Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Korek wlewu tylnego dyferencjału nie chce wyjść

12K views 24 replies 8 participants last post by  7.3 Boomer  
#1 ·
Wczoraj wieczorem zdjąłem tylną pokrywę dyferencjału, żeby spuścić olej na noc. Pokrywa miała wiele zadrapań, wgnieceń i dwie małe dziury, które ktoś wcześniej uszczelnił uszczelniaczem rtv zamiast kupić nową pokrywę. Najwyraźniej jakieś koło zębate lub dwa eksplodowały w przeszłości, zanim kupiłem ciężarówkę.

Nie pomyślałem, żeby sprawdzić, czy mogę wyjąć korek wlewu przed zdjęciem pokrywy. Dziś rano wróciłem pod ciężarówkę, żeby wyjąć korek wlewu. Ani drgnie. Użyłem trochę P.B. Blastera i mojego małego palnika O.A., żeby go podgrzać. Ciągnąc mocno za łom z przedłużką 3/8", zaczął się ruszać. Albo tak mi się wydawało. Wewnątrz korka przedłużka zaokrągliła się i być może wnętrze korka.

Myślałem, że wnętrze korka to po prostu kwadrat - gniazdo grzechotki 3/8".

Czy poprzedni "mechanik" użył czegoś innego, czy też potrzebne jest specjalne narzędzie, takie jak dziwny bit torx?

Miałem ten sam problem z korkami spustowymi i wlewu 5-biegowej skrzyni biegów. Nie chcą wyjść.

Więcej ciepła? Specjalne narzędzie do usuwania?

Nigdy nie miałem problemów z wyjmowaniem korków wlewu i spustu aż do tej ciężarówki... Jakieś alternatywy dla napełniania dyferencjału?

Rozważam zrobienie transmisji na żywo, podczas której wysadzę tę ciężarówkę w powietrze... to tylko żart, ale złagodziłoby frustrację i byłoby fajnie to oglądać!

Dzięki za wszelkie pomysły... Ciężarówka jest gotowa do drogi, jak tylko napełnię dyferencjał...

#2 ·
Nie wiem nic o tej konkretnej skrzyni biegów, ale niektóre korki spustowe i wlewowe są na klucz imbusowy, a nie kwadratowe. Zazwyczaj ciepło je poluzuje. Jeśli nie, spróbuj podgrzać otaczający obszar, a następnie użyj butelki ze spryskiwaczem, aby spryskać sam korek. To chłodzi i kurczy korek szybciej niż otaczający metal.
Jeśli chodzi o dyferencjał, po prostu wziąłbym niedrogą pokrywę z rynku wtórnego z korkiem wlewowym. Jeśli spawasz lub znasz kogoś, możesz przyspawać płaskownik do nowej pokrywy, a następnie nagwintować go pod 1/2" NPT i włożyć w niego zaślepkę rurową. Standardowe pokrywy są zbyt cienkie, aby je nagwintować. Summit Racing sprzedaje prefabrykowane, przyspawane króćce spustowe, jeśli chcesz iść tą drogą.

#3 ·
Dzięki! Sprawdzę wnętrze wtyczki za pomocą latarki. Moje stare oczy nie są już tak ostre jak kiedyś... A podgrzanie obudowy i schłodzenie wtyczki to świetna wskazówka. Mogę skończyć kupując nową osłonę z korkiem wlewu. Jeszcze raz dzięki!

#4 ·
Wbiłem udarowe głowice torx w mocowania Allen/kwadratowe, żeby je wyjąć. Czasami można je ponownie wykorzystać, ale może to być dobry moment, żeby rozejrzeć się po lokalnych złomowiskach i zobaczyć, czy można zdobyć jakieś części zapasowe. Nauczyłeś się lekcji, której wielu z nas się nauczyło. Upewnij się, że możesz uzupełnić, zanim będziesz mógł spuścić....

Zawsze możesz ułożyć kilka podkładek i nakrętkę i przykleić/zaspawać je do części o równej wysokości na tylnej pokrywie dyferencjału. Przysięgałem, że 4wheel parts sprzedawało pokrywy dyferencjału za około 99 dolarów do naszych ciężarówek z wbudowanymi portami spustowymi i napełniającymi, ale muszę znaleźć link.

#5 ·
Powinno to być kwadrat 3/8". Ktoś mógłby włożyć wtyczkę do rury sześciokątnej. Stwierdziłem, że potrzebują one złącza 3/8", wymagającego dźwigni klucza 1/2". Rdza może spowodować, że kwadrat będzie niereceptywny i nie uzyskasz pełnej głębokości na kwadracie. Mały śrubokręt działający jak dłuto i druciana szczotka Dremmel mogą dać ci trochę głębokości, aby spróbować ponownie, jeśli jest kwadratowy. Nigdy nie rozumiem, dlaczego ludzie dostają szału na punkcie wtyczki do rury. Mam kilka dużych takich w mojej spycharce, które trzeba wyjąć, abym mógł wymienić taśmy hamulcowe.

Często stwierdzałem, że tylne osłony z rynku wtórnego z otworami wlewu przepełniają mechanizmy różnicowe.

Najgorszy scenariusz to wywiercenie wtyczki, mniejszej niż najmniejszy gwint stożkowy. Następnie użyj piły pneumatycznej, aby ostrożnie pociąć pozostałości na sekcje, a następnie możesz wybić segmenty do środka.

#6 ·
G2 Axle and Gear ma tylną pokrywę z otworami wlewu i spustu za mniej niż 150 $. Sprawdź, czy jest dostępny dla Twojej osi. Na pewno mają Sterling 10.25/10.5. Jeśli korek wlewu jest za wysoko, po prostu wlej określoną ilość i nie napełniaj do korka.

#7 ·
G2 Axle and Gear ma tylną pokrywę z otworami do napełniania i spustu za mniej niż 150 $. Sprawdź, czy jest dostępny dla twojej osi. Na pewno mają Sterling 10.25/10.5. Jeśli korek wlewu jest za wysoko, po prostu wlej określoną ilość i nie napełniaj do korka.
To ten, który używa kilku moich znajomych i prawdopodobnie go dostanę. Żadnych problemów na ponad 100 tys. mil z tym samym uszczelnieniem tylnym/łożyskami itp.

#10 ·
Używam osłony G2 od około 2 lat, jest dobrej jakości i mieści nieco więcej oleju niż standardowa. Jest też port 1/8 NPT do monitorowania temperatury, jeśli chcesz go zainstalować. Najlepsze jest to, że nigdy więcej nie musisz bawić się ze standardową uszczelką ani używać RTV, uszczelnia się gumowym o-ringiem i ma własny port spustowy. Jeśli chodzi o to, dlaczego korek wlewu jest zablokowany, to prawdopodobnie ktoś inny go wbił. Zawsze sprawdzam, czy wlew można poluzować przed spuszczeniem płynu, właśnie z tego powodu, którego właśnie doświadczyłeś.

#11 ·
Zamawiam osłonę G2. Oś potrzebowała nowego płynu i po prostu zapomniałem najpierw sprawdzić korek wlewu. Na szczęście nie potrzebuję ciężarówki przez kilka dni. Pokrywa powinna tu być do tego czasu. Zgaduję, że wtyczka ma gwint rurowy, więc łatwo jest za mocno dokręcić te stożkowe gwinty.... Jeszcze raz dzięki za wszystkie informacje!!!

#14 ·
Zamawiam osłonę G2. Oś potrzebowała nowego płynu i po prostu zapomniałem najpierw sprawdzić korek wlewu. Na szczęście nie potrzebuję ciężarówki przez kilka dni. Pokrywa powinna tu być do tego czasu. Zgaduję, że wtyczka ma gwint rurowy, więc łatwo jest za mocno dokręcić te stożkowe gwinty.... Jeszcze raz dzięki za wszystkie informacje !!!
Zamontowałem g2 miesiąc temu, świetny produkt, a do tego jest produkowany w USA.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#18 ·
not pulling your cover to change fluid is less than ideal IMO the diff has a ring gear pocket that is a prime area for sediment to build up and large chunks to land
Masz rację. Zauważyłem, że w dole było sporo oleju. Był brudny, ale nie straszny. Z spustem w pokrywie czy bez, zawsze używam uszczelki Lube Locker. Łatwo zdjąć. Łatwo założyć. Żadnego kleju RTV.

#15 ·
Wyczyściłem "dół z błotem". Nie znalazłem żadnego metalu, coś do rozważenia... Jednak nie zamierzam poświęcać dużo więcej czasu i wysiłku na usuwanie tego korka... Zawsze mogę usunąć G2, aby spuścić olej z dyferencjału i prawdopodobnie będę częściej wymieniał płyn, mając łatwy korek spustowy z G2. Dzięki

#16 ·
Denerwujące jest to, że wystarczy użycie odrobiny środka zapobiegającego zapiekaniu i odrobiny więcej niż "dokręcenie palcami" na korku wlewu. To nie tak, że mają się poluzować. Nie wspominając o nadmiernym użyciu soli drogowej i innych diabelskich środków rdzewiejących stosowanych na wielu naszych północnych drogach.

Tęsknię za czasami opon z kolcami... Blizzaki pomagają. Jednak nic nie przebije opon z kolcami na lodzie i łańcuchów na śniegu.

I nie obchodzi mnie niszczenie autostrady... Tani asfalt, którego tu używają, wytrzymuje tylko około 5 lat, zanim zacznie się psuć i trzeba go będzie naprawić.... Koniec narzekania... na razie. UŚMIECH!

#17 ·
Dużo to wszystkie cząstki zużycia żelaza. Jest tam na dole lub na czujniku koła tonowego dla tych ciężarówek, które je mają. Uważam, że fabryczne korki mają również uszczelniacz na powierzchni; nie muszą być tak mocno dokręcone. Jedyny raz, kiedy je zgubiłem, to po tym, jak technik pracował przy tylnej osi, a korek został na wózku lub na tylnym słupku podnośnika dwukolumnowego w podłodze.

owns 2003 Ford F-350 Lariet
#20 ·
Aktualizacja wtyczki Diff. Wpełzłem z powrotem pod ciężarówkę kilka dni temu. Wziąłem latarkę i śrubokręt, aby wyczyścić wnętrze tej upartej wtyczki. 3/8" kwadrat. Wziąłem palnik, aby podgrzać obudowę. Spryskałem trochę zimnej wody do wtyczki. Wbiłem nową przedłużkę udarową 3/8". Przyłożyłem duży nacisk do wspomnianej wtyczki za pomocą długiego klucza dynamometrycznego. Alleluja! Eureka! Wtyczka się obraca!!! Och.... czekaj... Nie... Właśnie skończyłem całkowicie ją rozbierać... Czekam na przybycie osłony G2 Axle & Gear.

Jeszcze raz dzięki za wszystkie wspaniałe informacje! 7.3 Boomer

#24 ·
Lol. Fajnie.
Zrobiłbym test wzrokowy, żeby zobaczyć, ale napełnianie do górnego otworu w nowej osłonie wygląda na zbliżone do poziomu fabrycznego. Mógłbyś po prostu wlać określoną ilość, jeśli wyczyściłeś dół i uznać to za dobre. Przekładnie śrubowe nie są wybredne. Cieszę się, że złożyłeś to z powrotem!

#25 ·
Pierwszy prawdziwy test drogowy dziś wieczorem po wymianie uszczelnień chłodnicy oleju i pozostawieniu RTV do utwardzenia na 24 godziny na mechanizmie różnicowym. Po raz pierwszy od lat bez żadnych wycieków. Przeczołgałem się pod całą ciężarówką, od przodu do tyłu... Dobrze jest mieć ją z powrotem na drodze! Wszystkie systemy nominalne.