Ford Powerstroke Diesel Forum banner

2016 F250 XLT CC - Przygotowany do elektrycznie przesuwanego tylnego okna?

1 reading
23K views 21 replies 8 participants last post by  Lawdog135  
#1 ·
Rozważam przeniesienie elektrycznie przesuwanego tylnego okna z jednej ciężarówki do drugiej. Znalazłem firmę szklarską, która zajmie się częścią szklaną, ale chciałbym dowiedzieć się, czy pakiet xlt jest wstępnie okablowany dla elektrycznego tylnego okna. Oba to XLT z 2016 roku z pakietem XLT Premium.

Mógłbym skorzystać z małej pomocy, zanim zacznę wyjmować siedzenia i panele.

Dzięki!

#2 ·
Poszukałbym przewodów i sprawdził, czy obwód w BCM zasila okno.

Pierwsze zdjęcie to ogólny schemat okablowania.
Drugie zdjęcie to strona złącza w konsoli podsufitowej dla przełącznika tylnej szyby, lampek do map, oświetlenia kopułkowego itp.
Trzecie zdjęcie to lokalizacja przewodów zasilających tylną szybę. Wydaje się, że są one w wiązce przewodów z innymi przewodami.

Attachments

• Like
Reactions: Heavy_GD
#22 ·
Zacząłbym od poszukiwania przewodów i sprawdzenia, czy obwody znajdują się w BCM, aby zasilać okno.

Pierwsze zdjęcie to ogólny schemat okablowania.
Drugie zdjęcie to strona złącza w konsoli podsufitowej dla przełącznika tylnej szyby, lampek do map, oświetlenia kopułkowego itp.
Trzecie zdjęcie to lokalizacja przewodów zasilających tylną szybę. Wydaje się, że znajdują się one w wiązce przewodów z innymi przewodami.
Cześć. Więc ten trzeci schemat pokazuje element, którego szukam: złącze subwoofera. Poszedłem do Forda i wpisałem ten numer części (C3020), ale okazało się, że nie mogą znaleźć własnego numeru części :frown2: Czy ktoś ma pomysł, jak go znaleźć? Dzięki.

#3 ·
Larry, dziękuję za te schematy. Kiedy już zacznę się rozglądać, będę miał przynajmniej do czego się odnieść.

Ktoś na innym forum zasugerował, że przeciągnięcie przewodów przez podsufitkę nie jest zbyt trudne, jeśli okaże się, że odbierający samochód nie jest wstępnie okablowany. Wyobrażam sobie, że podłączenie przełącznika pomocniczego do podgrzewania tylnej szyby nie byłoby zbyt trudne.

#4 · (Edited)
Z tego, co czytałem, przewody nie znajdują się nad podsufitką, ale biegną wzdłuż strony pasażera pod listwami progowymi i w prawym tylnym rogu kabiny.

• Like
#5 ·
Demontaż i montaż szyb.

Attachments

• Like
#6 ·
Demontaż i montaż silnika

Attachments

• Like
#7 ·
Demontaż i montaż silnika
Jesteś taką obfitością schematów! Czy jest szansa, że możesz zdobyć dla mnie jeden na schemacie świateł drogowych, hamulcowych i przeciwmgielnych? Muszę zainstalować mój flasher LED ShoMe i nie chcę iść w ciemno! Jeśli tak, możesz wysłać mi go na PW, żeby nie zaśmiecać jego wątku.

Nie próbuję przejąć twojego wątku. Powodzenia z instalacją. Suwak jest fajny, ale muszę powiedzieć, że nigdy nie otwierałem swojego... Szyberdachu zresztą też nie. A/C FTW!!!

#8 ·
ARS1

Mam nadzieję, że to pomoże....

1) Przełącznik reflektorów i świateł przeciwmgielnych
2) Reflektory z BCM
3) Przełącznik położenia pedału hamulca
4) Wysoko zamontowana lampa stopu
5) Lewe i prawe światła stopu

Attachments

• Like
Reactions: Heavy_GD and ARS1
#9 ·
ARS1

Przeciwmgielne z BCM

Attachments

• Like
Reactions: Heavy_GD and ARS1
#10 ·
Widzę, że kolory przewodów są nawet zidentyfikowane na twoich schematach, super. Ale nawet jeśli okaże się, że przewody o odpowiednich kolorach tam są, czy jest możliwe, że obwody nie istnieją w BCM? Jak miałbym to przetestować - czy staromodowy tester przewodów 12 V z żarówką i zaciskiem uziemiającym zadziała? Czy ryzykuję uszkodzeniem BCM, testując zamianę rzeczywistego przełącznika (jeśli przewody o odpowiednich kolorach znajdują się pod pustym panelem odbiornika)?

#11 ·
Najprostszym sposobem sprawdzenia, czy okablowanie z BCM do silnika szyby i czy jest ono podłączone, jest opuszczenie konsoli podsufitowej i przyjrzenie się przewodom w złączu.

Jeśli bezpiecznik znajduje się w BCM, sprawdź położenie bezpiecznika F48, przy włączonym przełączniku powinieneś mieć 12 VDC na niebieskim przewodzie znajdującym się na pinie 1. Jeśli okablowanie tylnej szyby jest obecne, powinieneś mieć fioletowo-brązowy przewód w pinu 4 i żółto-pomarańczowy przewód w pinu 9. Jeśli tych przewodów nie ma, to najprawdopodobniej okablowanie nie znajduje się z tyłu kabiny.

To są założenia, które bym poczynił.

• Like
#13 ·
Wyjmij również listwę progową (plastik, który się zatrzaskuje) i sprawdź przewody po stronie pasażera. Sprawdź przewody z fioletowo-brązowym paskiem i żółto-pomarańczowym paskiem.

• Like
#16 ·
PasadenaMike626,

Przepraszam, nie musiałem kupować szyby. Mam samochody dawcy i biorcy, ale próbuję dowiedzieć się, czy okablowanie jest już zamontowane w samochodzie biorcy.

Widziałem elektrycznie przesuwaną tylną szybę dostępną od Forda, ale wspomniano, że jest przeznaczona do ciężarówki, która już ma szybę - jak część zamienna. Ktoś powiedział mi, że instalacja może być łatwiejsza, jeśli zdecyduję się na dodatkowy suwak zasilania.

#18 ·
Oto schemat okablowania. Mam nadzieję, że to pomoże. Nie jestem pewien, jak będziesz to kontrolować, jeśli jest to część ekranu Radio/Nav/Climate.

Attachments