Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Wymiana oleju

21K views 44 replies 24 participants last post by  dustinrowling  
#1 ·
Zamierzam zrobić pierwszą wymianę oleju w moim F-250 z 2019 roku. To także moja pierwsza wymiana oleju w silniku Diesla. Jakieś wskazówki, na co zwrócić uwagę? Przepraszam za pytanie dla początkujących. Dzięki

#6 ·
Jeśli masz kota lub przyjaciela z kotem, wiadro Tidy-Cat jest idealne do zbierania oleju. I łatwo się z niego wylewa, ponieważ ma rogi. Najpierw poluzuj filtr i pozwól, aby chłodnica spłynęła do wiadra. Dostaniesz niezły plusk, jeśli filtr wyślizgnie się z ręki do wiadra, więc staraj się tego nie robić.... Po zdjęciu filtra i opróżnieniu obudowy wytrzyj powierzchnię uszczelniającą, upewniając się, że stara uszczelka pozostała z filtrem. Następnie wkręć nowy filtr z naoliwioną uszczelką i dokręć go dość mocno, ale nie zakładaj oszusta na klucz do filtra ani nic w tym stylu.

#9 ·
Jakieś wady związane z wzięciem młotka i śrubokręta i przebiciem otworu w filtrze, aby go opróżnić?
To mniej więcej to, co robię. Nie za pomocą śrubokręta, ale za pomocą szydła. Mam zawór Fumoto na spust oleju z miski olejowej, więc prowadzę rurkę od niego do wiadra pod filtrem i pozwalam im obu spłynąć w tym samym czasie.

#8 ·
Zamierzam zrobić pierwszą wymianę oleju w moim F-250 z 2019 roku. To także moja pierwsza wymiana oleju w silniku Diesla. Jakieś wskazówki, na co zwrócić uwagę? Przepraszam za pytanie dla początkujących. Dzięki
Nie jestem pewien, czy to tak bardzo różni się od 2011-2016, ale jak już powiedziałem, olej napędowy jest bardzo śliski i dość brudny. Upewnij się, że pozwalasz filtrowi oleju trochę się odsączyć, zanim go zdemontujesz, w przeciwnym razie będziesz cały w oleju. Moja metoda to:

1. weź wiadro 5-galonowe
2. weź trochę kartonu
3. połóż karton i postaw wiadro 5-galonowe w pobliżu korka na misce olejowej
4. powoli poluzuj korek i przygotuj się, olej będzie wypływał szybko i ma pewną odległość, więc bądź gotowy do przesunięcia wiadra, aby go złapać
5. po około 30 sekundach olej wypłynie dość standardowo, po prostu postaw tam wiadro
6. kiedy skończysz, włóż korek z powrotem
7. poluzuj filtr oleju o kilka obrotów, aż olej zacznie wyciekać
8. pozwól mu wyciekać przez kilka minut nad wiadrem
9. odkręć go do końca, nadal brudny, ale mniej niż próba wyciągnięcia go za jednym razem
10. nałóż trochę czystego oleju na uszczelkę filtra, napełnij filtr litrem oleju i załóż go z powrotem
11. dokręć ręcznie, a następnie kluczem do oleju o około 1 obrót
12. uzupełnij olej
13. zresetuj ustawienia konserwacji ciężarówki
14. posprzątaj i gotowe

Zajmuje mi to około 30 minut lub więcej, tylko dlatego, że spuszczenie 13 kwart oleju zajmuje trochę czasu. Sama procedura jest dość prosta i o wiele bardziej rozsądna finansowo niż wizyta u dealera :)

#16 ·
Tak, słuszna uwaga @Sport45. Przynajmniej żeby zobaczyć, jak się porusza. Tak jak wyciąganie korka wlewowego w skrzyni rozdzielczej przed korkiem spustowym. Zapytaj mnie, skąd wiem. Lol.

#18 ·
+1 dla zaworów Fumoto. Instalujemy je od lat we wszystkich rodzajach pojazdów, nigdy nie mieliśmy problemu. To jedyny sposób. Biorę wersję "N" na nasze (która zapewnia króciec węża do podłączenia węża). Podłącz wąż, włóż wąż do miski olejowej, otwórz zawór, opróżnij separator wody z paliwa, wróć do domu na chwilę i wróć. Wymień filtr i napełnij olejem. Nie może być łatwiej (ani czyściej). Jedyną rzeczą, która jest czystsza, są nasze europejskie pojazdy ze 100% wymianą oleju od góry (odsysanie oleju Mityvac i wkład filtra od góry).

#19 ·
Jeżdżę również 99.5 MK4 1.9 ALH TDI i spuszczam olej starą szkołą, ale słyszałem, że ludzie używają mityvac.

#36 ·
Właśnie odebrałem nowego F-250 z 2019 roku. Wiem, że powinienem przeczytać sekcję konserwacji w instrukcji obsługi, ale nie przeczytałem 😜
Czy pierwsza wymiana oleju jest po 5 tys. km czy wcześniej?
W ciężarówce jest system monitorowania oleju. To naprawdę zależy od ciebie. Uruchomiłbym go do momentu, gdy pojawi się alert, a następnie stosowałbym własne interwały. 5 tys. km to pozornie norma, ale może być za często. 7,5 tys. km to żaden problem. Twoje nawyki podczas jazdy określą, kiedy system wyświetli alert.

Może przejechać kolejne 15 tys. km z początkową wymianą, gdy system wyświetli alert, a następnie przejechać 5 tys. km, a następnie sprawdzić, kiedy alert pojawi się po raz drugi.

#23 ·
Oprócz dużej pojemności oleju, moim głównym zmartwieniem jest duży filtr oleju. Poluzuj go i pozwól mu spłynąć w dół filtra. Podoba mi się sugestia Evil Twin, aby zrobić dziurę w dnie za pomocą szydła. Jeśli jest zbyt gruby i uparty, możesz wywiercić mały otwór wiertarką akumulatorową, aby go spuścić. Kiedy jest blisko pustego, wytrzyj gorący olej i usuń go suchą szmatką, jeśli nadal jest gorący i użyj obu rąk. To coś jest cięższe niż się spodziewasz, mając tylko olej w materiale filtra. W ten sposób nie upuścisz go do patelni lub wiadra z olejem, rozpryskując wszędzie. Z tymi filtrami 2 qt. napełniam nowy co najmniej do połowy olejem, aby nie mieć suchego rozruchu silnika, podczas gdy olej jest pompowany. Nigdy się tym nie przejmowałem w przypadku małych filtrów silników benzynowych, ale opóźnienie 2 qt. jest warte uniknięcia.

#24 ·
Zbierzmy trochę informacji od kilku fabrycznych techników Forda!!!! Co się stało z Mchanem, ten gość był niesamowicie mądry z 6.0.

#25 ·
Ja również zainstalowałem zawór spustowy Fumoto w swoim samochodzie po pierwszej wymianie oleju, która pozostawiła po sobie plamę oleju wielkości mojej ciężarówki, gdy olej wyleciał z tyłu miski olejowej. Wciąż nie mogę uwierzyć, że Ford nie umieścił korka na dnie miski olejowej. Duży arkusz kartonu to zawsze świetny pomysł na każdą wymianę oleju.

#26 ·
Ja również zamontowałem zawór spustowy Fumoto w swoim po pierwszej wymianie oleju, która pozostawiła po sobie plamę oleju wielkości mojej ciężarówki, gdy wyleciał z tyłu miski olejowej. Wciąż nie mogę uwierzyć, że Ford nie umieścił korka na spodzie miski olejowej. Duży arkusz kartonu to zawsze świetny pomysł na każdą wymianę oleju.
Myślę, że sam wybiorę Fumoto. Plamy oleju to nie jest dobry pomysł, a do tego nie będę musiał trzymać dużych kawałków kartonu. Teraz już to umiem, ale Fumoto wydaje się łatwe. Mam je we wszystkich wozach strażackich, którymi jeżdżę i działają świetnie!Sent from my iPhone using Tapatalk

#31 ·
Przestałem robić własną wymianę oleju, kiedy dostałem swój 6.7, ale zmieniałem go wiele razy w moim 6.4. Brałem olej w 5-galonowych wiadrach, a następnie używałem dzbanka z długim dziobkiem z oznaczeniami kwart i litrów z boku, do 6 kwart na raz. Było tanio, łatwo i działało świetnie, ale nie mam nic przeciwko temu, żeby już tego sam nie robić.

#37 ·
Zrobiłem pierwszy przy 2k, żeby usunąć wszystkie drobne wióry. Potem zmieniam ponownie przy 5k, żeby przejść na interwał 5k na czas jego eksploatacji.

Zrobiłem badanie Blackstone przy 2k, w oleju są jakieś metale (nic szalonego, tylko lekko podwyższone liczby). Spróbuję w pewnym momencie opublikować tutaj mój raport z Blackstone.

#38 ·
Fram to totalny śmieć. Mam źródło filtrów Baldwin, które jest naprawdę dobre. Nie zapomnij, że tutaj (stan Waszyngton) wszystkie stacje przeładunku śmieci przyjmują zużyty olej bezpłatnie, podobnie jak większość sklepów z częściami.:usa:

#40 ·
Jeśli korzystasz z usługi szybkiej wymiany oleju, upewnij się, że używają specyfikacji oleju zalecanych przez Forda. Nie pozwól im używać oleju silnikowego 10W30 do silników benzynowych w Twoim dieslu.
Ten post ma już kilka lat, niemniej jednak powinien mówić, żeby nie korzystać z usługi szybkiej wymiany oleju.