Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Sugestia dotycząca dolotu zimnego powietrza

32K views 45 replies 16 participants last post by  HeavyAssault  
#1 ·
Szukałem innego wlotu powietrza i miałem nadzieję uzyskać kilka opinii na temat tego, która marka/styl jest waszym zdaniem najlepsza. Uważam, że nazywanie tego zimnym wlotem powietrza to chwyt marketingowy, ponieważ turbosprężarka natychmiast podgrzewa powietrze. Podoba mi się jednak pomysł otwartego wlotu powietrza w porównaniu do zamkniętego systemu OEM. Myślę, że to by zassało najwięcej powietrza. Jakie są wasze przemyślenia?

#2 ·
Szczerze mówiąc, kolektor dolotowy 6.7L jest całkiem niezły. Ford mógł popełnić głupie błędy tu i ówdzie, ale ich wloty powietrza są najwyższej klasy.

Jeśli masz kontrole/inspekcje emisji spalin, S&B jest bardzo popularny i niedrogi. Ale OEM będzie działał świetnie nawet z tuningiem i drobnymi modyfikacjami.

Po prostu coś do rozważenia, na wypadek gdybyś chciał kupić inne rzeczy do ciężarówki itp.

#36 ·
Dzięki za uwagi, chłopaki. Myślałem, że to wszystko to chwyt. Pomyślałem, że może uda mi się uzyskać większy przepływ powietrza. Większość z nich reklamuje 70% więcej niż fabryka.
Użyłem S&B, ponieważ przesunął akumulator i umieścił wlot z przodu, aby uzyskać lepszy przepływ powietrza. Spotkałem nawet właściciela na wystawie ciężarówek Lone Star Throw down w Conroe, Tx. Bardzo miły facet. Nawet po tym, jak powiedziałem mu, że przeszedłem na No Limit Intake. Nic przeciwko S&B, ale z rurami MPD i zestawem złożonym nie pasowały do siebie. Nie można malować proszkowo S&B. Tylko moje doświadczenie z tymi 2 firmami.

#5 ·
Większy przepływ, kosztem czego....
Ford ma już CAI fabrycznie. Wiele (nie wszystkie) faktycznie wpuszczają gorące powietrze z komory silnika do wlotu. Inne mogą mieć większy przepływ, ale mogą przepuszczać więcej cząstek.
Ponadto trzeba wypuścić zużyte gazy, zanim będzie można naprawdę wcisnąć więcej. I użyć więcej powietrza, żeby zrobić coś dobrego.

#14 ·
Większy przepływ, kosztem czego....
Ford ma już CAI fabrycznie. Wiele (nie wszystkie) faktycznie powodują wyciek gorącego ciepła z komory silnika do wlotu. Inne mogą mieć większy przepływ, ale mogą przepuszczać więcej cząstek.
Musisz również wypuścić zużyte gazy, zanim naprawdę będziesz mógł wtłoczyć więcej. I użyć więcej powietrza, aby zrobić coś dobrego.
Żeby było jasne, czy masz na myśli, że większy przepływ zwiększa szanse na dostanie się większej ilości cząstek do silnika? Myślę, że filtr (o ile pochodzi z dobrej marki) po prostu szybciej się zabrudzi. Mogę założyć, że cząstki mniejsze niż ocena mikronowa filtra przejdą przez niego. Czy jestem na właściwej drodze... Mam nadzieję, że te mniejsze cząstki nie spowodują przyspieszonego zużycia.

#6 ·
Pomysł, że gorące powietrze z komory silnika dostaje się do wlotu, jest w pewnym sensie poprawny. Chociaż to się zdarza... dzieje się to w bardzo specyficznym stanie. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy ciężarówka stoi w miejscu lub porusza się bardzo wolno. Gdy ciężarówka porusza się z prędkością powyżej 24 km/h, komora silnika jest spłukiwana powietrzem zewnętrznym, więc otwarte systemy CAI będą wdychać to powietrze.

#7 · (Edited)
Używanie CAI w standardowej ciężarówce tak naprawdę niewiele da. Twój pomysł, że turbosprężarka nagrzewa powietrze, jest poprawny. Ścieżka przepływu powietrza jest znacznie ulepszona w stosunku do standardowych układów rur. Tak jak starzy faceci portowali kolektor i nagłówki, robią to z doskonałymi wynikami. Te ciężarówki nie są inne. Wygładź ścieżkę przepływu powietrza, a będzie działać lepiej. Zatem samo założenie CAI nie jest dobrym pomysłem, chyba że zrobisz cały układ dolotowy.

Pomysł, że gorące powietrze z komory silnika dostaje się do wlotu, jest w pewnym sensie poprawny. Chociaż to się zdarza... zdarza się w bardzo specyficznym stanie. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy ciężarówka stoi w miejscu lub porusza się bardzo wolno. Gdy ciężarówka porusza się z prędkością powyżej 15 mil na godzinę, komora silnika jest spłukiwana powietrzem zewnętrznym, więc otwarte systemy CAI będą wdychać to powietrze.
Czy uważasz, że Ford zdał sobie sprawę, że popełnił błąd w latach 17-19, umieszczając wlot z powrotem i kierując przepływ powietrza pod akumulatorem? Widzę, że w latach 20. przenieśli go z powrotem na przód, jak w 2016 roku. To trochę jak konfiguracja s&b, która uzyskuje bezpośredni przepływ powietrza.

#8 ·
Myślę, że to było tylko drobne przeoczenie inżynieryjne w przypadku ciężarówek 17-19. Jak mówiłem, przepływ powietrza przez przód ciężarówki do komory silnika jest dość znaczny.

Wiele ciężarówek w przeszłości pobierało powietrze dolotowe przez wnękę błotnika/nadkola. Zatem poprowadzenie otworu z rurami do elementu filtrującego nie jest dużym problemem. To problem ze zbyt dużą liczbą zakrętów lub słabo przepływającymi rurami. Nie wspominając o tym, że Toyota ma snorkel w swoich ciężarówkach Tacoma TRD Pro. Nikt nie narzeka, że to słaba konstrukcja.

Jasne, moglibyśmy zagłębić się w dyskusję na temat projektu inżynieryjnego na temat tego, co "płynie bardziej", ale czego naprawdę potrzebujemy do wydajności przepływu?

Większość ludzi "chce" większego przepływu, ale nie potrafi sobie wyobrazić, że to powietrze musi być filtrowane. Filtr powietrza 6.0L był najlepszym elementem OEM, jakiego można było sobie życzyć. Kiedy podłączysz go do beznadziejnego systemu rur, zaczynają się problemy.

W każdym razie... Jeśli chcesz większego przepływu, co znacznie by pomogło, potrzebujesz czegoś więcej niż systemu CAI. Cała ścieżka przepływu wymaga uwagi. Nawet wtedy możesz tylko "tak duży", zanim "+" staną się "-"...lol

#9 ·
Myślę, że to było tylko drobne przeoczenie inżynieryjne w przypadku ciężarówek 17-19. Jak mówiłem, przepływ powietrza przez przód ciężarówki do komory silnika jest dość znaczny.

W przeszłości wiele ciężarówek zasysało powietrze przez wnękę błotnika/nadkola. Zatem poprowadzenie otworu z rurami do elementu filtrującego nie jest dużym problemem. To problem ze zbyt dużą liczbą zakrętów lub słabo przepływającymi rurami. Nie wspominając już o tym, że Toyota ma snorkel w swoich ciężarówkach Tacoma TRD Pro. Nikt nie narzeka, że to słaba konstrukcja.

Jasne, moglibyśmy zagłębić się w dyskusję na temat projektu inżynieryjnego na temat tego, co "płynie bardziej", ale czego naprawdę potrzebujemy do wydajności przepływu?

Większość ludzi "chce" większego przepływu, ale nie potrafi sobie wyobrazić, że to powietrze musi być filtrowane. Filtr powietrza 6.0L był najlepszym elementem OEM, jakiego można było sobie życzyć. Kiedy podłączysz go do beznadziejnego systemu rur, zaczynają się problemy.

W każdym razie.... Jeśli chcesz większego przepływu, co znacznie by pomogło, potrzebujesz czegoś więcej niż systemu CAI. Cała ścieżka przepływu wymaga uwagi. Nawet wtedy możesz tylko "tak duży", zanim "+" staną się "-"...lol
Może poczekam i zrobię cały zestaw rur dolotowych i intercoolera później. Myślę, że wyprzedziłem fakty, robiąc ulepszenie rury zimnej strony. Nie zmarnuję żadnych pieniędzy na aftermarketowy dolot zimnego powietrza.

#10 ·
Jeśli jesteś dostrojony, zimny dolot powietrza jest prawie konieczny, z tego, co mówią wszyscy faceci, którzy faktycznie stroją te ciężarówki. 6.7 to bardzo wydajny silnik i przemieszcza dużą objętość powietrza. Jeśli chodzi o inne platformy silnikowe, nie jest to konieczne, chyba że używasz większych wtryskiwaczy, turbosprężarki itp.

#11 ·
Jeśli jesteś dostrojony, zimny dolot powietrza jest prawie konieczny, z tego, co mówią wszyscy, którzy faktycznie stroją te ciężarówki. 6.7 to bardzo wydajny silnik i przesuwa dużą objętość powietrza. Jeśli chodzi o inne platformy silnikowe, nie jest to konieczne, chyba że używasz większych wtryskiwaczy, turbosprężarki itp.

Wysłane z mojego Pixel 4 XL za pomocą Tapatalk
Jest tu kilka różnych, ważnych opinii. To sprawia, że moja decyzja jest trochę trudna. Lol

#17 ·
Mam S&B z naolejowanym filtrem. Podoba mi się ich zestaw, ponieważ przenosi akumulator. Używałem go, gdy moja ciężarówka była seryjna, bez problemów i nadal go używam teraz, gdy usunąłem. Mam również rurę zimnej strony HS Motorsport i dostanę teraz ich pasującą gorącą stronę, która została wydana.

#19 · (Edited)
Zazwyczaj nie jestem zwolennikiem CAI, ale projekt w '17 wymagał naprawy. Chyba słyszałem, że zmienili go w '19+.

• Like
Reactions: PeanutFarmerF250
#22 ·
Czy ktoś używający s&b miał kiedykolwiek problemy z wodą nasiąkającą filtr? Podoba mi się, jak dostaje prosty strumień powietrza, ale wydaje się podatny na deszcz lub wodę z mycia.
Niezbyt więcej niż w przypadku konfiguracji OEM, a przynajmniej bardzo mała różnica IMO. Maska blokuje bezpośrednie dostawanie się wody deszczowej. Jestem pewien, że dostajesz mgiełkę podczas ulewnego deszczu, ale jeśli jedziesz z wystarczającą prędkością, pomyślałbym, że zasysasz wystarczająco dużo powietrza, aby zapobiec nasyceniu filtra.

• Like
Reactions: PeanutFarmerF250
#25 ·
Mój S&B jest suchy jak pieprz po przejściu przez myjnię samochodową z lancą. Również podczas jazdy w brei pośniegowej i śniegu pozostał suchy.
Haha No cóż, to odpowiedziało na moje pytanie! Człowieku, nigdy czegoś takiego nie widziałem na południu. Myślę, że s&b to dobry wybór dla zimnego dolotu powietrza. Wygląda na lepszy projekt i cenę niż inne.

#31 ·
Szukałem innego wlotu powietrza i miałem nadzieję uzyskać jakieś opinie na temat tego, która marka/styl jest waszym zdaniem najlepszy. Uważam, że nazywanie tego zimnym wlotem powietrza to chwyt marketingowy, ponieważ turbosprężarka natychmiast podgrzewa powietrze. Podoba mi się jednak pomysł otwartego wlotu powietrza w porównaniu do zamkniętego systemu oem. Myślę, że to by zassało najwięcej powietrza. Jakie są wasze przemyślenia?
[/QUO
Szukałem innego wlotu powietrza i miałem nadzieję uzyskać jakieś opinie na temat tego, która marka/styl jest waszym zdaniem najlepszy. Uważam, że nazywanie tego zimnym wlotem powietrza to chwyt marketingowy, ponieważ turbosprężarka natychmiast podgrzewa powietrze. Podoba mi się jednak pomysł otwartego wlotu powietrza w porównaniu do zamkniętego systemu oem. Myślę, że to by zassało najwięcej powietrza. Jakie są wasze przemyślenia?
Cześć Peanut, zainstalowałem zimny wlot powietrza AFE momentum HD z suchym filtrem i dynamicznym wlotem powietrza HD. Pasuje dokładnie w miejsce, w którym znajduje się standardowa skrzynka filtra. Wlot pasuje tam, gdzie znajduje się standardowy filtr. Ale ma również wlot powietrza, który przechodzi nad akumulatorem. Łatwa instalacja w moim 17 f350 dually. Zauważam lepsze zużycie paliwa i moc. S&B ma jeden, który pasuje przed akumulatorem. Musisz go przesunąć do tyłu i poprowadzić przewody, aby sięgnąć do zacisków + i -.

#32 ·
Cześć Peanut, zainstalowałem wlot zimnego powietrza AFE Momentum HD z suchym filtrem i dynamicznym wlotem powietrza HD. Pasuje dokładnie w miejsce, w którym znajduje się fabryczna skrzynka filtra. Wlot pasuje tam, gdzie znajduje się fabryczny filtr. Ale ma też wlot powietrza, który przechodzi nad akumulatorem. Łatwa instalacja w moim 17 f350 dually. Zauważam lepsze zużycie paliwa i moc. S&B ma jeden, który pasuje przed akumulatorem. Musisz go przesunąć do tyłu i poprowadzić przewody, aby sięgnąć do zacisków + i -.
Hej, kolego, doceniam, że dzielisz się swoimi spostrzeżeniami. Widzę, że zyskują na popularności w ciężarówkach 17-19. Wyglądają naprawdę ładnie, a opcja przedniego wlotu to coś, czego zdecydowanie bym chciał. Uzyskujesz ten sam efekt, co w przypadku s&b, bez konieczności przenoszenia akumulatora, prawda?

#35 ·
View attachment 769284 View attachment 769284 Cóż, zdecydowałem się na dolot powietrza stage 2 o absolutnej wydajności. Planuję wkrótce połączyć go z ich pełnym zestawem rur.
Po tym wszystkim miałeś dużo czasu, aby to przetestować. Jakie są Twoje wrażenia? Dźwięk, wydajność, przebieg? Czy było warto, czy też wkładkowy filtr aftermarketowy spełniłby Twoje potrzeby? Widzę, że masz tuning, więc uważam, że system aftermarketowy miałby większą szansę na skorzystanie z tego

#42 ·
Używałem olejowanego filtra S&B i byłem z niego zadowolony, ale nigdy nie byłem fanem suchych filtrów, ale to tylko ja. Pewnego dnia mogę założyć na niego działający wlot powietrza na maskę
Olejowany jest w porządku, jeśli właściciel jest skrupulatny w kwestii konserwacji. W przeciwnym razie szybko obciąża się kurzem i obniża ogólną masę powietrza wlotowego.

Moim zdaniem największym problemem w przypadku filtrów powietrza z rynku wtórnego jest zapewnienie odpowiedniego poziomu filtracji. Możesz uzyskać większy przepływ z większymi otworami (przez chwilę...)

#43 ·
Jestem osobą, która jest w tym skrupulatna, ale z drugiej strony to ja byłem tym szalonym, który o północy dopracowywał to na stacji benzynowej, lol. Ból, żeby znaleźć olej do filtra, nie jestem wielkim fanem oleju w sprayu, może to tylko ja jestem zbyt ostrożny. Przyjmę cios, jeśli to oznacza, że nie dostanie się do mojego silnika.