Ford Powerstroke Diesel Forum banner
Status
Not open for further replies.

Szum podczas rozłączania sprzęgła

19K views 8 replies 4 participants last post by  mickflip  
#1 ·
Mam dziwny hałas w mojej ciężarówce. Nie zawsze się to dzieje, ale jeśli po prostu siedzę na biegu jałowym w pozycji neutralnej, ze sprzęgłem rozłączonym, słyszę szum. Jak tylko wcisnę pedał i włączę sprzęgło, hałas ustaje.

Samo sprzęgło jest w porządku, dobrze chwyta, ciężarówka wcale się nie czołga, jeśli mam ją na biegu i trzymam stopę na pedale. Nie sądzę, żeby to było łożysko wyciskowe, ponieważ myślałbym, że hałas się nasili, gdy wcisnę sprzęgło. Jedynym innym objawem, o którym mogę pomyśleć, jest to, że czasami trudno jest wrzucić 1. bieg z postoju, ale jeśli wrzucę 2. bieg, to od razu wchodzi na pierwszy. Pomyślałem, że to z powodu mojego widełek zmiany biegów, które zamierzam wymienić, gdy nadejdzie czas na sprzęgło.

Jakieś pomysły, co się dzieje z tą rzeczą? Dodam, że ma 144 tys. km i, o ile wiem, oryginalne sprzęgło i skrzynię biegów.

#3 ·
Kiedy sprzęgło jest wciśnięte do podłogi, hałas znika, dlatego nie sądzę, żeby to było łożysko wyciskowe, więc wygląda na to, że to łożysko wejściowe. Nie dzieje się tak cały czas, naprawdę starałem się na to zwracać uwagę dzisiaj podczas jazdy. Nie zauważyłem żadnego szczególnego wzoru ani przyczyny

#4 ·
Myślę, że to może być łożysko oporowe. Jeśli hałas ustępuje po naciśnięciu pedału sprzęgła, wywierasz nacisk na łożysko oporowe, dokręcając je. Bez nacisku na pedał łożysko oporowe po prostu się obraca, jeśli nie jest to dobre łożysko, będzie hałasować. I szczerze mówiąc, widziałem, jak hałasują w obie strony, z naciskiem lub bez niego....

Stawiam na to, że widełki sprzęgła nie mają nic wspólnego z problemami z wrzucaniem pierwszego biegu. To synchronizatory wewnątrz skrzyni biegów. Miałem ten problem przez ostatnie 50 tys. km i dwukrotnie wyjmowałem skrzynię biegów, raz w celu wymiany widełek sprzęgła i nic się nie zmieniło w kwestii zmiany biegów. Kiedy widełki zmiany biegów są uszkodzone, nie będziesz w stanie zmienić biegów przy włączonym silniku.

Widełki zmiany biegów są zwykle w porządku ze standardowym sprzęgłem, dopiero gdy ludzie zakładają sprzęgło o wyższej mocy, które zwiększa ciśnienie potrzebne do rozłączenia sprzęgła i wywiera większy nacisk na widełki, powodując ich pęknięcie.

Jeśli nie został wymieniony, Twoje sprzęgło ma co najmniej 15 lat. Łożyska zużywają się zarówno podczas siedzenia, jak i użytkowania.

Jeśli planujesz go wymienić, kup ulepszone widełki i nowy blok obrotu widełek zmiany biegów. To plastikowy element za 5 dolarów, o którym wiadomo, że staje się kruchy i pęka. To wkurzające wyjmować skrzynię biegów, aby wymienić część za 5 dolarów. Zapytaj mnie, skąd wiem.

Save
#5 ·
Myślę, że to może być łożysko wyciskowe. Jeśli hałas ustępuje po naciśnięciu pedału sprzęgła, wywierasz rzeczywisty nacisk na łożysko wyciskowe, dokręcając je z powrotem. Bez nacisku na pedał łożysko wyciskowe po prostu się obraca, jeśli nie jest to dobre łożysko, będzie hałasować. I szczerze mówiąc, widziałem, jak robią hałas w obie strony, z naciskiem lub bez niego....

Stawiam na to, że widełki sprzęgła nie mają nic wspólnego z problemami z włączaniem pierwszego biegu. To synchronizatory w skrzyni biegów. Miałem ten problem przez ostatnie 50 tys. km i dwukrotnie wyjmowałem skrzynię biegów, raz w celu wymiany widełek zmiany biegów sprzęgła i nic się nie zmieniło w kwestii zmiany biegów. Kiedy widełki zmiany biegów są uszkodzone, nie będziesz w stanie zmienić biegów przy włączonym silniku.

Widełki zmiany biegów są zwykle w porządku ze standardowym sprzęgłem, dopiero gdy ludzie zakładają sprzęgło o wyższej mocy, które zwiększa ciśnienie potrzebne do rozłączenia sprzęgła i powoduje większe obciążenie widełek, powodując ich pęknięcie.

Jeśli nie zostało wymienione, twoje sprzęgło ma co najmniej 15 lat. Łożyska zużywają się zarówno podczas postoju, jak i użytkowania.

Jeśli planujesz je wymienić, kup ulepszone widełki i nowy blok obrotu widełek zmiany biegów. To plastikowy element za 5 dolarów, o którym wiadomo, że staje się kruchy i pęka. To wkurzające wyjmowanie skrzyni biegów w celu wymiany części za 5 dolarów. Zapytaj mnie, skąd wiem.
Niesamowite informacje. Zawsze można się tu czegoś nauczyć. Pomyślałem, że jeśli skrzynia biegów musi zostać zdemontowana, można to zrobić od razu, gdy wszystko jest na miejscu, sprzęgło i wszystko inne. Zdecydowanie wezmę pod uwagę ulepszenia

#6 ·
To również może być "normalny" dźwięk związany z przekładnią zf6, zwany "gear rollover".

W jakim stanie jest izolacja przy osłonie dźwigni zmiany biegów oraz sama osłona? Czy serwisowałeś skrzynię biegów nowym olejem? Wolę Pennzoil Synchromesh we wszystkich moich manualnych skrzyniach biegów.

#7 ·
Zdecydowanie nie jest to normalne obracanie się kół zębatych, ponieważ dzieje się to, gdy stoję w miejscu. Kiedy zacznę się poruszać przy niskich obrotach, usłyszę to obracanie i to zdecydowanie inny dźwięk (choć podobny), ale wkrótce muszę zrobić przegląd. Poprzedni właściciel twierdził, że niedawno go zrobił, ale muszę ułożyć własny harmonogram.

#8 ·
Zdecydowanie nie jest to normalne obracanie się biegów, ponieważ dzieje się to, gdy stoję w miejscu. Kiedy zacznę się poruszać przy niskich obrotach, usłyszę to obracanie i jest to zdecydowanie inny dźwięk (choć podobny), ale wkrótce muszę zrobić przegląd. Poprzedni właściciel twierdził, że niedawno go zrobił, ale muszę ustalić własny harmonogram.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.