Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Kiedy wymienić płyn niezamarzający?

7.8K views 9 replies 4 participants last post by  Calif250  
#1 ·
Cześć wszystkim: Przychodzę tutaj z tym pytaniem, ponieważ nie mogę znieść próby skontaktowania się z salonem w sprawie tego typu pytania. Mój lokalny dealer w ogóle nie odpowiada... 2015 F350 z przebiegiem 70 000. Dwa razy odświeżyłem płyn przeciw zamarzaniu ich dodatkiem PH i gdzieś przeczytałem, że to maksymalna dopuszczalna ilość przed wymianą płynu chłodzącego. Jednak instrukcja serwisowa podaje, że pierwsza wymiana powinna nastąpić przy 100 tys. km, o ile dobrze pamiętam. Jest to codzienny kierowca, a także służy do holowania mojej około 12-tonowej przyczepy 5th wheel, z kilkoma dość dobrymi wzniesieniami tutaj w stanie Waszyngton. Doceniam wszelką pomoc....

#2 ·
Hej wszystkim: Przychodzę tutaj z tym pytaniem, ponieważ nie mogę znieść próby podejścia do dealera z tego typu pytaniem. Mój lokalny dealer w ogóle nie odpowiada...

2015 F350 z przebiegiem 70 000. Dwa razy odświeżyłem płyn przeciw zamarzaniu ich dodatkiem PH i gdzieś przeczytałem, że to maksymalna dopuszczalna wartość przed koniecznością wymiany płynu chłodzącego. Jednak instrukcja konserwacji podaje pierwszą wymianę przy 100 tys. IIRC.

Jest to codzienny kierowca, a także służy do holowania mojej 5. koła o wadze około 12 tys. funtów, z kilkoma dość dobrymi wzniesieniami tutaj w stanie Waszyngton.

Doceniam wszelką pomoc....
Jeśli byłby mój, zmieniłbym go, to prawdopodobnie oryginalny płyn chłodzący, 8 lat, dostałeś za niego swoje pieniądze!

#3 ·
#4 ·
Dobry doradca...dziękuję.

Znalazłem to, co potwierdza Twój post:
i tylko do wiadomości, płyn chłodniczy fomoco jest teraz żółto-zielony i nie wymaga już testowania i odświeżania, a ja ustawiłem swoją ciężarówkę na 5 lat lub 50000 po mojej pierwszej wymianie przy 70000, ale tylko moje 2 pesos, jestem pewien, że jest tu wielu, którzy by się z tym nie zgodzili.

#6 ·
Umówiono wizytę u dealera Forda na czwartek...dzięki chłopaki!

Początkowo umówiłem się na wizytę w lokalnym niezależnym warsztacie, ale kosztorys Forda był w rzeczywistości o kilka dolarów niższy i podoba mi się pomysł, aby technik Forda przeprowadził kontrolę wielopunktową, zanim wyruszę w podróż z moją 5. osią.

#7 ·
Więc zjawiłem się dziś rano u dealera Forda i powiedziano mi, że pierwotna wycena 280 dolarów za płukanie została podwojona, ponieważ w ciężarówce są dwa oddzielne układy. Jestem świadomy systemów pierwotnego i wtórnego i odpowiedziałem, mówiąc im, żeby dobrze oszacowali koszt, zamiast go podwajać, kiedy przyjadę. 560 dolarów za płukanie układu chłodzenia wydaje się wygórowane i właśnie otrzymałem wycenę 335 dolarów od innego dealera Forda. Właśnie dlatego unikam salonów samochodowych....:mad:

#8 ·
Więc zjawiłem się dziś rano u dealera Forda i powiedziano mi, że pierwotna wycena na 280 dolarów za płukanie została faktycznie podwojona, ponieważ w ciężarówce są dwa oddzielne układy. Jestem świadomy układów pierwotnego i wtórnego i odpowiedziałem, mówiąc im, żeby dobrze oszacowali koszt, zamiast go podwajać, kiedy przyjadę. 560 dolarów za płukanie płynu chłodzącego wydaje się wygórowane i właśnie otrzymałem wycenę na 335 dolarów od innego dealera Forda. Właśnie dlatego unikam salonów samochodowych....:mad:
Zrób to sam za około połowę tej kwoty z dwoma płukaniami wodą destylowaną, ale zajmuje to dobre 6 godzin.