osobno, a nie w zestawie. Myślę, że Moog ma zestaw, a z Moogiem chyba dostajesz smarowniczki. Nie mam pojęcia, czy Moog jest lepszy, na równi czy gorszy od OEM.

Dostałem:
Zewnętrzny drążek kierowniczy, PRAWY HC3Z-3A131-B
Wewnętrzny drążek kierowniczy, PRAWY HC3Z-3A131-H
Zewnętrzny drążek kierowniczy, LEWY HC3Z-3A131-D
Łącznik środkowy AC3Z-3304-B
Łączniki wahaczy 7C3Z-5K483-A
Tuleje stabilizatora 7C3Z-5484-K

oraz BSN-24-196284 AMORTYZATOR UKŁADU KIEROWNICZEGO

Mój to F250 4x4 z 2009 roku

#10 ·
Bah, myślę o tym, żeby po prostu kupić zestaw MOOG Front Steering Rebuild Kit | Ford F250 | Moog

Nie jestem pewien, czy tego wszystkiego potrzebuję, ale zbliżam się do 100 tys. i wszystkie przednie części zawieszenia wyglądają na oryginalne. Przy okazji zrobię ramiona pitmana i wahacza oraz ewentualnie przekładnię kierowniczą, jeśli nie znajdę dużego luzu w pitmanie/wahaczu/gdziekolwiek indziej. Mam sporo luzu na drodze i w miejscu postoju.

Postaram się pamiętać, żeby zaktualizować, tak jak uprzejmie zrobił to Eric.