Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Wiązanie szyberdachu

18K views 33 replies 13 participants last post by  Jwaugh  
#1 ·
Przez ostatnie kilka dni było ładnie na zewnątrz i próbowałem otworzyć szyberdach. Kilka pierwszych razy strzeliło bardzo głośno, ale i tak się otworzyło. Wczoraj w ogóle nie mogłem go otworzyć. Zacina się tuż po tym, jak szyba opada, aby się cofnąć. Widzę nawet, jak tylna szyba wygina się w dół do środka, jakby na czymś się zawieszała. Nie widzę tam niczego, co mogłoby to powodować. Na początku pomyślałem, że może uszczelka po prostu się klei, ponieważ nie była zbyt często używana od czasu, gdy ją kupiłem i nie jestem pewien, jak często używał jej poprzedni właściciel. Jak dotąd nie miałem żadnych problemów z przeciekaniem (na szczęście). Właśnie przekroczyłem 38 tys. km, więc nie ma gwarancji.

#2 ·
Cześć,

Mam 2017 i szyberdach miał podobne problemy. Zaciął się i nie chciał się otworzyć, a kiedy się otworzył, nie mogłem go zamknąć, ale w końcu się zamknął. Zabrałem go do dealera i powiedzieli, że coś (przepraszam, nie pamiętam dokładnie co) było zepsute na prowadnicach szyberdachu i trzeba je było wymienić. Naprawa zajęła im około pół dnia. Przepraszam, że nie mogę być bardziej pomocny, ale ciekawe, że mieliśmy podobne problemy z szyberdachem.

#3 ·
Prawdopodobnie tory. Wszystko poza kablami jest plastikowe. Widziałem wiele awarii.
Dealer może to jeszcze wsunąć w ramach gwarancji, jeśli jest blisko. Zależy, gdzie się udasz.

#4 ·
Dzięki. Sprawdzę u lokalnych dealerów i zobaczę, czy ktoś będzie mógł mi pomóc. Jeśli nie, to jak mam to naprawić? Czy to tylko prosta regulacja gdzieś, czy muszę wymieniać części? Ile kosztują te części, jeśli są potrzebne?

#5 ·
Cóż, wygląda na to, że nie dostanę żadnej pomocy od Forda ani od dealera w tej sprawie. Zasadniczo powiedzieli, że nie podlega to gwarancji i że muszę radzić sobie sam. Naprawdę do bani, ponieważ to mój pierwszy pojazd z szyberdachem i uwielbiam je. 2000 mil poza gwarancją i się psuje. Próbowałem nawet negocjować, żeby pokryli przynajmniej połowę, a jedyne co usłyszałem to "Jestem związana tymi warunkami, które ustalił Ford" od pani, z którą rozmawiałem. Dealer powiedział, że możliwe, że to tylko klips, ale powiedział, że najczęściej to prowadnice. Nie chcieli na to spojrzeć, dopóki nie zapłaciłem opłaty diagnostycznej w wysokości 150 $. Tak naprawdę nie chciałem tego robić, dopóki nie miałem szansy współpracować z Fordem. Ile normalnie kosztują części i czy można to zrobić z przyjacielem w miłą sobotę?

#8 ·
Hey, so when I got my sunroof fixed this is what the bill said (See photo)
Image

Całkowita cena wyniosła 796,85 $ i jest napisane, że zajęło to 9 godzin i 16 minut.
Zrobiłem to sam w moim F150 z 2010 roku. Istnieją zestawy aktualizacji na rynku wtórnym dla tandetnych wewnętrznych elementów OEM. Nie wiem, czy podjąłbym się dachu panoramicznego. Mój w F150 z 2015 roku jest nadal na gwarancji i był 3 razy naprawiany z powodu blokowania, niemożności otwarcia i niemożności zamknięcia.

#9 ·
Dzięki wszystkim. Tak, pomyślałem, że 2000 dolarów to trochę za dużo. Przeczytałem link, który został opublikowany i zobaczyłem, że komuś udało się naprawić swój za pomocą części z sunroofdoctor.com. Obejrzałem mnóstwo filmów i tak naprawdę wydaje się to dość łatwe do zrobienia. Spróbuję przyjrzeć się mojemu dziś wieczorem po pracy i zobaczyć, czy tor jest pęknięty, skoro wiem, gdzie szukać. Zakładałem, że cały zespół szyn trzeba wymienić i dlatego dealer tak dużo liczył.

#10 ·
Dzięki wszystkim. Tak, pomyślałem, że 2 tys. dolarów to trochę za dużo. Przeczytałem link, który został opublikowany i zobaczyłem, że komuś udało się naprawić swój za pomocą części z sunroofdoctor.com. Obejrzałem mnóstwo filmów i tak naprawdę wydaje się to dość proste. Spróbuję przyjrzeć się mojemu dzisiaj wieczorem po pracy i zobaczyć, czy tor jest pęknięty, teraz, gdy wiem, gdzie szukać. Zakładałem, że cały zespół szyny musi zostać wymieniony i dlatego dealer tak dużo liczył.

Wysłane z mojego XT1650 za pomocą Tapatalk
Powodzenia! Daj nam znać, jak poszło.

#12 ·
Sunroofdoctor sprzedaje zestaw do samodzielnego montażu, w tym bardzo dobry film instruktażowy dotyczący naprawy. Wszystko za mniej niż 200 dolarów. 4-godzinna naprawa na podjeździe, nie spiesząc się. Zapytaj mnie, skąd wiem ��? Po prostu opuszczasz podsufitkę, aby spoczęła na odchylonych siedzeniach. Ford sprzedaje tylko kompletne zespoły prowadnic, a nie plastikowe elementy, które faktycznie pękają, stąd 2000 dolarów.

#13 ·
Cóż, wróciłem z pracy do domu i pociągnąłem za małą harmonijkową osłonę i rzeczywiście zobaczyłem, że jest pęknięta. Zamówiłem nowe szyny od Sunroof Doctor. Mam nadzieję, że będą przed weekendem, abym mógł naprawić swój szyberdach.
Image

Wysłane z mojego XT1650 używając Tapatalk

#14 ·
Jestem zaniepokojony tym, że 2-letnia ciężarówka ma pęknięcia na prowadnicach szyberdachu. Dobrze wiedzieć, że można łatwo kupić prowadnice i obejrzałem film z instalacji, który nie wydaje się taki straszny. Ale mimo wszystko... to dość kiepskie, że są plastikowe i tak łatwo pękają.

#15 ·
To mnie niepokoi, że 2-letnia ciężarówka ma pęknięcia na prowadnicach szyberdachu. Dobrze wiedzieć, że można kupić prowadnice wystarczająco łatwo i obejrzałem film z instalacji, który nie wydaje się taki straszny. Ale mimo wszystko... to dość kiepskie, że są plastikowe i tak łatwo się psują.
Tak, dosłownie dziesiątki tysięcy tych ciężarówek w ciągu 10 lat miało te tanie, plastikowe awarie prowadnic. Ford zrobił ZERO, aby to naprawić - po prostu obciąża ludzi kwotą 3000 dolarów za naprawę wadliwej konstrukcji. Mówiono o pozwie zbiorowym, ale niewiele się zmaterializowało. Pomyśleć, że prosta modernizacja do trwalszego odlewu wyeliminowałaby oczywiste problemy lata temu, ale wolą traktować to jako wtórne źródło dochodu. Smutne....

#16 ·
Zgadzam się, że to smutne. To mój pierwszy Ford i nie mogę uwierzyć, ile problemów jest znanych Fordowi, a oni nic nie robią, aby je poprawić w następnym roku. Słysząc te wszystkie historie, nie mogę się doczekać, aż przejadę tym samochodem około 4 lata, żeby móc wrócić do Rama. Naprawdę lubię 18 Limited SRW F-350, który mam, ale od pierwszego tygodnia myślałem, że dopasowanie i wykończenie nie są zbyt dobre. Dużo tanich części.

#17 ·
Przeglądałem wczoraj instrukcję (wersja online) i to, co również uważam za interesujące, to brak wzmianki o konserwacji szyberdachu. Spodziewałbym się, że coś zostanie wspomniane, aby uszczelki były w dobrym stanie, tory czyste/smarowane itp. W starym Mustangu, którego miałem, instrukcja obsługi przynajmniej wspominała o użyciu sprayu silikonowego na uszczelkach, aby zachować ich elastyczność itp.

#18 ·
Kiedy zadzwoniłem do Forda, wspomniałem, że nie powinienem mieć tych problemów w 2-letniej ciężarówce. Ona po prostu powtarzała mi w kółko to samo. Przekroczyłem przebieg, więc jestem w czarnej d*** i nic nie zrobią. Przebieg nie powinien korelować z szyberdachem. Zastanawiam się, jak trudno byłoby popracować trochę nad moimi umiejętnościami CAD i wymyślić coś, co można obrobić lub odlać.

#19 ·
Zamieściłem wątek z pytaniem o problemy ze szyberdachem, zanim zamówiłem swój 19 w zeszłym roku, i otrzymałem tylko dobre opinie. Gdyby to było dostępne, zrezygnowałbym z niego. Mój 19 ma jeden. Pomyślałem, że jeśli się zepsuje lub będzie przeciekać, po prostu owinę dach folią i to go uszczelni. Wtedy będzie to tylko fantazyjne okno, ale nieotwierane.

#20 ·
Cóż, dostałem dzisiaj tory pocztą i zajęło mi to około godziny, żeby je wymienić. Szyberdach działa wspaniale. 144 $ łącznie z wysyłką za części, kilka piw i trochę siły mięśni i zaoszczędziło mi to 2200 $.

#24 ·
Cóż, dostałem tory pocztą dzisiaj i zajęło mi to około godziny, żeby je wymienić. Szyberdach działa świetnie. 144 dolary łącznie z wysyłką za części, kilka piw i trochę siły i zaoszczędziło mi to 2200 dolarów.

To jest niesamowite, bracie. Jedyny powód, dla którego zostaję na tych forach, to nauka, jak sami rozwiązywać te problemy. Bardzo dziękuję za dalsze informacje i zdjęcia. Cieszę się, że znowu działa!

#21 ·
Zdjęcia poniżej
Image

Wysłane z mojego XT1650 używając Tapatalk

#23 ·
Otrzymane części wyglądały identycznie jak części fabryczne. Zakładam więc, że mają taką samą jakość. To prowadzi mnie do następnego tematu...

Dziś zadzwoniłem do Forda i próbowałem omówić z nimi ten problem. Zasadniczo mój samochód ciężarowy jest naprawiony, więc nie mam powodu, żeby ich nękać w sprawie napraw gwarancyjnych (ani złościć się z tego powodu. Cieszę się, że mój samochód ciężarowy jest naprawiony i mogę cieszyć się pięknym wiosennym powietrzem). Moim głównym celem było skontaktowanie się z kimś, kto faktycznie może przyjrzeć się problemowi i zrozumieć, że nie trzeba wymieniać całego zespołu szyberdachu, a jedynie małe szyny. Około 140 dolarów na części i godzina pracy dla technika powinny kosztować około 300 dolarów naprawy. Pani, z którą rozmawiałem na linii obsługi klienta, była bardzo miła, ale w zasadzie powiedziała, że nie mają kontaktu z nikim spoza swojego call center. Informacje, które jej przekazuję, trafiają więc do pliku opinii i są przekazywane komuś, kto wie gdzie. Bardzo chciałbym porozmawiać z kimś, kto faktycznie może przyjrzeć się problemowi i jestem gotów pomóc, gdzie tylko mogę. Nie jestem zdenerwowanym klientem i chciałbym, żeby to przyniosło korzyści obu stronom. Mając to na uwadze, czy ktoś ma numer kontaktowy do osoby, z którą mogę porozmawiać, aby móc właściwie przekazać, co tu próbuję zrobić? Zrozumiałbym, gdybyś nie mógł tego opublikować publicznie, więc wiadomość prywatna byłaby równie dobra.

#26 ·
Demontaż szyby

Wymiana toru

Smarowanie

Procedura kalibracji

#27 ·
Sądzę, że mogę tu wrzucić te filmy. To były filmy, które oglądałem, aby naprawić mój szyberdach. Zrobił naprawę w F-150, ale wszystko jest takie samo. Bardzo pomogły i naprawdę wszystko upraszczają.

Usuwanie szyby

Wymiana szyny

Smarowanie

Procedura kalibracji
Super. Dzięki acejet. To pomoże, gdy mój się zepsuje. Lol.

#30 ·
Moja rodzina i przyjaciele trochę się ze mnie śmiali, kiedy kupowałem mojego najnowszego pickupa, ponieważ upierałem się, że nie chcę szyberdachu. Nie używam ich i nie chciałem mieć problemów w przyszłości. Każdy szyberdach w końcu zawodzi, ale jestem zaskoczony, że tak szybko stało się to z twoim. Wydaje się, że to nie powinno się zdarzyć w ciężarówce, która kosztuje tak dużo.

Przynajmniej nie przeciekł w nieodpowiednim momencie. Więc to masz! Cieszę się, że udało ci się to naprawić łatwo i tanio.

#31 ·
Jeśli z niego nie korzystasz, rozumiem, że nie chcesz się z tym bawić. Ale to pierwszy pojazd, który posiadam z szyberdachem i uwielbiam go. Jest otwarty przy każdej okazji. Moja mama zawsze mówiła, że ​​byłem dziwnym dzieckiem, ponieważ zawsze biegałem z opuszczonymi szybami [emoji23].

#32 ·
Przez ponad 30 lat posiadania i prowadzenia pojazdów nigdy nie zawiodłem się na elektrycznym dachu. Żadnych wycieków, żadnych pękniętych prowadnic, nic. Czyszczę i smaruję prowadnice co kwartał i używam silikonu na uszczelkach, ale ta plastikowa prowadnica w tych ciężarówkach sprawia, że zastanawiam się, czy ten dobry dorobek, bez gry słów, skończy się w moim F250.

Czy prowadnice, które zamówiłeś, są plastikowe jak te OEM, czy wykonane z lepszego materiału? Dzięki za poświęcenie czasu na zamieszczenie filmów. Zapiszę te informacje na wypadek, gdybym miał jakiś problem.