Ford Powerstroke Diesel Forum banner

2005 6.0 znaczenie osłony wentylatora.....

1 reading
12K views 46 replies 8 participants last post by  southend  
#1 ·
Zdenerwowałem się osłoną podczas wymiany pompy wody. Klipsy się urwały i usunąłem całą osłonę. Jak ważne jest to dla tych silników w kwestii kierowania powietrza do chłodnicy? Dzięki!

#2 ·
Prawie najważniejsza rzecz w układzie chłodzenia. Bez tego nie uzyskasz wystarczającego przepływu powietrza do i przez chłodnicę, prawie żadnej wymiany ciepła dla płynu chłodzącego. Wentylator ze sprzęgłem jest teraz prawie bezużyteczny.

Można było równie dobrze strzelić mu między oczy.

#13 ·
Ważne w każdym silniku przy normalnym użytkowaniu. Nawet mój silnik glebogryzarki Briggs and Stratton.

Wysłane z mojego telefonu, którego nikt mi nie pomógł zdobyć.
Proszę wyjaśnić. Wiem, że WIELE osób używa 6.0 bez osłony i bez problemów.

#3 ·

#5 ·
ok Myślałem, że to było potrzebne... już mam kolejny w drodze. Mam kolejny większy problem, ponieważ mój zawór EGR jest mokry i szybko traci płyn chłodniczy. Chcę naprawić problem, zanim dojdzie do uszczelek głowicy. Zakładam, że usunięcie EGR jest wskazane. Jakieś rady?
Przestań go uruchamiać lub ryzykujesz uszczelki głowicy. Tak, usuń, plus chłodnica oleju, plus monitor. Trzymaj się z daleka od dwuczęściowych usunięć EGR.

#7 ·
what is best of bottom line units that I can do on my own?
Szczerze mówiąc, sprawdź na ebayu, dostałem moją chłodnicę oem w drodze, za 220 $ z wysyłką, a podstawowe usunięcia egr kosztują 105 $.

#9 ·
so a oil cooler is automatic if you delete egr?
Tak jest, to powód, dla którego chłodnica EGR ulega awarii, brak płynu chłodzącego z powodu zatkanej chłodnicy oleju. Dlatego monitor i filtr płynu chłodzącego są również absolutnie niezbędne.

#12 ·
czy tuner jest w 100% konieczny? Myślę o sct x3. Czy mogę po prostu wbić zaślepkę w koniec rury i odciąć przepływ spalin?
Tuner nie jest konieczny, w zasadzie odradzałbym go, chyba że masz pieniądze na uszczelki głowicy. Oczywiście jest wielu ludzi, którzy powiedzą ci, że dostępne są melodie bez kołków i nie stanowią problemu. To decyzja, którą będziesz musiał podjąć. Istnieją instrukcje dotyczące zaślepiania standardowego egr za pomocą zaślepek i spawania ich na miejscu, jeśli nie martwisz się przejściem testów emisji, na eBayu itp. są tanie usunięcia egr, gotowe do zainstalowania.Wysłane z mojego telefonu, którego nikt mi nie pomógł zdobyć.

#11 ·
Tuner

Tuner nie jest konieczny, ale naprawdę mogą sprawić, że te 6.0 będą działać świetnie. Powinieneś zauważyć wzrost wydajności, płynniejsze zmiany biegów, lepsze wyczucie czasu zmian biegów i wzrost MPG. Każdy wydaje się mieć inne doświadczenia z MPG. Jeśli kupisz tuner, będziesz chciał kupić również ustawienia. Możesz również uzyskać wiele porad na ten temat. Zacząłem od świetnego zestawu ustawień, a potem dowiedziałem się, że naprawdę chcę "Looney Tunes" autorstwa Vivian At Quick Tricks.

Konieczny jest monitor, jest tu kilka świetnych postów na temat tego, co powinieneś monitorować. Niektóre jednostki SCT to tuner i monitor w jednym.

Jeśli kupujesz tuner, większość najmądrzejszych ludzi na forum sugeruje SCT, a X3, które rozważasz, to świetny wybór.

#14 ·
Ok, dzięki wszystkim za rady. Uszczelki głowicy zostały wymienione około 30 tys. km temu w ramach gwarancji, kiedy zawiódł hpop. Czy jest jakiś sposób, aby upewnić się, że uszczelki głowicy są nadal dobre? Jak dotąd moje jedyne objawy to utrata płynu chłodzącego, mokry, brudny zawór EGR i lekkie "puking". Wskaźnik temperatury kilka razy w lecie wskazywał na przegrzanie i natychmiast zjechałem na pobocze. Przepłukałem układ i użyłem płynu chłodzącego Ford Gold. Wskaźnik temperatury tylko raz wskazał na przegrzanie od tego czasu podczas ciągnięcia ciężkiej łodzi... nigdy nie miałem dymu żadnego koloru z wydechu.

#15 ·
Wąż, jestem naprawdę zaskoczony, słysząc, jak to mówisz.

Jak w każdym silniku, osłona działa jako kanał powietrzny, kierując przepływ powietrza do chłodnicy. Układ chłodzenia 6.0 jest nieco za mały dla ilości BTU generowanych przez silnik. Ford zmniejszył pojemność chłodnicy, próbując zaoszczędzić trochę wagi nad przednimi osiami. Celem wentylatora ze sprzęgłem o dużej objętości jest zrekompensowanie tego, próbując ukierunkować wzór wymiany ciepła na to, czego chciał Ford.
Osobiście nie sądzę, żeby im się to do końca udało.

To nie jest moja teoria, ale powiedziano mi to przez kilku inżynierów systemów chłodzenia.
Jeden z Forda, jeden z Dow Chemical i jeden z Dupont Chemical w okresie półtora roku, podczas gdy przeprowadzali ankietę/test opłacony przez mojego pracodawcę, 3/4 miliona dolarów. Wszyscy ci chłopcy tylko rozmawiali o sprawach zawodowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy pytali mnie o najlepsze miejsca do poznawania kobiet.

#29 ·
Snake, jestem naprawdę zaskoczony, że to słyszę.

Jak w każdym silniku, osłona działa jako kanał powietrzny, kierujący przepływ powietrza do chłodnicy. Układ chłodzenia 6.0 jest nieco za mały dla ilości BTU generowanych przez silnik. Ford zmniejszył pojemność chłodnicy, próbując zaoszczędzić trochę wagi na przednich osiach. Celem wentylatora ze sprzęgłem o dużej objętości jest zrekompensowanie tego, próbując ukierunkować wzór wymiany ciepła na to, czego chciał Ford.
Osobiście nie sądzę, żeby im się to do końca udało.

To nie jest moja teoria, ale powiedziano mi to przez kilku inżynierów systemów chłodzenia.
Jeden z Forda, jeden z Dow Chemical i jeden z Dupont Chemical w ciągu półtora roku, podczas gdy przeprowadzali ankietę/test opłacony przez mojego pracodawcę, 3/4 miliona dolarów. Jedyne, co ci chłopcy robili, to rozmawiali o sprawach zawodowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy pytali mnie o najlepsze miejsca do poznawania kobiet.
Wysyłam Ci PW.

#17 ·
any ideas?
Jest konfiguracja wskaźnika, którą możesz wygooglować, test uszczelki głowicy 6.0. Czy wiesz, czy masz słynne czarne uszczelki onyksowe?

#20 ·
Mam jakiekolwiek uszczelki, które zainstalowałby dealer. Czy uszkodzona chłodnica EGR/chłodnica oleju powodowałaby wyrzucanie płynu z butelki odgazowującej?
Ok, masz OEM. Tak, do pewnego stopnia, wraz z przegrzaniem, przepełnieniem i skłaniam się ku temu, że uszkodzona pompa wodna również.

#22 ·
nowa pompa wodna. Gdybyś był na moim miejscu, jak byś sobie z tym poradził?
Przepraszam, skoro zapytałeś, nie myślałem poprawnie. Musisz naprawić egr, zanim będziesz mógł przetestować uszczelki głowicy, jeśli nie jesteś pewien stanu chłodnicy oleju, najlepiej to również zrobić. Ale wierzę, że możesz usunąć egr bez wyciągania wlotu i chłodnicy oleju. Kilka sposobów, aby to zrobić. W zależności od funduszy. Gdybym to ja był, naprawiłbym/usunął egr, a następnie sprawdził delty, a następnie, jeśli nadal miałbym nadciśnienie w butelce odgazowującej, przetestowałbym uszczelki głowicy. To zależy od finansów, moja ciężarówka nie jest dd i mojej zdolności mechanicznej.

#24 ·
czy wszystkie zestawy do usuwania egr wymagają demontażu kolektora dolotowego i turbosprężarki?
Jeszcze żadnego nie zrobiłem, iirc, jest jeden producent, który twierdzi, że demontaż dolotu nie jest konieczny, większość można wykonać poluzowując dolot. Inni, którzy są bardziej zaznajomieni, zabiorą głos, nie chcę podawać Ci niedokładnych informacji.

#25 ·
Lepiej będzie, jeśli usuniesz wlot i dokładnie go wyczyścisz. Nie wyjmiesz chłodnicy oleju bez jej demontażu i lepiej licz się z wymianą chłodnicy oleju. Nie ma taniego wyjścia, chyba że zamierzasz sprzedać ciężarówkę jakiejś bezradnej duszy.

#26 ·
Zrób to wszystko

Jak właśnie powiedziano... zrób też chłodnicę oleju.

Twoja chłodnica oleju jest prawie na pewno uszkodzona, jeśli Twoja chłodnica EGR uległa awarii. Ale potrzebujesz wskaźników, aby się upewnić. Jeśli Twój olej śledzi w granicach 10 stopni temperatury płynu chłodzącego, prawdopodobnie jest w porządku. Powyżej 15 masz problem. Dużo wątków tutaj o tym, jak to przetestować. Ale... potrzebujesz monitora (lub kilku wskaźników), aby mieć pewność, czy trzeba to zrobić.

Na marginesie, właśnie rozmawiałem z facetem, którego naprawdę szanuję (i facetem, którego właśnie poznałem) i nie zgadzają się ze mną, że tuning naszych 6.0 to dobry pomysł. Dałem wcześniej kilka rad bez wszystkich faktów i teraz ponownie rozważam tuner, którego używam.

Powodzenia

#27 ·
Jeśli zrobisz usunięcie, będziesz musiał usunąć górną rurę i ją wymienić. Jeśli usunięcie egr nie jest dostarczane z jakimś rodzajem korka do zaślepienia górnej rury, łatwiej jest rozerwać górę silnika, kolektora dolotowego, turbosprężarki i obudowy filtra oleju. Zajmuje mi to około 5 godzin, żeby to wszystko zrobić, łącznie z chłodnicą oleju.

#28 ·
Osłona wentylatora jest potrzebna, szczególnie w przypadku użytkowania w wysokich temperaturach i przy niskiej prędkości.

Wygląda na to, że chłodnica EGR przecieka. Jeśli jest uszkodzona wewnętrznie, jest to zwykle wynik zablokowania chłodnicy oleju (przepływ wody). Płyn dostaje się do silnika i paruje, tworząc wyższe ciśnienie w głowicy, które może uszkodzić uszczelki i potencjalnie spowodować większe uszkodzenia głowic lub tłoków.

Musisz poluzować wlot, aby wyjąć chłodnicę EGR. Zdejmowanie jej to żaden problem.

#31 ·
Niski poziom płynu chłodzącego = za mało płynu, aby dostać się do nagrzewnicy.

#34 ·
Dzisiaj wyjąłem kolektor dolotowy i chłodnicę oleju. Czekam na zestaw do usunięcia, który ma tu dotrzeć jutro... Jak bardzo wilgotny powinien być kolektor dolotowy, jeśli chłodnica EGR uległa uszkodzeniu? Mój jest wilgotny, ale nie mokry. Po prostu jestem ciekaw i mam nadzieję, że usunięcie i nowa chłodnica oleju to naprawią...

#37 ·
Twój dolot powinien być suchą warstwą węgla. Jeśli jest wilgotny, albo przecieka z egr, albo zasysasz opary oleju przez stronę świeżego powietrza turbosprężarki.
Mój jest lekko wilgotny w niektórych miejscach, wydaje się, że jest to nagromadzenie oleju z wieloletniego oleju ccv. Żadnych innych problemów, które wskazywałyby na coś innego. Więc osobiście uważam, że możliwe jest, że jest lekko wilgotny od odrobiny oleju.Wysłane z mojego telefonu, którego nikt mi nie pomógł zdobyć.