Zamierzam zrobić pierwszą wymianę oleju w moim F-250 z 2019 roku. To także moja pierwsza wymiana oleju w silniku Diesla. Jakieś wskazówki, na co zwrócić uwagę? Przepraszam za pytanie dla początkujących. Dzięki
"ŚWIECE"? Ile jest świec? Myślałem o samodzielnej wymianie oleju. Dealer chce 150$!Całkiem standardowe, po prostu więcej oleju. Kiedy wyjmujesz świece, trochę daleko wystrzeliwuje.
Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
To mniej więcej to, co robię. Nie za pomocą śrubokręta, ale za pomocą szydła. Mam zawór Fumoto na spust oleju z miski olejowej, więc prowadzę rurkę od niego do wiadra pod filtrem i pozwalam im obu spłynąć w tym samym czasie.Jakieś wady związane z wzięciem młotka i śrubokręta i przebiciem otworu w filtrze, aby go opróżnić?
Nie jestem pewien, czy to tak bardzo różni się od 2011-2016, ale jak już powiedziałem, olej napędowy jest bardzo śliski i dość brudny. Upewnij się, że pozwalasz filtrowi oleju trochę się odsączyć, zanim go zdemontujesz, w przeciwnym razie będziesz cały w oleju. Moja metoda to:Zamierzam zrobić pierwszą wymianę oleju w moim F-250 z 2019 roku. To także moja pierwsza wymiana oleju w silniku Diesla. Jakieś wskazówki, na co zwrócić uwagę? Przepraszam za pytanie dla początkujących. Dzięki
Kolejny nowicjusz tutaj. Mówimy o Motorcraft? Czy jest o wiele lepszy niż coś takiego jak Fram?I would add for the OP - use OEM filter.
W ciężarówce jest system monitorowania oleju. To naprawdę zależy od ciebie. Uruchomiłbym go do momentu, gdy pojawi się alert, a następnie stosowałbym własne interwały. 5 tys. km to pozornie norma, ale może być za często. 7,5 tys. km to żaden problem. Twoje nawyki podczas jazdy określą, kiedy system wyświetli alert.Właśnie odebrałem nowego F-250 z 2019 roku. Wiem, że powinienem przeczytać sekcję konserwacji w instrukcji obsługi, ale nie przeczytałem 😜
Czy pierwsza wymiana oleju jest po 5 tys. km czy wcześniej?
Myślę, że sam wybiorę Fumoto. Plamy oleju to nie jest dobry pomysł, a do tego nie będę musiał trzymać dużych kawałków kartonu. Teraz już to umiem, ale Fumoto wydaje się łatwe. Mam je we wszystkich wozach strażackich, którymi jeżdżę i działają świetnie!Sent from my iPhone using TapatalkJa również zamontowałem zawór spustowy Fumoto w swoim po pierwszej wymianie oleju, która pozostawiła po sobie plamę oleju wielkości mojej ciężarówki, gdy wyleciał z tyłu miski olejowej. Wciąż nie mogę uwierzyć, że Ford nie umieścił korka na spodzie miski olejowej. Duży arkusz kartonu to zawsze świetny pomysł na każdą wymianę oleju.
Ten post ma już kilka lat, niemniej jednak powinien mówić, żeby nie korzystać z usługi szybkiej wymiany oleju.Jeśli korzystasz z usługi szybkiej wymiany oleju, upewnij się, że używają specyfikacji oleju zalecanych przez Forda. Nie pozwól im używać oleju silnikowego 10W30 do silników benzynowych w Twoim dieslu.