Dla zabawy zadzwoniłem do Ford Customer Care (mniej więcej to samo gówno co obamacare) i spędziłem 35 minut omawiając moją sytuację z kobietą, która nie była wykwalifikowana do zrobienia burgera w Mc D's. Najpierw powiedziała mi, że gwarancja na silnik nie podlega przeniesieniu, ale po tym, jak przeczytałem jej słowo w słowo z wydruku gwarancji, zmieniła zdanie. Po trzykrotnym zawieszeniu, powiedziała mi to samo gówno, co poprzednich 4 agentów, "Naprawdę mi przykro, ale nic nie możemy zrobić" Powiedziałem jej, że chcę czegoś na piśmie, stwierdzającego dokładnie, dlaczego Ford odrzuca moje roszczenie gwarancyjne, a ona powiedziała mi, że z powodu braku konserwacji. Wyśmiałem ją i wyjaśniłem, że silnik miał 1000 mil przebiegu, kiedy zaczęły się problemy, a teraz ma 7000 mil i był w 3 salonach Forda, miał 2 wymiany oleju i mam wszystkie rachunki. Następnie zmieniła zdanie i powiedziała, że został nieprawidłowo zainstalowany, jak ustalił pierwszy salon (luźny lub uszkodzony wąż łączący filtr powietrza z turbosprężarką), ale zakwestionowany przez dwa drugie salony Forda (bez uszkodzeń i prawidłowo podłączony). Ta dyskusja trwała w kółko, aż w końcu mnie puściła. Poprosiłem, aby inżynier Forda osobiście obejrzał ciężarówkę, aby ustalić, czy została nieprawidłowo zainstalowana, a ona powiedziała, że salon musiałby o to poprosić, a ona nie mogła. Moje dwie ostatnie opcje to pozew lub ponowna wymiana silnika na własny koszt od renomowanego dostawcy, prawdopodobnie Asheville Engines w SC. Rozmawiałem z nimi wczoraj i wydawali się legit, ale jeszcze nic nie słyszałem od nikogo, kto ich używał.