Ford Powerstroke Diesel Forum banner

6.0 Rozrusznik nie działa (ale chce) z kodami.

17K views 27 replies 6 participants last post by  Hydro  
#1 ·
2005 F250, 6.0L, 250 tys. mil.

Jazda po mieście dzisiaj, ciężarówka zaczęła nierówno pracować na biegu jałowym tuż przy moim przystanku. Od razu pomyślałem, że to uszkodzony wtryskiwacz, ponieważ miałem taką sytuację wcześniej, a nierówna praca na biegu jałowym, powolne ruszanie przypomniały mi o tym. Dotarłem tam i poszedłem na kilka minut. Wyszedłem i ciężarówka odpaliła, ale nadal pracowała nierówno. Przejechałem tylko kilkaset metrów, zanim zgasła i wtoczyłem się na parking supermarketu. Kręci, ale nie odpala, ale prycha jakby dostawał paliwo. Sprawdziłem aplikację Torque i wyciągnąłem kody ze zdjęcia.

ICP odczytuje 0 z KOEO, odczytuje znacznie ponad 500 podczas rozruchu.
Synchronizacja FICM odczytuje 0,0 z KOEO, odczytuje 1,0 podczas rozruchu. Napięcie również wzrosło.
IRP wynosi 14,7 z KOEO, odczytuje około 50% podczas rozruchu.

Miałem FICM ponownie lutowany około 2 lata temu.

Jakieś pomysły? Czy to naprawdę może być czujnik wału korbowego? Myślałem, że awaria tych jest dość rzadka. Czy czujnik położenia wału korbowego nie powoduje również błędu czujnika wałka rozrządu? Nie ma mowy, żeby oba wyszły jednocześnie.

Nie martw się o P2269. Mam to od lat i jeszcze nie wyczyściłem obudowy.

#2 ·
Czy masz Sync (nie FICM sync)? Jaki jest Twój ICPv KOEO i podczas rozruchu? Chciałbym również znać ciśnienie paliwa, aby to wykluczyć. Potrzebuję również FICM Lpower i szerokość impulsu paliwa.

#3 ·
Czy masz Sync (nie FICM sync)? Jaki jest twój ICPv KOEO i podczas rozruchu? Chciałbym również znać ciśnienie paliwa, aby to wykluczyć. Potrzebuję również FICM Lpower i szerokość impulsu paliwa.

-jokester
Okej. Wiem, że mam ICPv w aplikacji Torque. Myślę, że mogę monitorować FICM Lpower i szerokość impulsu paliwa. Nie jestem pewien co do ciśnienia paliwa. Wkrótce dam znać.

#4 ·
Twoja opis sugeruje problem z paliwem
Czy wtryskiwacze klikają po pierwszym włączeniu?
Czy słyszysz działanie pompy paliwa? Czy brzmi mocno i równomiernie? (bez pęcherzyków)
Ile paliwa jest w zbiorniku?
Jaki jest stan filtra?

owns 2006 Ford F250 Lariat FX4
  • Like
Reactions: bismic
#6 ·
Synchronizacja wałka rozrządu / wału korbowego: PID 2209cd​
Wartość minimalna: 0​
Wartość maksymalna: 1​
Współczynnik skali: X1​
Typ jednostki:​
Równanie {A:0}​
Nagłówek jednostki​
nagłówek: 7E0​

Szerokość impulsu wtryskiwacza paliwa​
Nazwa krótka: FIPW​
PID: 221410​
Jednostki: ms​
Maks./Min.: 6,0/0,0​
Równanie: ((A*256+B)*.008​

Napięcie ciśnienia sterowania wtryskiwacza​
Nazwa krótka: ICP v​
PID: 2216AD​
Jednostki: wolty​
Maks./Min.: 5 (maks.) 0 (min.)​
Równanie: (((A*256)+B)*(72/10000))/1000​
nagłówek: 7E0​

#7 ·
Więcej informacji:

Napięcie ICP KOEO 0,2, 1,4 podczas rozruchu
Moc logiczna FICM KOEO 12,0, 9,5 podczas rozruchu
Szerokość impulsu paliwa KOEO 0,0, 1600-1700 podczas rozruchu.

Aby odpowiedzieć na pytania Hydro:
Czy wtryskiwacze klikają po pierwszym włączeniu zapłonu? TAK
Czy słyszysz pracę pompy paliwa? Czy brzmi mocno i równomiernie? (bez pęcherzyków). NIE WIEM, BĘDĘ MUSIAŁ SPRAWDZIĆ. NIE JESTEM PEWIEN, GDZIE MAM SŁUCHAĆ, SZCZERZE MÓWIĄC. NA GÓRZE SILNIKA?
Ile paliwa w zbiorniku? 1/4 ZBIORNIKA
Stan filtra to? PRZYPUSZCZAM, ŻE ZADOWALAJĄCY - DO WYMIANY PRZY NASTĘPNEJ WYMIANIE OLEJU, KTÓRA SIĘ ZBLIŻA.

KODY: Wyczyściłem kody i wał korbowy (P0336), wałek rozrządu (P0341) i woda w paliwie (P2269) nie pojawiły się ponownie (jeszcze).

bismic - Zgadzam się z świecami żarowymi. Nie zdawałem sobie sprawy, że mam ich tak dużo, dopóki nie wyciągnąłem kodów.

#8 · (Edited)
Jeśli chodzi o świece żarowe, silnik POWINIEN uruchomić się w ciepły dzień, jeśli jedynym problemem są świece żarowe. Problem polega na tym, że wymaga to dłuższego rozruchu, a jeśli masz niskie obroty rozruchowe (słaby rozrusznik) lub masz zmniejszoną kompresję, lub ciśnienie oleju wysokiego ciśnienia jest marginalne, może to naprawdę utrudnić uruchomienie.

Niestety nie zawsze otrzymujemy CEL z problemami ze świecami żarowymi.

Edytuj -

Szerokość impulsu paliwa i wolty ICP wyglądają dobrze.
9,5 V dla zasilania logicznego podczas rozruchu to za mało, ale POWINIEN się uruchomić.

Upewnij się, że akumulatory pozostają naładowane i że obroty rozruchowe wynoszą 150+ dla większej szansy na uruchomienie.

#9 ·
Po przeczytaniu uważniej, ta 1/4 baku może być problemem. Dodając do dobrego postu Hydro, możesz również zdjąć pokrywę wtórnego filtra paliwa i wyjąć filtr. Następnie wyssać cały stojący olej napędowy. Następnie włącz zapłon i zmierz, jak długo zajmie napełnienie pustej miski filtra. Powinno to być szybkie, więc jest to zadanie dla 2 osób, a osoba przy kluczyku musi być gotowa szybko go wyłączyć. Obserwuj pęcherzyki, gdy miska filtra się napełnia.

#10 ·
Zbiornik 1/4 może powodować problem, jeśli stopka odbioru zniknęła -- moja na pewno -- wkładam dolną miskę olejową, kiedy znajdę czas.
Pompa paliwa znajduje się w HFCM -- pod drzwiami kierowcy -- masz 20 sekund po włączeniu kluczyka, aby posłuchać.

Z objawami, które opisałeś -- postawiłbym na niskie ciśnienie paliwa
zatkane filtry lub stopka odbioru przy 1/4 zbiornika

#11 ·
Dobrze w takim razie. Posłucham pompy paliwa i zobaczę, jak długo zajmie napełnienie pustej komory paliwowej. POTEM napełnię ją paliwem i spróbuję uruchomić. Zdam relację z moich ustaleń.

Wymieniłem kiedyś wlew paliwa kilka lat temu. Słyszałem coś obijającego się za każdym razem, gdy przejeżdżałem przez dużą nierówność, ale w skrzyni ładunkowej ciężarówki nic nie było! W każdym razie warsztat to dla mnie naprawił, ale od tego czasu wydaje się, że przeszedłem z użytecznego zbiornika 28-29 galonów na użyteczny zbiornik 24-25 galonów.

#13 ·
AKTUALIZACJA:

Wróciłem do domu późno wczoraj w nocy :(. Nadal udało mi się spróbować posłuchać pompy paliwa. Szczerze mówiąc, nic nie słyszę. Słyszę grzechot wtryskiwaczy i mniej więcej co 2 lub 3 obrót kluczyka słyszę, jak coś pracuje przez około 15-20 sekund. Ale to nie dochodzi spod drzwi kierowcy, w pobliżu obudowy filtra paliwa. Czy pompa paliwa i obudowa filtra to ta sama jednostka?

Byłem sam, więc nie mogłem sprawdzić, jak szybko napełnia się miska paliwa.

W każdym razie zaciągnąłem kanistry z paliwem na stację i wlałem 20 galonów oleju napędowego do zbiornika. Kilka razy przekręciłem kluczyk i próbowałem uruchomić ciężarówkę, ale się nie udało. Kręciłem nim może 10 razy, po 5-10 sekund każdy. Na początku tylko kręcił, bez prychania. Im bardziej kręciłem, tym bardziej brzmiało to tak, jakby chciał odpalić, jakby w końcu dostawał paliwo (ledwo prychał).
Słyszałem, jak obroty rozrusznika spadają, więc na noc się zatrzymałem, bo byłem wykończony.

Powinienem dodać, że akumulatory cały czas były podłączone do ładowarki, więc kiedy kręcę, obroty są wysokie.

W tym momencie nadal zgadzam się z teorią braku paliwa. Być może wprowadziłem za dużo powietrza do układu lub pompa paliwa jest uszkodzona. Jak mogę usunąć lub przepłukać rzeczy, aby usunąć powietrze z układu? Myślę, że wyciągnę drugi filtr i napełnię miskę, aby potwierdzić, że pompa w ogóle pompuje. Jeśli pompuje, ponownie zainstaluję filtr i kilka razy przekręcę kluczyk, a następnie spróbuję go uruchomić.

EDIT: Ponownie odczytałem kody i kody czujnika wału korbowego i wałka rozrządu nie pojawiły się ponownie.

#14 ·
Tak, pompa znajduje się w obudowie filtra pod ciężarówką - powinno być dość łatwo usłyszeć jej pracę.
Przekręć kluczyk i zamknij drzwi (opuść szybę, żeby następną rzeczą tutaj nie było "Zamknąłem się") - wsadź głowę pod spód - masz 20 sekund na słuchanie.

Możesz zajrzeć przez szczelinę z tyłu maski i zobaczyć filtr paliwa, tak jakby - i nadal sięgnąć po kluczyk.
Górny filtr powinien napełnić się dość szybko, 2-4 sekundy.
Możesz zostawić kluczyk włączony przez całe 20 sekund, jeśli nie przeszkadza ci zrobienie bałaganu.

Jeśli pompa jest w porządku, powietrze zostanie wypchnięte w ciągu pierwszych kilku cykli kluczyka.

• Like
Reactions: bismic
#16 ·
Czy pompa paliwa pracuje przez 20 sekund za każdym razem, gdy kluczyk jest wyłączany/włączany?
Tak - a następnie pracuje w sposób ciągły po uruchomieniu silnika.

#19 ·
Jeśli to nie pompa paliwa, którą słyszysz, to może być pompa próżniowa. Jest po stronie pasażera pod maską.
To musi być to, co słyszę do tej pory. Leżę na ziemi, kilka cali od pompy paliwa i słyszę tylko coś, co wydaje się dochodzić spod maski po stronie pasażera. Jak stwierdziłem, posłucham ponownie pompy paliwa i wykonam ćwiczenie z miską paliwa, aby potwierdzić, że pompuje.

#20 ·
W obu ciężarówkach '06, które miałem, słychać było pompę z fotela kierowcy przy zamkniętych drzwiach -- po tym, jak dzwonek przestał dzwonić, a wtryskiwacze skończyły pracę.

#21 ·
AKTUALIZACJA: Problem z pompą paliwa.

To, co słyszałem wcześniej, to na pewno pompa próżniowa, więc ją odłączyłem. Przekręciłem kluczyk kilka razy i słyszałem tylko klekot wtryskiwacza, nigdy nie słyszałem pompy paliwa. Usunąłem wtórny filtr paliwa. W misce było prawdopodobnie 1/2" paliwa. Włączyłem zapłon i poszedłem pod maskę, a poziom paliwa w misce się nie zmienił. Następnie poszedłem pod ciężarówkę i poruszyłem 3 złączami przy obudowie pompy paliwa i ponownie przekręciłem kluczyk i nic się nie stało. WIĘC zakładam, że pompa paliwa jest uszkodzona.

Na marginesie: Zauważyłem jednak, że kiedy nacisnąłem dolne prawe złącze (które, jak sądzę, jest czujnikiem wody w paliwie), paliwo prawie wypływało ze złącza.

Czy jest jakiś powód, aby nie trzymać się pompy paliwa Motorcraft? Czy do wykonania wymiany potrzebne są jakieś specjalne narzędzia?

#22 · (Edited)
Źródła samej pompy:

W dieselfiltersonline.com możesz uzyskać darmową wysyłkę za 250 $, więc kup wystarczającą ilość filtrów, aby osiągnąć 250 $ i możesz zaoszczędzić trochę pieniędzy.

To powiedziawszy, HFCM zawiera niektóre elementy, które się zużywają, więc może warto kupić nowy HFCM. Wygląda na to, że potrzebujesz co najmniej czujnika WIF (oprócz pompy) i być może pigtaila.

#25 ·
Źródła samej pompy:

W dieselfiltersonline.com możesz uzyskać bezpłatną wysyłkę za 250 $, więc kup wystarczającą ilość filtrów, aby uzyskać 250 $ i możesz zaoszczędzić trochę pieniędzy.

To powiedziawszy, HFCM zawiera niektóre elementy, które się zużywają, więc może warto po prostu kupić nowy HFCM. Wygląda na to, że potrzebujesz co najmniej czujnika WIF (oprócz pompy) i być może pigtail.
Dzięki za linki. Myślę, że po prostu wymienię cały HFCM, ponieważ posiadam ciężarówkę od 50 tys. mil i nigdy nie wymieniłem HFCM ani go nie serwisowałem. Poza tym mogę dostać jeden dzisiaj i znowu wyruszyć w drogę ciężarówką.

Wspominasz o pigtailu. Czy masz link do pigtaila, czy sugerujesz po prostu wymianę złącza (odciąć przewody i przylutować) w czujniku WIF?

#23 ·
Przejdźmy więc do tego, dlaczego pompa próżniowa pracuje -- powinna działać tylko przez około 30 sekund i się wyłączyć -- a następnie włączać się tylko wtedy, gdy manipulujesz elementami sterowania ogrzewaniem

#24 ·
Więc teraz przejdźmy do tego, dlaczego pompa próżniowa działa -- powinna działać tylko przez około 30 sekund i się wyłączyć -- a następnie włączyć się ponownie tylko wtedy, gdy majstrujesz przy elementach sterowania ogrzewaniem
Może źle to opisałem. Pompa próżniowa działa tylko przez około 20 sekund i się wyłącza, tak jak powinna.

#27 ·
PROBLEM ROZWIĄZANY:

Nowy HFCM rozwiązał mój problem. Instalacja też nie była taka zła. Mam 4WD, więc wał napędowy trochę przeszkadzał. Jednak zostawiłem wał napędowy na miejscu i poradziłem sobie dobrze. Zmieniłem również wiązkę przewodów przy okazji. Po zainstalowaniu wyciągnąłem filtr wtórny, aby ewakuować jak najwięcej powietrza, a następnie ponownie go zainstalowałem. Po kilku próbach rozruchu uruchomił się i teraz działa dobrze.

Zauważyłem, że HFCM (i wiązka przewodów), którą usunąłem, miał trzecie gniazdo. Zamiennik miał tylko dwa gniazda. Działa jak dotąd dobrze. Dodatkowym bonusem jest to, że nie dostaję już ostrzeżenia WIF!

Wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy pomogli mi mnie poprowadzić!!! Zawsze doceniam wiedzę na tej stronie i staram się wnosić swój wkład, kiedy mogę.

Ryan

#28 ·
Cieszę się, że naprawiłeś ciężarówkę - ta "dodatkowa" wtyczka to podgrzewacz paliwa, który nie jest już używany

• Like
Reactions: jokester00