Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Odgłos tykania 6.7 Powerstroke

2 reading
63K views 20 replies 7 participants last post by  HeavyAssault  
#1 ·
Właśnie odebrałem 14 f250 z przebiegiem 75 tys. mil i przejechałem nim kilkaset mil przed wymianą oleju. Po wymianie oleju zacząłem zauważać typowy dźwięk tykania maszyny do pisania. Zabrałem go do dealera, żeby sprawdzić i upewnić się, że to nic innego. Powiedzieli mi, że to nie brzmi jak typowe dźwięki po wymianie oleju i brzmi jak coś wewnętrznego. Zostawiłem go w innym warsztacie, który powiedział to samo. Przejechałem nim tylko kilkaset mil od wymiany oleju i nic się nie zmieniło. Nie robi tego od razu po uruchomieniu, zaczyna się, gdy silnik się rozgrzeje. To też nie tylko na biegu jałowym. Będzie się nasilać wraz ze wzrostem obrotów silnika. Rozmawiałem z kilkoma innymi osobami, które powiedziały, że ich ciężarówki też tak robią po wymianie oleju, ale dźwięk nie narasta po naciśnięciu pedału gazu. Użyłem oleju i filtra Forda.

#2 · (Edited)
Może być normalne (patrz link poniżej)

Albo może to być wyciek z kolektora wydechowego. Miałem F150 z 2010 roku, który miał dokładnie to samo tykanie, które pojawiało się dopiero po rozgrzaniu silnika i pasowało do obrotów. Okazało się, że to mała szczelina, w której kolektor wydechowy stykał się z blokiem, co powodowało dźwięk "tykania" po zapłonie najbliższego cylindra. Szczelina została spowodowana lekkim wypaczeniem kolektora względem bloku (częsty problem w tych 150-tkach).

Twój może nie być wypaczonym kolektorem, ale może to być wyciek z kolektora jakiegoś typu.

#11 ·
Ciężarówka mojego ojca z 2014 roku robi to samo i robi to od ponad 20 000 mil po każdej wymianie oleju. Za każdym razem mnie to przeraża 😂

#13 ·
Po prostu uruchom go do następnej wymiany oleju. Doświadczyłem tykania przy wymianach oleju przy użyciu innych olejów. Może poprzedni olej nie był MC, przy następnej wymianie wypłucze wszystkie stare oleje.
Też myślałem o wymianie oleju, dopóki inni ludzie nie powiedzieli, że u nich to się nie dzieje podczas muskania przepustnicy. Mój faktycznie przyspiesza nieco z przepustnicą.

#16 ·
Moim zdaniem to wciąż tykanie maszyny do pisania.

Niedawna wymiana oleju?
Tak, przywiozłem ciężarówkę, przejechałem nią 300 mil do domu, jeździłem nią następnego dnia i w ogóle nie zauważyłem hałasu. Następnego dnia rano wymieniłem olej, a po południu, kiedy chciałem znowu wyjechać, usłyszałem ten hałas. Po prostu nie byłem pewien, czy wcześniej przegapiłem ten hałas, czy też pochodził on tylko z wymiany oleju.

#19 ·
Właśnie odebrałem 14 f250 z przebiegiem 75 tys. mil i przejechałem nim kilkaset mil przed wymianą oleju. Kiedy wymieniłem olej, zacząłem zauważać typowy dźwięk tykania maszyny do pisania. Zabrałem go do dealera, żeby sprawdzić i upewnić się, że to nic innego. Powiedzieli mi, że to nie brzmi jak typowe dźwięki po wymianie oleju i brzmi jak coś wewnętrznego. Zostawiłem go w innym warsztacie, który powiedział to samo. Przejechałem nim tylko kilkaset mil od wymiany oleju i nic się nie zmieniło. Nie robi tego od razu po uruchomieniu, zaczyna się, gdy silnik się rozgrzeje. To też nie tylko na biegu jałowym. Będzie się zwiększać wraz ze wzrostem obrotów silnika. Rozmawiałem z kilkoma innymi osobami, które powiedziały, że ich ciężarówki tak robią po wymianie oleju, ale dźwięk nie narasta po dodaniu gazu. Użyłem oleju i filtra Forda.

Oto krótki filmik

Dziś zabrałem mojego 14 do dealera Forda, to był pierwszy raz, kiedy usłyszeli ten dźwięk tykania. Mam 79 tys. km na swoim dieslu, kierownik serwisu dzwoni do swojego przyjaciela, inżyniera z Forda, żeby przyszedł w przyszłym tygodniu i posłuchał, wszyscy są zdezorientowani

#20 ·
Zabrałem dziś mojego 14 do dealera Forda, to był pierwszy raz, kiedy usłyszeli ten tykający dźwięk. Mam 79 tys. km na moim dieslu, kierownik serwisu dzwoni do swojego przyjaciela, który jest inżynierem z Forda, aby przyszedł w przyszłym tygodniu, żeby to usłyszeć, wszyscy są osłupieni
Twój dealer jest pełen tego lub ich klienci wygooglali to i nigdy nie przywieźli swoich ciężarówek.