Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Klucz o zredukowanej mocy, kod P252f. ??????

1 reading
29K views 15 replies 4 participants last post by  aggiect01  
#1 ·
Mój F550 z 2008 roku z łącznym przebiegiem 109 tys. mil ma wymieniony silnik, turbosprężarki i wtryskiwacze, wszystkie zamontowane przez Forda. Ma na nim dopiero 5 tys. mil, ale od września 2013 roku 5 razy przeszedł w tryb obniżonej mocy. Działa idealnie w 99% przypadków, ale wciąż przechodzi w tryb awaryjny i pokazuje kod P252F, przepełnienie oleju silnikowego. Pokazał również kod PO292, przekroczenie prędkości obrotowej silnika. Zleciłem wymianę oleju 2 razy i wymuszone czyszczenie DPF przez Forda. Kompresja i wtryskiwacze wypadają znakomicie, a dwóch różnych dealerów nie może znaleźć problemu. Jakieś pomysły? Z tyłu ma 16-stopową skrzynię i windę, wszystko jest w standardzie.

#2 ·
Sprawdź olej silnikowy!!!!! Prawdopodobnie jest go o około 12 kwart za dużo. Nie wkładaj bagnetu do końca, wkładaj go krótko, aż zorientujesz się, jak pełny jest olej. Jeśli na bagnecie pokazuje pełny, a bagnet wystaje kilka cali z rury, wiesz, że było go za dużo. Układ paliwowy HP znajduje się pod pokrywami zaworów, a wyciek przepełni olej i zacznie zasysać olej przez wlot. Odłącz dolny wąż CAC pod ciężarówką po stronie kierowcy i spuść olej z CAC. Następnie musisz sprawdzić, czy nie ma wewnętrznego wycieku paliwa.

1 Musiałbyś zdjąć obie pokrywy zaworów i zostawić podłączoną chłodnicę paliwa, a następnie uruchomić ciężarówkę i sprawdzić, czy nie ma wycieków paliwa. Łatwiej jest, jeśli dodasz barwnik fluorescencyjny do miski wtórnego filtra paliwa i użyjesz lampy barwiącej.

2 Alternatywnie możesz spuścić olej na noc i zostawić korek spustowy wyjęty. Następnie przekręcasz kluczyk w pozycję włączoną i uruchamiasz pompę paliwa, sprawdzając, czy paliwo wydostaje się z otworu spustowego miski olejowej. Może być konieczne okresowe obracanie silnika, a zanim zauważysz wyciek, może upłynąć dobre 15 minut pracy pompy.

Jeśli test 1 nie powiedzie się, wymień wszystko, co przecieka ;p Przewody paliwowe są dokręcone do oporu po obu stronach, 100 CALI funtów, a następnie dodatkowe 60 stopni.

Jeśli test 2 nie powiedzie się, wyciągnij kabinę/turbosprężarkę i wrzuć nową pompę wtryskową, uszczelkę/wiązki przewodów pompy i małą wiązkę przewodów zworkowych

#4 ·
Nadal brak odpowiedzi od Forda.
Moja ciężarówka była już w trzech salonach i obecnie przebywa w Tommie Vaughn Ford od prawie 2 tygodni. Nie udzielili mi jeszcze żadnych odpowiedzi, ale zadzwonili do mnie dziś rano z prośbą o zgodę na wykonanie ręcznego testu kompresji. Ich technik serwisowy skontaktował się bezpośrednio z Fordem i odmówiono mu pokrycia kosztów tego testu, co oznacza, że musiałbym wydać kolejne 450 dolarów z własnej kieszeni tylko po to, aby wykonać ten test. Wydałem już około 1000 dolarów na tę ciężarówkę i przejechałem nią tylko około pięciu tysięcy mil. Nie wiem z kim mam rozmawiać w Fordzie, aby pomóc rozwiązać ten problem. Jakieś pomysły?

#5 ·
wciąż brak odpowiedzi od Forda
Moja ciężarówka była już u trzech dealerów i obecnie przebywa w Tommie Vaughn Ford od prawie 2 tygodni. Nie udzielili mi jeszcze żadnych odpowiedzi, ale zadzwonili do mnie dziś rano z prośbą o pozwolenie na wykonanie ręcznego testu kompresji. Ich technik serwisowy skontaktował się bezpośrednio z Fordem i odmówiono mu pokrycia kosztów tego testu, co oznacza, że musiałbym wydać kolejne 450 dolarów z własnej kieszeni tylko po to, aby wykonać ten test. Wydałem już około 1000 dolarów na tę ciężarówkę i przejechałem nią zaledwie około pięciu tysięcy mil. Nie wiem z kim mam rozmawiać w Fordzie, aby pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Jakieś pomysły?
aggiect01,

Mamy dokładnie ten sam problem od roku. P0252f Mamy 2008 F550 Bus 6.4L (Zmontowany przez Kystal Bus, Brea, CA) Byliśmy u 18 różnych dealerów Forda, warsztatów samochodowych i mechaników w całych Stanach Zjednoczonych z różnymi wynikami. Przejechaliśmy 2 wymiany oleju bez kodu, a ostatnio ponownie go wyrzuciliśmy po wymianie filtra oleju/paliwa. Wymieniliśmy pompę oleju, układ wydechowy (w tym czujniki dpf, dpf i rury aż do tyłu), chłodnicę paliwa, przeprogramowaliśmy pcm, ecm i sjb, a także inne testy diagnostyczne. Wszystko na nasz koszt, ponieważ FoMoCo odmawia przyjęcia odpowiedzialności. Jest to silnik regenerowany, kupiony i zainstalowany w CA, ponieważ poprzedni silnik wybuchł.

Przejechaliśmy około 300 mil od ostatniego kodu, a dealer przypisuje to użyciu filtrów paliwa z rynku wtórnego. Twierdzą, że filtr paliwa był tylko w połowie pełny, co spowodowałoby przejście silnika w tryb Reduced Power Mode.

Odpowiedz na ten wątek lub wyślij mi wiadomość prywatną. Może będziemy mogli sobie pomóc.

#6 ·
Prawie czuję się jak w filmie Dzień Świstaka lub czekam, aż Ashton Kutcher wyjdzie i powie, że zostałem wkręcony. To ta sama historia z każdym salonem samochodowym, zaczyna się od tego, że chcą pomóc, a kiedy dowiadują się, że nie wiedzą, co jest nie tak, denerwują się i poddają się lub wciąż próbują obciążać mnie opłatami diagnostycznymi. To niezwykle smutne i rozczarowujące, że Ford nie stoi za swoim produktem ani siecią dealerów. Te pojazdy są wszystkie seryjne i przeszły wszystkie wymagane przeglądy, a nie jakiś samochód, który jest chipowany i wyjeżdża na dni torowe. Ja i wiele innych osób mieliśmy podobne problemy z Fordem, który stał za problemem z chłodnicą w samochodach z lat 2008-2010 z silnikiem 6.4. Mój ostatni 08 miał trzecią chłodnicę i przeciekał przy 80000 milach. Jeśli natkniesz się na rozwiązanie, daj mi znać, a ja zrobię to samo. Jeśli nie, to będzie ostatni Ford, którego ja lub moja rodzina kiedykolwiek kupimy.

#7 ·
Bez żartów. To było absolutnie śmieszne. Najgorsze jest to, że nasza firma kupuje ciężarówki/autobusy Forda od prawie dziesięciu lat, ostatnio 2004 F350 6.0, 2005 F350 6.0, 2006 F550 6.0, 2008 F550 6.4 i 2011 F350 6.7 i nadal wydają się nie przejmować. Nigdy nie naprawili problemów z 6.0, co, jak wie większość ludzi, jedynym sposobem na ich niezawodność jest usunięcie EGR i chłodnicy (nielegalne w większości stanów) i włożenie śrub głowicy ARP (których Ford z jakiegoś dziwnego powodu nie zaleca...). Więc, nie trzeba dodawać, że straciłem wszelkie zaufanie do mechaników FoMoCo i uczciwości FoMoCo, ponieważ odmawiają przyjęcia odpowiedzialności za własne błędy, nawet w przypadku lojalnych konsumentów. Dla kontekstu, mój wujek jest mistrzem mechanikiem FoMoCo od 20 lat, a moja rodzina zawsze była rodziną Forda (do ostatnich lat).

#8 ·
Jaki to był silnik regenerowany? Krótki blok, długi blok czy kompletny? Jeśli turbosprężarka jest cała pomalowana na czarno, a regeneracja ma mniej niż 2 lata, to podlega gwarancji SPW. Jeśli w silniku było za dużo oleju, mógł się napowietrzyć i zassać olej do wlotu, temperatury spalin gwałtownie rosną, a silnik może ulec uszkodzeniu. Jeśli chcą przeprowadzić ręczny test kompresji i się nie powiedzie, to masz również problem z silnikiem bazowym spowodowany wyciekiem paliwa wewnątrz silnika. Naprawa i diagnostyka powinny być bezpłatne. Więc jeśli za test kompresji zażądają 450 $ (dwa razy więcej niż my w salonie Forda, w którym pracuję), a następnie powiedzą ci, że potrzebujesz głowicy cylindrów lub silnika, lub demontażu, to przynieś swój paragon za nowy silnik regenerowany, który właśnie dostałeś, nie powinieneś płacić za ten test kompresji w tym momencie. Czy sam skontaktowałeś się z firmą Ford Motor Company? Ponieważ dealerzy różnią się od Ford Motor Co.. Ponadto, jeśli Fomoco uważa, że problem został spowodowany przez słabe wykonanie, Fomoco nie zapłaci, zamiast tego odpowiedzialny jest dealer, który wykonał pracę

#9 ·
Co to był za silnik po regeneracji? Krótki blok, długi blok czy kompletny? Jeśli turbosprężarka jest cała pomalowana na czarno, a regeneracja ma mniej niż 2 lata, to podlega gwarancji spw. Jeśli w silniku było za dużo oleju, mógł się on napowietrzyć i zassać olej do wlotu, temperatury spalin gwałtownie wzrosną i silnik może ulec uszkodzeniu. Jeśli chcą przeprowadzić ręczny test kompresji i się nie powiedzie, to masz również problem z silnikiem bazowym spowodowany wyciekiem paliwa wewnątrz silnika. Naprawa i diagnostyka powinny być bezpłatne. Więc jeśli za test kompresji zażądają 450 $ (dwa razy więcej niż my w salonie Forda, w którym pracuję), a następnie powiedzą ci, że potrzebujesz głowicy cylindrów lub silnika, lub demontażu, to przynieś swój rachunek za nowy silnik po regeneracji, który właśnie dostałeś, nie powinieneś płacić za ten test kompresji w tym momencie. Czy kontaktowałeś się z firmą Ford Motor Company? Ponieważ dealerzy różnią się od Ford Motor Co.. Ponadto, jeśli FoMoCo uważa, że problem został spowodowany przez słabe wykonanie, FoMoCo nie zapłaci, zamiast tego odpowiedzialny jest dealer, który wykonał pracę
Kompletna regeneracja zamówiona bezpośrednio od i przez Forda. Został wymieniony w lutym 2013 roku w Valencia, CA w Power Ford. Jak wspomniano wcześniej, byliśmy u 18 różnych dealerów w całych Stanach Zjednoczonych; pracowali bezpośrednio z inżynierami FoMoCo; otworzyliśmy sprawę (która została niedawno zamknięta); mieliśmy bezpośredni kontakt z FoMoCo w sprawie sytuacji i kazali nam zostawić F550 u dealera w rejonie Birmingham, AL, gdzie przeprowadzili testy i diagnozę (na nasz koszt). We wszystkich przypadkach, gdy oddawaliśmy go z kodem 252, tylko raz olej był wysoki na bagnecie. Nie honorują gwarancji spw i nie mogą znaleźć nic "złego", ponieważ nie ma żadnych "uszkodzonych" części, dlatego nie ma nic "złego" i tym samym nie jest to wina firmy. Nigdy nie było wzmianki o "słabym wykonaniu".

#10 ·
Właśnie rozmawiałem z serwisantem w Tommie Vaughn Ford i zrobili ręczny test kompresji w mojej ciężarówce i stwierdzili, że wszystkie cylindry miały ciśnienie między 340-350 psi. Powiedziano mi, że normalne ciśnienie wynosi powyżej 400 psi. Powiedział również, że kiedy usunęli dolny system doładowania powietrza, znaleźli w nim trochę oleju (z przedmuchu), co powodowałoby częstsze regeneracje i zbyt dużo niespalonego paliwa w systemie. Przyczyną, według ich najlepszych przypuszczeń, jest przedostawanie się kurzu lub obcych materiałów do silnika, powodujące zapylenie. Zasadniczo ten sam werdykt, co Joe Myers Ford, dlatego FoMoCo nie obejmie niczego w ramach 2-letniej gwarancji. Jego jedynymi zaleceniami było pozbycie się ciężarówki lub ponowna wymiana silnika. Czy ktoś ma jakieś inne sugestie? Pamiętaj, ten silnik ma przejechane zaledwie 7000 mil i był w 95% eksploatowany na autostradzie w Houston. Nie zgadzam się z ich rozumowaniem dotyczącym niskiej kompresji, jednak to moja praca przeciwko ich i wiem z doświadczenia, komu FoMoCo uwierzy. *** Mam nadzieję, że inni wyciągną wnioski z mojego bardzo kosztownego błędu, aby nie ufać Fordowi swoim ciężko zarobionym pieniądzem i oczekiwać, że będą honorować gwarancję na ciężarówkę/silnik.

#11 ·
Właśnie rozmawiałem z serwisantem w Tommie Vaughn Ford i przeprowadzili ręczny test kompresji w mojej ciężarówce i stwierdzili, że wszystkie cylindry miały ciśnienie między 340-350 psi. Powiedziano mi, że normalne ciśnienie wynosi powyżej 400 psi. Powiedział również, że kiedy usunęli dolny system doładowania powietrzem, znaleźli w nim trochę oleju (z przedmuchu), co powodowałoby częstsze regeneracje i zbyt dużo niespalonego paliwa w systemie. Przyczyną, według ich najlepszych przypuszczeń, jest dostanie się kurzu lub obcego materiału do silnika, powodującego zapylenie. Zasadniczo ten sam werdykt, co Joe Myers Ford, dlatego FoMoCo nie obejmie niczego w ramach 2-letniej gwarancji. Jego jedynymi zaleceniami było pozbycie się ciężarówki lub ponowna wymiana silnika. Czy ktoś ma jakieś inne sugestie? Pamiętaj, ten silnik ma przejechane zaledwie 7000 mil i był w 95% eksploatowany na autostradzie w Houston. Nie zgadzam się z ich rozumowaniem dotyczącym niskiej kompresji, jednak to moja praca przeciwko ich i wiem z doświadczenia, komu FoMoCo uwierzy. *** Mam nadzieję, że inni wyciągną wnioski z mojego bardzo kosztownego błędu, aby nie ufać Fordowi swoim ciężko zarobionym pieniądzem i oczekiwać, że dotrzymają gwarancji na ciężarówkę/silnik.
Hej stary, nie mogłem do ciebie oddzwonić. Obecnie w Cali. Wstawiliśmy F550 do warsztatu, ponieważ prawie „dławił się” przerywanym działaniem przy prędkości przelotowej. Zatrzymywał się bez kodów, a następnie losowo wracał do normy. Wysłałem go, aby znaleźć kod błędu wentylatora (p529), a czujnik EGT 12 został znaleziony poza zakresem. Wymieniłem wszystko i jeszcze nie ma problemów. Jednak wszystko to było na nasz koszt, mimo że silnik był w pełni zregenerowany od zeszłego roku. Nic, nawet czujnik, który również został wymieniony w zeszłym roku, nie było objęte gwarancją.Gdybym był na twoim miejscu, poszedłbym do sądu, ale jeśli nie możesz uzyskać potwierdzenia od niezależnego mechanika, że ​​Ford jest bezpośrednio winny, myślę, że wszyscy jesteśmy zdani na łaskę firmy, która w tej chwili odmawia wzięcia odpowiedzialności za swój błąd. Osobiście uważam, że nasza firma była na skraju pozwu, ale niestety ze względu na koszty duże firmy zwykle miażdżą te małe..."

#12 · (Edited)
Dla zabawy zadzwoniłem do Ford Customer Care (mniej więcej to samo gówno co obamacare) i spędziłem 35 minut omawiając moją sytuację z kobietą, która nie była wykwalifikowana do zrobienia burgera w Mc D's. Najpierw powiedziała mi, że gwarancja na silnik nie podlega przeniesieniu, ale po tym, jak przeczytałem jej słowo w słowo z wydruku gwarancji, zmieniła zdanie. Po trzykrotnym zawieszeniu, powiedziała mi to samo gówno, co poprzednich 4 agentów, "Naprawdę mi przykro, ale nic nie możemy zrobić" Powiedziałem jej, że chcę czegoś na piśmie, stwierdzającego dokładnie, dlaczego Ford odrzuca moje roszczenie gwarancyjne, a ona powiedziała mi, że z powodu braku konserwacji. Wyśmiałem ją i wyjaśniłem, że silnik miał 1000 mil przebiegu, kiedy zaczęły się problemy, a teraz ma 7000 mil i był w 3 salonach Forda, miał 2 wymiany oleju i mam wszystkie rachunki. Następnie zmieniła zdanie i powiedziała, że został nieprawidłowo zainstalowany, jak ustalił pierwszy salon (luźny lub uszkodzony wąż łączący filtr powietrza z turbosprężarką), ale zakwestionowany przez dwa drugie salony Forda (bez uszkodzeń i prawidłowo podłączony). Ta dyskusja trwała w kółko, aż w końcu mnie puściła. Poprosiłem, aby inżynier Forda osobiście obejrzał ciężarówkę, aby ustalić, czy została nieprawidłowo zainstalowana, a ona powiedziała, że ​​salon musiałby o to poprosić, a ona nie mogła. Moje dwie ostatnie opcje to pozew lub ponowna wymiana silnika na własny koszt od renomowanego dostawcy, prawdopodobnie Asheville Engines w SC. Rozmawiałem z nimi wczoraj i wydawali się legit, ale jeszcze nic nie słyszałem od nikogo, kto ich używał.

#13 ·
Dla zabawy zadzwoniłem do Ford Customer Care (mniej więcej to samo gówno co obamacare) i spędziłem 35 minut omawiając moją sytuację z kobietą, która nie była wykwalifikowana do robienia burgerów w Mc D's. Najpierw powiedziała mi, że gwarancja na silnik nie podlega przeniesieniu, ale po tym, jak przeczytałem jej słowo w słowo wydruk gwarancji, zmieniła zdanie. Po trzykrotnym zawieszeniu, powiedziała mi to samo gówno, co poprzednich 4 agentów: "Naprawdę mi przykro, ale nic nie możemy zrobić" Powiedziałem jej, że chcę czegoś na piśmie, stwierdzającego dokładnie, dlaczego Ford odrzuca moją reklamację gwarancyjną, a ona powiedziała mi, że z powodu braku konserwacji. Wyśmiałem ją i wyjaśniłem, że silnik miał 1000 mil, kiedy zaczęły się problemy, a teraz ma 7000 mil i był w 3 dealerach Forda, miał 2 wymiany oleju i mam wszystkie rachunki. Następnie zmieniła zdanie i powiedziała, że ​​został nieprawidłowo zainstalowany, jak stwierdził pierwszy dealer (luźny lub uszkodzony wąż łączący filtr powietrza z turbosprężarką), ale zakwestionowany przez dwóch drugich dealerów Forda (brak uszkodzeń i prawidłowo podłączony). Ta dyskusja trwała w kółko, aż w końcu mnie puściła. Poprosiłem, aby inżynier Forda przyszedł osobiście obejrzeć ciężarówkę, aby ustalić, czy została nieprawidłowo zainstalowana, a ona powiedziała, że ​​dealer musiałby o to poprosić, a ona nie mogła. Moje ostatnie dwie opcje to pozew lub ponowna wymiana silnika na własny koszt od renomowanego dostawcy, prawdopodobnie Asheville Engines w SC. Rozmawiałem z nimi wczoraj i wydawali się legit, ale jeszcze nic nie słyszałem od nikogo, kto ich używał.
Na twoim miejscu rozważyłbym koszt ulepszenia do 6.7 w porównaniu z włożeniem nowego silnika lub pozwem. Co się stanie, jeśli po włożeniu nowego silnika ponownie napotkasz problemy? Wtedy jesteś poza kolejnym silnikiem i utkniesz z tym samym gównem, które FoMoCo wciąż wypluwa na temat 6.4L. Jeśli zauważysz, że GM zajęło 10 lat, aby w końcu ponownie podnieść błąd zapłonu. Myślisz, że Ford wkrótce przyzna się do swojego błędu? Bądź na bieżąco, człowieku. Nie mieliśmy żadnych problemów od czasu wymiany EGT i sprzęgła wentylatora, ale nie wstrzymam oddechu. Nie trzeba dodawać, że zniknie przed końcem roku.

#14 ·
Szczerze mówiąc, nie sądzę, żebym kupił kolejny produkt Forda w swoim życiu. Nadal nie mogę uwierzyć w ich brak odpowiedzialności i sposób, w jaki traktują lojalnych klientów. Wiem, że niektórzy z was, którzy to czytają, powiedzą, że inne firmy zrobiłyby to samo, ale jeśli nigdy nie mieliście do czynienia z kompletnymi idiotami z FoMoCo, trudno uwierzyć, że mogą być tak źli.

#16 ·
Rozwiązaniem problemu z ciężarówkami było pozbycie się moich Fordów i zastąpienie ich dwoma Ramami i nie mógłbym być szczęśliwszy. Miałem F550 z 2008 roku i F150 ecoboost z 2012 roku i oba miały problemy, a Ford miał gdzieś swoich klientów. Kupiłem siedem nowych Fordów Super Duty z rzędu i nie chcieli mi pomóc, kiedy miałem problem z ich silnikami Diesla/ciężarówkami w kółko. Dopiero czas pokaże, jak Chrysler traktuje swoich klientów w porównaniu. Jestem bardzo zadowolony z obu moich nowych ciężarówek i osiągam o 20% lepsze przebiegi z Cummins.