Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Kolejne pytanie 6.7 vs 7.3

7K views 38 replies 17 participants last post by  jetjock15  
#1 · (Edited)
Witajcie wszyscy. Szukamy nowego kampera 5th wheel i ciężarówki dla 5-osobowej rodziny. Przyglądam się kilku, które mają 42-43 stopy i około 12-14 tys. funtów. Nie chcę ciężarówki DRW, ponieważ kiedy nie będę ciągnął kampera, nadal będę nią jeździł codziennie. Pierwotnie chciałem 7.3, ale ciągle słyszę od ludzi, że jeśli ciągnę coś tak dużego, powinienem wziąć 6.7. Niewiele wiem o przepisach dotyczących wagi podczas ciągnięcia, ale staram się, aby konfiguracja, którą otrzymam, była legalna. Wiem, że ładowności i GCWR mogą się różnić w zależności od poziomu wykończenia, więc staram się znaleźć SRW z największą ładownością, aby w tym pomóc.
Szukam opcji lub opinii, z którą ciężarówką się zdecydować.
Tremors wyglądają ładnie, ale wygląda też na to, że przy tym wykończeniu ładowności są niższe?
7.3 lub 6.7?
Czy nadal będę poniżej wagi wymagań CDL?

#4 ·
Witaj Ironheadchop i witamy na forum z N.E. Indiana! Mój F350 SRW z 2016 roku ma GVW 11 400#. Średnio ta ciężarówka waży blisko 8000#, co daje 3400# ładowności. Zatem z masą sworznia 2000# byłoby w porządku, z zapasem. Mój 6.7 uzyskuje około 11 mpg ciągnąc moją 5. koło. 7.3 będzie prawdopodobnie w okolicach 8 mpg. Dodatkowo 6.7 z łatwością utrzyma prędkość w górach. Powodzenia z wyborem.

#5 ·
Myślę, że 6.7 to właściwy sposób na holowanie tak dużego kampera. Ostatnim samochodem benzynowym, którym holowałem, był Super Duty z 2001 roku z silnikiem V10 i był on o wiele mniej wydajny niż silnik Diesla 7.3, który miałem. Podczas holowania silnikiem benzynowym nigdy nie było wystarczającej mocy. Nowe silniki są o wiele lepsze, jak sądzę. Tutaj można usłyszeć wiele o pompie cp4, ale myślę, że statystycznie rzecz biorąc, jest to mniejszy problem, niż nam się wydaje. Tylko obserwacja.

#14 ·
Myślę, że 6.7 to właściwy sposób na holowanie tak dużego kampera. Ostatnim samochodem benzynowym, którym holowałem, był Super Duty z 2001 roku z silnikiem V10 i był on o wiele mniej wydajny niż silnik Diesla 7.3, który miałem. Podczas holowania benzyniakiem nigdy nie było wystarczającej mocy. Nowe silniki są o wiele lepsze, jak sobie wyobrażam. Tutaj możesz usłyszeć wiele o pompie cp4, ale myślę, że statystycznie jest to mniejszy problem, niż nam się wydaje. Tylko obserwacja.
Wszystko w punkt IMO.

#6 ·
Realistycznie rzecz biorąc, 6.7 jest prawdopodobnie lepszym wyborem dla momentu obrotowego, który jest twoim przyjacielem. Jeśli chodzi o wagi, jesteśmy strasznym źródłem informacji. Skonsultuj się z lokalnym wydziałem komunikacji, oni są opłacani za znajomość wymogów prawnych w tym zakresie, nie możemy tego przewidzieć.

#7 ·
Nie można porównywać 20-letniej ciężarówki z silnikiem benzynowym do nowej ciężarówki Godzilla. Jak jabłka do pomarańczy. Po pierwsze, ciężarówki Godzilla mają jako opcję przełożenie 4,30 Z 10-biegową skrzynią biegów i o 50 lb/ft więcej momentu obrotowego. Zupełnie inna gra. Alumiduty Godzilla wyprzedzi KAŻDĄ ciężarówkę benzynową z 2016 roku i starszą.

Po drugie, widzę tak wiele mitów dotyczących oszczędności paliwa między opcjami diesla i benzyny, że to nawet nie jest zabawne. Holowałem intensywnie z obydwoma i z dużym przyczepą na haku będziesz miał szczęście, jeśli zejdziesz z jednocyfrowych wartości z dieslem. Jeśli widzisz 10 MPG, to świetnie. Dla kontrastu silnik benzynowy również osiągnie 8 do 10 MPG... ale robi to na tańszym i łatwiej dostępnym paliwie.

Po trzecie, ciężarówka benzynowa będzie miała większą ładowność, a z 5-osobową rodziną przełoży się to bezpośrednio na większą użyteczną pojemność przyczepy.

Wreszcie, ciężarówka benzynowa zaoszczędzi Ci pieniędzy za każdym razem, gdy przekręcisz kluczyk. Żadnych dodatków do paliwa, żadnych filtrów paliwa do okresowej wymiany, brak potrzeby kupowania 4 galonów oleju na interwał serwisowy, brak filtra oleju za 35 USD, brak drogiego oleju napędowego, brak systemu wtrysku paliwa za 12 tys. USD, o który trzeba się martwić, żadnych takich bzdur. Z ciężarówką benzynową wsiadasz i jedziesz i robisz szybkie, niedrogie wymiany oleju i filtrów co 10 tys. km.

Kupiłem lekko używanego diesla, ponieważ nie mogłem znaleźć lekko używanej ciężarówki 7.3. Uwielbiam 6.7 i ciągnie jak pociąg, ale miał już kosztowne naprawy w ramach gwarancji, a górna miska olejowa znów zaczyna przeciekać teraz przy 102 tys. milach i kwestionuję, czy go zatrzymać, gdy wygaśnie moja przedłużona gwarancja. Prawdopodobnie nigdy więcej nie kupię diesla.

#8 ·
Po trzecie, ciężarówka na gaz będzie miała większą ładowność, a z rodziną 5-osobową przełoży się to bezpośrednio na większą użyteczną pojemność przyczepy.
To świetna odpowiedź, która ostatecznie, gdy masz 5 osób i cały ten badziew, który możemy zapakować, ma sens, aby iść tą drogą. Ale chyba jestem zdezorientowany, ponieważ patrząc na wykres Forda, widać, że 7.3 ma GCWR 29k lb w porównaniu do 6.7 przy 31 800? To jeden z powodów, dla których myślałem, że 6.7 byłby lepszy ze względu na dodatkowe 2800 funtów, które dodałby do GCWR

#9 ·
Nigdy nie słyszałem o wymogu CDL dla holowania kampera, jeśli chodzi o benzynę kontra olej napędowy, twoja najlepsza odpowiedź jest dzisiaj powyżej. 7.3 zrobi wszystko, czego potrzebujesz, aby było taniej, jedyne miejsce, w którym będzie "rozczarowywać", to wciąganie pod górę i wstawiam to w cudzysłów, ponieważ wszyscy myślą, że muszą jechać 85 mil na godzinę na 7% wzniesieniach.

Szczerze mówiąc, jedynym moim zastrzeżeniem do holowania z silnikiem benzynowym jest pojemność zbiornika i dostęp do pompy. W przeciwieństwie do pomp diesla, gdzie wiele jest zarezerwowanych dla kierowców ciężarówek (co daje łatwą konfigurację podczas holowania czegoś tej wielkości), będziesz ograniczony do normalnych pomp, co może być uciążliwe.

Zapytałbym, czy naprawdę potrzebujesz tak dużego kampera, nasza rodzina woli biwakować w mniejszej przyczepie, po prostu dlatego, że preferujemy parki narodowe/lasy, a rozmiary podkładek są znaczne. Rezerwacje przyczep tej wielkości są ograniczone i bardzo poszukiwane.

#10 ·
Przyjrzałbym się, jaki procent jazdy z przyczepą w porównaniu do jazdy bez obciążenia. Jeśli ciągniesz przyczepę co weekend, 6.7 to właściwy wybór. Również gdzie ją ciągniesz. Góry? Niższe poziomy? Oba? Chcę 6.7 i wybrałbym 7.3, ponieważ nie ciągnę niczego tak ciężkiego zbyt często. Ponad 10 000 dolarów, które zaoszczędzisz z silnikiem benzynowym, w dużym stopniu przyczyniłoby się do dodania sprężarki Procharger lub Magnuson. To w dużym stopniu wyrównałoby szanse.

#12 ·
Sprawa cdl wynosi 26 tys. w większości stanów. Kampery są zwolnione. Wszystkie inne przyczepy nie. Większość ciężkich przyczep użytkowych jest wyposażona w 2 osie 7k i ma dopuszczalną masę całkowitą 14k (NA REJESTRACJI PRZYCZEPY) Łączysz to z tym, co mówi TWOJA REJESTRACJA dla Twojej ciężarówki. Jeśli przekracza 26 łącznie. Oto Twój wymóg cdl. W przypadku DRW f350 i 450 można je zarejestrować na 14 tys., to każda przyczepa INNA NIŻ kempingowa jest podłączona do ogranicznika do przyczepy 12 tys. To jest problem, który powoduje całe zamieszanie. To ból w d$pie, ale w 99,96% przypadków nikt nie wie ani się nie przejmuje, w tym policja stanowa. Ale nigdy nic nie wiadomo

#17 · (Edited)
12-14 tys. kg wagi suchej, czy to GVWR? Zalecam holowanie nie więcej niż 80% maksymalnej ładowności ciężarówki, chyba że jedziesz z ładunkiem przez miasto... JEŚLI holujesz tylko kilka razy w roku i chcesz używać ciężarówki jako codziennego kierowcy, polecam F250 2024 7.3l Godzilla, a nie 2025.. W roku modelowym 2025 Ford poszedł na oszczędności w silnikach benzynowych... Model 2024 będzie miał oś M275 z lekką wersją 10r140.. F250 2025 będzie miał oś Ford 10.5 i wersję heavy duty skrzyni biegów F150.. 10r100. Bez względu na to, co kupisz, JEŚLI PLANUJESZ ZACHOWAĆ TO PRZEZ 20 LAT, KUP OD DEALERA, KTÓRY MA DOŻYWOTNIĄ GWARANCJĘ NA UKŁAD NAPĘDOWY NA SWOJE NOWE I UŻYWANE RZECZY.

#34 ·
12-14 tys. wagi suchej, czy to GVWR? Zalecam holowanie nie więcej niż 80% maksymalnej pojemności ciężarówki, chyba że jedziesz z ładunkiem przez miasto... JEŚLI holujesz tylko kilka razy w roku i chcesz używać ciężarówki jako codziennego kierowcy, polecam F250 2024 7.3l Godzilla, a nie 2025. W roku modelowym 2025 Ford poszedł na oszczędności w silnikach benzynowych... Model 2024 będzie miał oś M275 z lekką wersją 10r140. Model F250 2025 będzie miał oś Ford 10.5 i wersję heavy duty skrzyni biegów F150. 10r100.
Bez względu na to, co kupisz, JEŚLI PLANUJESZ ZACHOWAĆ TO PRZEZ 20 LAT, KUP OD DEALERA, KTÓRY MA DOŻYWOTNIĄ GWARANCJĘ NA UKŁAD NAPĘDOWY NA NOWE I UŻYWANE RZECZY.
Dlaczego wybrać 250 zamiast 350? Czy moje ładowności nie będą mniejsze w 250?

#20 ·
Właściwie to trochę ci zazdroszczę... Żyję w zastępstwie innych, którzy kupują nowego Forda SD... Mógłbym sobie pozwolić na zakup nowej ciężarówki, ale po prostu nie mogę tego uzasadnić... To byłaby tylko droga ozdoba podwórkowa. Mój 02 F250 działa świetnie i robi wszystko, czego potrzebuję... Robię nim tylko 600 mil rocznie.
Wrzuć kilka zdjęć tego, co dostaniesz, żebym mógł się nad tym pozachwycać

#22 ·
Ciągnę 36-stopową przyczepę 5th wheel o wadze 12 000 funtów z 2016 F350 dually z silnikiem 6,7L PowerStroke. Wcześniej miałem diesla F250 z 2005 roku. Nigdy bym nie wrócił. Moc 6.7 wraz ze stabilnością dually sprawiają, że holowanie to przyjemność, a nie obowiązek.

#23 ·
Do roku temu ciągnąłem swoją 32-stopową platformę gęsią szyją z silnikiem benzynowym F250 6.2L, redukując biegi na wszystkich wzniesieniach i zawsze musząc pilnować wagi tylnej osi. Potem przeszedłem na F450 6.7L diesel dually. Koniec z redukcją biegów. Koniec z koniecznością pilnowania wagi tylnej osi. Po prostu wrzuć na D i jedź. Teraz holowanie to przyjemność. Jeszcze nigdy nie zredukował biegu na żadnym wzniesieniu na autostradzie. Z moim doświadczeniem w holowaniu z silnikiem benzynowym, w żadnym wypadku nie zdecydowałbym się na nic mniejszego niż diesel do ciągnięcia piątego koła o długości ponad 40 stóp. (Moja gęsia szyja, łącznie z dyszlem, ma około 40 stóp) Ze standardowym przełożeniem 4,30 w F450 jest zbudowany do holowania. Nie zapominaj, że holowanie piątego koła ma całą aerodynamikę cegły jadącej drogą.

#26 ·
Jeżdżę codziennie moim DRW F450, ma lepsze hamulce i znacznie mniejszy promień skrętu niż 350 SRW.
Przejedź się oboma, zanim podejmiesz decyzję.
Nigdy nie jeździłem 450, ale widziałem kilka filmów porównujących promień skrętu 450 i 350. Znacznie lepszy to eufemizm; 450 ma kąt skrętu 45 stopni w porównaniu do 36 stopni w 350 (aktualne modele produkcyjne). Chcę powiedzieć, że przełożyło się to na promień skrętu mniejszy o prawie 8 stóp w 450.

#25 ·
Aby jaśniej to wytłumaczyć, to, że mogę osiągnąć ponad 30 000 funtów brutto z 6,2-litrowym F250 z gęsią szyją, nie oznacza, że to było zabawne. To było bardziej jak praca. Jestem pewien, że mogę sprawić, by 7,3-litrowy silnik ciągnął również ponad 40-stopową przyczepę typu fifth wheel, ale to nie będzie przyjemne. W końcu, czyż nie szukasz zabawy z kamperem? Teraz mogę osiągnąć te same 30 000 funtów brutto, po prostu jadąc drogą, bez konieczności ciężkiej pracy. Przy okazji, byłem na granicy 30 000 funtów z F250 i faktycznie przekroczyłem wagę na osi napędowej. To było ze starą 31-stopową przyczepą, która była o 1000 funtów lżejsza niż moja obecna 32-stopowa przyczepa. Teraz mogę osiągnąć wagę brutto do 40 000 funtów i mam odpowiednią licencję, aby wszystko było legalne. Dodatkowo mam nierejestrowane prawo jazdy kategorii A, które pozwala mi jeździć z taką wagą. Zwróć uwagę na magnetyczny znak "Not for Hire" na F250. Nie mogę umieścić tego znaku na F450. Muszę umieścić go na przyczepie.

#28 ·
F450 to ciężarówka, zapomnij o przydomku pickup. Jedną rzeczą, o której nikt nie wspomina, jest to, że trzeba więcej obrotów kierownicą, aby wykonać ten ciasny zakręt. W moim wolno skręcającym ciągniku zamontowałem gałkę kierownicy. Dość trudno to zrobić w pojeździe drogowym, ale zrobiłbym to, gdyby nigdy nie wjechał na autostradę.

Nikt nie oskarży F450 o bycie samochodem sportowym, ale na pewno jest solidny w drodze. Uwielbiam mojego F450.

#30 ·
A może F600 jest jeszcze lepszy??? F450 do F600 są w zasadzie takie same, tylko bardziej wytrzymałe i przeznaczone do większych obciążeń.

F450 pickup 14 000 funtów GVWR Klasa 3 Wszystkie z zabudową typu pickup są klasyfikowane jako klasa 3. Ford obniżył ocenę F450 pickup, aby utrzymać go w klasie pickupów.
F450 podwozie kabina 16 000 funtów GVWR Klasa 4
F550 podwozie kabina 19 500 funtów GVWR Klasa 5
F600 podwozie kabina 22 000 funtów GVWR Klasa 6 (do 26 000 funtów)
Klasa 7 do 33 000 funtów GVWR
Klasa 8 do 80 000 funtów GVWR

Jedną z rzeczy, o których wydaje się nie wspominać zbyt często, są 10-otworowe koła w F450 i wyższych, które pozwalają im na używanie 19,5-calowych kół ciężarowych. Wszystkie rozmiary kół kończące się na .5 to koła ciężarowe. Naczepy używają kół 22,5 i 24,5. Ciężarówki skrzyniowe czasami używają kół 19,5. Większe koła umożliwiają większe hamulce w F450 i wyższych.

Oto zdjęcie informacji z tabliczki znamionowej na moich drzwiach F450 pokazujące GVWR 14 000 funtów, jednak jeśli dodasz oceny obciążenia osi, uzyskasz 15 900 funtów, co umieściłoby go w klasie 4, gdyby nie został obniżony. Klasa 4 wchodzi na terytorium komercyjne. Moje ubezpieczenie byłoby wyższe w klasie 4. Pakiet GVWR 14 000 funtów jest nawet wspomniany na naklejce na szybie. Ocena tylnej osi 9900 funtów jest wyższa niż całkowita ocena mojego starego F250, którego wcześniej używałem do ciągnięcia mojej 32-stopowej przyczepy gęsią szyją. Mogłem zmusić mojego starego F250 do ciągnięcia tej przyczepy, ale musiałem się postarać. Jednak nigdy nie mogłem obejść braku obciążenia tylnej osi. To już nie problem.

#32 ·
Bez wątpienia będziesz szczęśliwszy z 6.7. Ciągnę około 13 tys. funtów 35-stopowego TH i prawie zawsze widzę 11-12 mpg. Nie jeżdżę 80 po górach, ale mógłbym. Dla porównania, mój przyjaciel z benzynowym 2500 ma 6-8 mpg ciągnąc mniejszą, lżejszą przyczepę i jest na 3 biegu pod górę.
Tankowanie to kolejny problem. Widziałem facetów tankujących swoje ciężarówki 5-galonowymi kanistrami na stacjach benzynowych, ponieważ nie mogą podjechać swoim zestawem do dystrybutora.

#38 ·
To było fajne, trochę zboczyliśmy z tematu, Ironheadchop nie chciał dually. Próbował zdecydować między benzyną a dieslem. Moja rada byłaby taka, żeby pojeździć oboma, mam autobus z silnikiem benzynowym 7.3 (autobus szkolny), to potęga, ale z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność, a komponenty, które zostały przykręcone, zawiodły, powodując wiele awarii, awarie chłodnic i chłodnic, które uszkadzają skrzynię biegów, a następnie głowicę, Bluebird pomyślał, że to benzyna i nie potrzebowali systemów, które MIAŁ 6.7ISB. Myślę więc, że masz wybór, czy kupić benzynę w dowolnym miejscu, czy też zatankować, kiedy możesz, co nie jest tak dużym problemem jak 20 lat temu. Twoje konto bankowe to kolejny czynnik, na który możesz sobie pozwolić. 6.7 Powerstroke to świetny silnik, który wciąż ma wady i problemy, nie daj się zwieść, więc jeśli od czasu do czasu w weekend wkładasz swojego codziennego kierowcę do pracy, weź 7.3, jeśli twoja ciężarówka jest przeznaczona do częstszego holowania i jako codzienny kierowca, weź 6.7, pamiętaj tylko o zużyciu opon, oba będą je dymić jako pojedyncze.

#39 ·
Uwielbiam mojego dually f450 ze wszystkich
Podanych powodów. Mój 2006 wymagał wysiłku, aby holować i prowadzić. Mój 450 jest bez wysiłku. Więc holowanie jest o niebo lepsze. Ale naprawdę zacząłem tęsknić za SRW shortbed. Musiałem kupić f150, aby wypełnić tę pustkę. Gdybym mógł wrócić, poszedłbym f350 srw. Będzie to ostatnia ciężarówka z silnikiem Diesla, którą posiadam, więc jestem teraz z nią na dłuższą metę, ale nie jeździ się nią bez obciążenia. Jest za duża, żeby wozić dzieci po mieście i tak dalej. Tylko moja sytuacja.