Ford Powerstroke Diesel Forum banner

6.0 Usunięcie EGR, czy trzeba stroić?

1 reading
59K views 25 replies 10 participants last post by  Pyro-z  
#1 ·
Mam F-250 6.0 z 2006 roku, niedawno usunąłem chłodnicę EGR (nie usunąłem zaworu EGR), po czym zeskanowałem ciężarówkę i nie było żadnych kodów dotyczących układu EGR. Ale ciężarówka jeździła jak gówno. Czy 100" jest konieczne, aby uzyskać strojenie? A może można to dostosować samodzielnie i jeździć bez strojenia?

Jeśli strojenie jest wymagane, który tuner byłby najlepszą opcją?? Przyglądałem się BullyDog i SCT. Nie jestem pewien, który model lub tuner jest najlepszy. To mój pierwszy diesel, pierwszy 6.0, pierwszy Ford.

Zmodyfikowałem EGR, spawając oba końce i ponownie go instalując. Proszę o pomoc!!!

#3 ·
Nie powinno działać inaczej. Coś musi być nadal odłączone lub jak wyciek w górnej rurze/turbosprężarce. Nie jest wymagane żadne strojenie, ale w twoim roczniku pojawi się kod dla niskiego przepływu EGR, zwykle zajmuje to 50 mil. Strojenie skoryguje kod obd.
Ciężarówka jest obecnie w moim warsztacie, aby sprawdził ją pod kątem wycieków. Moje następne pytanie brzmiałoby, że podczas jazdy (po usunięciu EGR) turbosprężarka osiągała maksymalnie 15 PSI, a potem usłyszałem głośny WYBUCH. PSI spadło do 0 i w ogóle nie wzrosło. Dlatego oddałem go do sprawdzenia. Jakieś spekulacje?

#8 ·
Maybe you blew off the CAC boot?

As for the EGR code, I think it's a soft code and doesn't trigger a CEL. Someone will need to confirm / correct me on that, though.
But CAC był w porządku, zacisk rury Y był źle założony, ale to zostało naprawione i nadal daje 0 psi, a spaliny wydostają się z komory silnika. Możliwe uszkodzenie turbosprężarki?????

#6 ·
To uruchomi CEL
Jeśli zostawisz zawór podłączony, nie uruchomi się. Jeździłem tak moim '07, aż do wypadku. Bez chłodnicy EGR z zaworem i bez CEL. Mój '06 był całkowicie usunięty i wymagał wyłączenia.

#23 ·
Mój 05 wyrzuca CEL ze standardowym ustawieniem, jedyny kod to EGR. Zawór EGR jest, sam EGR usunięty. Zajmuje to trochę czasu.
Podobnie z moim '04. Wiem, że to nie powinno się zdarzyć, ale zdarza się w pewnych warunkach. Czasami tygodnie między CELami. Po prostu resetuję za pomocą mojego wskaźnika skanowania do następnego razu. Mam możliwość zrobienia tuningu, ale opierałem się temu, ponieważ działa jak mistrz i uzyskuje 17 MPG w mieście z 23-24 na autostradzie. Jeśli nie jest zepsute...

#12 ·
Zanim napiszę aktualizację, chcę z góry podziękować wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój post. Miło było, że wszyscy byliście bardzo mili i pomocni w kwestiach, które mam z moim 6.0. Naprawdę to doceniam.

Usunąłem turbosprężarkę i całkowicie ją wyczyściłem. Zainstalowałem ją ponownie i podłączyłem wszystko z powrotem i zacząłem uzyskiwać około 8 psi maks. podczas jazdy. Nadal słyszę głośny dźwięk wycieku powietrza, który, jak sądzę, pochodzi znowu z tej głupiej rury Y. Naprawdę trudno jest ją prawidłowo zamontować. Zamierzam udać się dzisiaj do mechanika diesla, aby sprawdzić, czy może ją prawidłowo zamontować, co, mam nadzieję, sprawi, że będzie działać bez tego aroganckiego syczenia powietrza.

Moim jedynym zmartwieniem jest teraz to, że mój zwykły mechanik naprawdę zmusił moje szare komórki do pracy, kiedy wspomniał, że usuwając EGR (spawane oba końce), potrzebuję strojenia, w przeciwnym razie ryzykuję poważne uszkodzenia. Wszędzie, gdzie szukałem, jest inaczej i wspomniano tylko o wyzwoleniu CEL. Chciałem tylko mieć pewność, że spawając oba końce mojej chłodnicy EGR, instalując ją ponownie i pozostawiając zawór EGR włączony, nie będę ryzykował żadnych uszkodzeń, ani przegrzania, ani uszkodzenia czegokolwiek (turbosprężarki, silnika, wlotu powietrza itp.). Odpowiedzi są bardzo mile widziane! Jestem naprawdę szczęśliwy, że dołączyłem do tego forum. To był trudny pierwszy raz z 6.0, a nawet z dieslem w ogóle. Dzięki!!!

#13 ·
Nie powinieneś powodować żadnych uszkodzeń bez strojenia ciężarówki bez EGR. Jak poprawiono powyżej (Dzięki @jman37), powinieneś być w porządku, jeśli zostawisz zawór podłączony. Twój mechanik może myśleć, że działa tak samo jak nowsze silniki Diesla, które nie działają bez strojenia.

#14 ·
Aktualizacja: Właśnie zawiozłem moją ciężarówkę do mojego kumpla, który jest bardzo dobry w żmudnej pracy. Pomoże on prawidłowo umieścić zacisk rury Y i to powinno być koniec tych problemów dla mnie. (Jeśli chodzi o EGR) Zamówiłem tuner SCT. Zastanawiam się, czy ktoś zna najlepszy sposób na uzyskanie niestandardowego strojenia do usunięcia EGR. Jakieś strony internetowe? Sprzedawcy? Wiem, że po przeprowadzeniu badań te nowe tunery nie mają opcji EGR. Dzięki.

#15 ·
Jeśli jest nowy i ma najnowsze oprogramowanie, to jego usunięcie jest całkowicie bezużyteczne. Nie ma już tej funkcji i o ile wiem, tunerzy również nie mogą jej tam zapisać. Jest zasadniczo bezużyteczny dla ciebie w odniesieniu do twojego usunięcia.

• Like
Reactions: wforinger
#16 ·
Cóż, skoro masz już sct, powinieneś się nim pobawić. Sugerowałbym, żeby nie używać "gotowych" melodii sct (melodii wstępnie zainstalowanych na urządzeniu). Nauczyłem się na własnej skórze i moja skrzynia biegów zapłaciła cenę, musiałem ją wymienić. Kiedy już go dostaniesz, skontaktuj się z Gearhead i zdobądź pakiet 3 melodii. Będziesz zadowolony, a Twoja ciężarówka będzie działać najlepiej jak dotąd. Bądź przygotowany na wymianę uszczelki głowicy i śrub ARP, to jest słaby punkt 6.0, ma problem z utrzymaniem się w standardzie, więc +10%, +20-30%, rozumiesz.

#24 ·
Cóż, skoro masz sct, powinieneś się z nim dobrze bawić. Sugerowałbym, aby nie używać "gotowych" ustawień sct (ustawień wstępnie zainstalowanych na urządzeniu). Nauczyłem się na własnej skórze i moja skrzynia biegów zapłaciła cenę, musiałem ją wymienić.
Po otrzymaniu go skontaktuj się z Gearhead i zdobądź pakiet 3 ustawień. Będziesz zadowolony, a Twoja ciężarówka będzie działać najlepiej jak dotychczas. Bądź przygotowany na wymianę uszczelki głowicy i śrub ARP, to jest słabość 6.0, trudno mu utrzymać się w standardzie, więc +10%, +20-30%, rozumiesz.
Upublicznianie nazwisk to dzisiaj bardzo zła rzecz!

#17 ·
Nic tak jak umieszczenie nazwy sklepu na widoku dla wszystkich, aby zobaczyć, o co chodzi w tuningu EGR delete.

• Like
Reactions: wforinger and Hydro
#18 ·
Niczym umieszczanie nazwy sklepu na widoku dla wszystkich, aby zobaczyć o tuningu EGR delete.(n)
Nie powiedziałem ani słowa o żadnym tuningu EGR delete.
Właśnie to zrobiłeś.
Moim zdaniem Gearhead buduje najlepsze tuningi do ogólnego długotrwałego użytkowania. Jego tuningi trans są tym, co wolę i mają świetną obsługę klienta.
Nie miałoby znaczenia, czy EGR tego człowieka został usunięty, czy nie, tuning byłby taki sam.

Kbnw15 właśnie to opublikował przede mną:
Jeśli jest nowy i ma najnowsze oprogramowanie, to uzyskanie go do usunięcia jest całkowicie bezużyteczne. Nie ma już tej funkcji i o ile wiem, tunerzy również nie mogą jej tam zapisać. Jest to zasadniczo bezużyteczne dla Ciebie w odniesieniu do Twojego usunięcia.

I tak...

Cóż, skoro masz SCT, powinieneś się dobrze bawić. Sugerowałbym, aby nie używać "wstępnie zaprogramowanych" tuningów SCT (tuningów wstępnie zainstalowanych na urządzeniu). Nauczyłem się tego na własnej skórze, a moja skrzynia biegów zapłaciła cenę, musiałem ją wymienić.
Po otrzymaniu go skontaktuj się z Gearhead i zdobądź pakiet 3 tuningów. Będziesz zadowolony, a Twoja ciężarówka będzie działać najlepiej, jak tylko potrafiła. Bądź przygotowany na wykonanie uszczelki głowicy ARP, to jest słabość 6.0, ma trudności z utrzymaniem się w stanie fabrycznym, więc +10%, +20-30%, rozumiesz.

Rozumiesz?

#19 ·
Tytuł tego wątku to "6.0 EGR Delete", wspominasz nazwę sklepu. Połącz kropki.

• Like
Reactions: wforinger
#21 ·
Wszyscy jesteśmy w tym samym zespole, chłopaki.

Mówiłem o tym z Gearhead, kiedy kilka lat temu młot zaczął spadać na wszystkie warsztaty. Powiedzieli, i cytuję:

Nigdy nie oferowaliśmy melodii, które usuwają wyposażenie emisyjne - większość użytkowników końcowych korzystała ze starszych urządzeń, które miały starsze możliwości usuwania EGR w tunerze.
Niezależnie od tego, jak czyjś post tutaj został zinterpretowany - to nie ma znaczenia. Nie pokonują sprzętu EPA swoimi melodiami.

#22 ·
Prawidłowe podłączenie rury Y do turbosprężarki może być uciążliwe. W moim 03 automatycznie zakładam pas z grzechotką za nią i w dół do ramy i tylko w ten sposób mogę ją prawidłowo osadzić. Trzaska, gdy się osadza. W moim 06 nie jest tak źle. Strojenie nie jest wymagane, ale nie zaszkodzi.

#25 ·
Mam F-250 6.0 z 2006 roku, niedawno usunąłem chłodnicę EGR (nie usunąłem zaworu EGR), po czym zeskanowałem ciężarówkę i nie było żadnych kodów, jeśli chodzi o system EGR. Ale ciężarówka jechała jak ****. Czy 100" konieczne jest uzyskanie strojenia? A może można to dostosować samodzielnie i jeździć bez strojenia?

Jeśli strojenie jest wymagane, jaki tuner byłby najlepszą opcją?? Przyjrzałem się BullyDog i SCT. Nie jestem pewien, który model lub tuner jest najlepszy. To mój pierwszy diesel, pierwszy 6.0, pierwszy Ford.

Zmodyfikowałem EGR, spawając oba końce i ponownie go instalując. Proszę o pomoc!!!
Posiadam mojego 04 od nowości. Usunąłem chłodnice, gdy szpilki zostały zrobione przy 110 tys. mil na liczniku. Nigdy nie miał na nim tunera. Nadal mam zawór i obecnie ma 210 tys. Nigdy nie wyrzucił kodu ani kontrolki CE w związku z egr.