Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Czy ktoś może mi wyjaśnić teorię przegubu kulowego?

1.5K views 5 replies 6 participants last post by  leojr  
#1 ·
Jestem w trakcie robienia przedniego zawieszenia i układu kierowniczego. Czekam na dostawę wielu części. Wydałem 95 dolarów na zakup narzędzia do wrzeciona. Kupiłem również przeguby kulowe i drążki kierownicze Raybestos. Raybestos ma film porównujący ich produkt z Moogs. Konstrukcja Moogs jest standardową konstrukcją. Raybestos ma inny projekt i mnie przekonali. Mają dożywotnią gwarancję jak wszyscy inni. Moja ciężarówka ma przejechane tylko 54 000 mil, więc mam nadzieję, że wytrzymają jeszcze 9 lat na tych częściach.

Tutaj chcę, żebyście mi wytłumaczyli. Wszystkie te przeguby kulowe i drążki kierownicze nie są solidne. Mają ugięcie. To właśnie ostatecznie prowadzi do ich awarii. Dlaczego jest ugięcie? Dlaczego to nie są solidne pręty, które się przykręca? Na drążku reakcyjnym jest przegub kulowy i on również ma ugięcie. ALE jeden z wiodących producentów drążków reakcyjnych eliminuje ten przegub kulowy na rzecz solidnego mocowania. Brak ugięcia.

No to o co chodzi? Wydaje mi się, że gdyby to były solidne mocowania, nie byłoby części, które mogłyby ulec awarii.

Nawiasem mówiąc, wierzę, że czytałem, że Spicer produkuje przeguby kulowe Raybestos.

Dzięki wam wszystkim!

#2 ·
Rura lepiej radzi sobie z naprężeniami skrętnymi niż pełny pręt, myślę, że ma to związek z tym, jak naprężenie rozkłada się w przekroju poprzecznym materiału.

Jeśli weźmiesz funt materiału i zrobisz rurę o długości 2 stóp i rozsądnej średnicy, będzie ona mocniejsza niż pełny pręt o tej samej wadze i długości.

#3 ·
Sworznie kulowe muszą się poruszać, aby umożliwić ruch. Tak, przyznam, że drążki kierownicze do zwrotnic nie potrzebują ruchu, jednak muszą się obracać podczas skręcania. Nowe sworznie kulowe nie powinny mieć luzów. Kula powinna móc poruszać się wewnątrz przegubu, ale nie ręcznie. Nie powinno być żadnego ruchu w górę i w dół. Nie znam nowego typu, o którym wspominasz, powinienem był trzymać się Mooga, nie ma potrzeby wymyślać koła (lub sworznia kulowego) na nowo.

#6 · (Edited)
Kąt pochylenia koła powoduje, że połączenie się zgina.