Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Ulepszenie turbosprężarki OBS GTP38

25K views 18 replies 7 participants last post by  Texas Diesel Guy  
#1 ·
Mój młodszy brat kupił niedawno F-250 z 1997 roku i rozmawialiśmy o tym, co powinien zrobić, żeby go trochę ulepszyć. Powiedziałem mu, że myślę, że turbosprężarka z 98½ byłaby w zasadzie bezpośrednim zamiennikiem i dałaby przyzwoity wzrost wydajności. Obudowa sprężarki jest idealnie dopasowana, więc nic nie trzeba zmieniać w dolocie, podstawa musi mieć tylko nowe złącze zaciskane na wiązce, rury w górę i w dół wyglądają na takie, które mogą po prostu działać tak, jak są, a ja mogę łatwo wpiąć się w wąż czujnika MAP dla zaworu upustowego.

Nie weszło tam tak łatwo, jak myślałem, ale w końcu się udało i działa świetnie! Chcę wiedzieć, czy ktoś jeszcze robił tę zamianę?

Attachments

#8 ·
W zasadzie to samo? Nie jestem pewien, jak to rozumiesz...

Ma mniejszą obudowę wydechową z zaworem upustowym i używa mniejszego wału turbiny (tego samego, który jest używany w 99+), więc szybciej się wkręca i reguluje ciśnienie doładowania.

Jedyną realną różnicą między nim a turbosprężarką 99+ jest rozmiar obudowy sprężarki. To ten sam wkład (CHRA).
Koła turbiny i sprężarki są takie same. Po prostu wrzucają na to inną obudowę wydechową AR. Tak mała różnica w obs do 03.

Teraz coś, co znacznie różni się od standardu w porównaniu do KC38R. Większa turbina, większe koło sprężarki.

Myślę, że w porównaniu do ładowarek, którymi się zajmuję, szczegóły między obs i l99 to semantyka.

#4 ·
Jakiego rodzaju zysków oczekiwałeś po wymianie? Czy masz seryjne wtryskiwacze?

Jedyną rzeczą, którą zauważysz, jest nieco szybsze wkręcanie się turbosprężarki.

Nie ma potrzeby regulowania ciśnienia doładowania, jeśli używasz seryjnych wtryskiwaczy. Za mało paliwa, aby uszkodzić turbosprężarkę.

#5 · (Edited)
Tak, wszystko inne jest seryjne. Wyjąłem wszystkie wtryskiwacze i przetestowałem/uszczelniłem je, gdy silnik był wyłączony.

Nie szukałem żadnych ogromnych zysków, po prostu wiem z pracy przy tych ciężarówkach i odbudowy turbosprężarek, że oryginalna (jak prawie wszystkie turbosprężarki bez zaworu upustowego) jest bardzo słaba. Plus miałem już drugą turbosprężarkę i adapter rury wylotowej, potrzebowałem tylko kilku drobnych modyfikacji, aby to zadziałało.

Poza tym, teraz wkręca się znacznie szybciej, dodam! Zawór upustowy jest tam, ponieważ turbosprężarka jest w stanie wytworzyć więcej doładowania i może być regulowana do stałego ciśnienia doładowania, podczas gdy turbosprężarka bez zaworu upustowego jest po prostu zaprojektowana tak, że nie może przekroczyć doładowania.

#6 · (Edited)
Koło turbiny ma ten sam rozmiar dla e99 i obs 7.3. Jedynym podobieństwem między turbosprężarkami e99 i l99 jest mała obudowa wydechowa i mocowanie kolektora.

Również dokręciłbym zawór upustowy do końca. Ponieważ wtryskiwacze obs mają pojemność 90 cm3 zamiast 120-140 cm3, nie musisz się martwić o zbyt wysokie ciśnienie zwrotne spalin.

i bez elektrozaworu zaworu upustowego nie potrzebujesz również przewodu mocującego się do króćca na zaworze upustowym

#7 · (Edited)
Koła sprężarki są tego samego rozmiaru dla wszystkich lat, OBS używał po prostu wału turbiny o większej średnicy.

Nieco się z tobą nie zgadzam w kwestii zaworu upustowego... Dokręciłem go dość mocno, ale jak widać na zdjęciach, jest on podłączony bezpośrednio do węża MAP. Jaki jest sens zaworu upustowego, jeśli się go nie podłącza? Poza tym, to jest w zasadzie garnek zaworu upustowego z turbosprężarki Navistar 444E, ponieważ wcześniej nie było węży zaworu upustowego, więc łatwiej było go podłączyć, ponieważ używa tego samego węża ¼", którego używa czujnik MAP. Rozważam użycie jednego dla nieco wyższego ciśnienia, być może Holset, po tym, jak dostanę skaner i zobaczę, jakie doładowanie generuje w tej chwili.

#9 ·
Zatem podłączenie go do linii mapy skutecznie otwiera go przez cały czas, uwalniając ciśnienie doładowania/moc. Co zabije moc na górnym końcu

#10 · (Edited)
Więc podłączenie go do linii mapy skutecznie otwiera go przez cały czas, uwalniając ciśnienie doładowania/moc. Co zabije moc na górze
Nie jestem tego pewien... Argumentowałbym, że zmniejsza to ciśnienie zwrotne spalin, jednocześnie utrzymując stałe ciśnienie doładowania.

Zdaję sobie sprawę, że istnieją większe, gorsze turbosprężarki, ale nie próbuję budować hot roda. Miałem już tę turbosprężarkę, właśnie odebrałem kilka małych części, aby dokończyć wymianę, ponieważ oryginalne turbosprężarki są żałosne. Czy zapłaciłbym 1000 dolarów za tę modernizację? Jasne, że nie! Ale kosztowało mnie to tylko około 200 dolarów w częściach, wygląda jak fabryczny i działa niesamowicie!

Przedstawiam ten wykres, który niezbicie pokazuje, że ta turbosprężarka z zaworem upustowym jest "lepsza"

Attachments

#11 ·
Czy podłączyłeś zawór upustowy do wskaźnika doładowania, aby to sprawdzić? Zrobiłem to. Otwierałby się przy 7 psi jak w zegarku w mojej ciężarówce.

Odłączyłbym go od przewodu mapy. Ciśnienie z przewodu mapy otworzy go za wcześnie.

Zawór upustowy nadal będzie się otwierał z powodu ciśnienia zwrotnego, gdy jest odłączony.

#19 · (Edited)
Czy podłączyłeś zawór upustowy do wskaźnika doładowania, aby to sprawdzić?
Jeszcze nie ma ręcznego wskaźnika, ale jest na liście. Zawór upustowy otwiera się przy około 25 psi.

Korekta: Po zainstalowaniu ręcznego wskaźnika doładowania, zawór upustowy ograniczał doładowanie do ~15 psi, nawet przy dość dużym obciążeniu wstępnym siłownika. Zastąpiono go tym z HE351CW i teraz wynosi do 20 psi. Mogę spróbować jeszcze trochę to dopracować, ale planuję zastąpić go tym z serii HX.

#12 · (Edited)
To jest dokładnie poprawne, jeśli podłączysz zawór upustowy w 99+ bezpośrednio, zacznie się otwierać przy 7psi. Powodem jest to, że zawór upustowy jest podłączony przez elektrozawór WGC, więc PCM może kontrolować ciśnienie doładowania i ograniczać je do 7psi. Zawór WGC może przekierowywać ciśnienie z kolektora do zaworu upustowego lub z powrotem do wlotu, aby utrzymać ciśnienie doładowania, które PCM chce na podstawie swojego wejścia PWM.

Ta ciężarówka nie ma WGC i nie jest to ten sam siłownik.

#13 ·
International wyprodukował silnik. Zawory upustowe są takie same.

Czujnik mapy widzi jakie doładowanie jest na niego nakładane.

Więc podczas mocnego biegu otwiera się zawór upustowy prawie natychmiast.

Przejdź do sekcji 99-03 i przeczytaj wątek "red tube mod" dla lepszego zrozumienia.

#16 · (Edited)
International wyprodukował silnik. Zawory upustowe są takie same.
Chyba nie rozumiesz. Mam na myśli silnik Navistar 444E z ciężarówki International, a nie z pickupa. Oczywiście nie jest to ten sam siłownik, jeśli spojrzysz na zdjęcia, mój ma port 1/4" z boku pojemnika, podczas gdy wszystkie pickupy używają portu 1/8" na górze.
Przejdź do sekcji 99-03 i przeczytaj wątek dotyczący modyfikacji czerwonej rurki, aby lepiej zrozumieć
Lepsze zrozumienie? Właśnie wyjaśniłem ci, jak to działało i tak czy inaczej nie dotyczy to tej ciężarówki.

#14 ·
Postaram się pomóc i wyjaśnić kilka kwestii.

Zawory upustowe po prostu upuszczają nadmiar ciśnienia spalin. To może i będzie ograniczać doładowanie. Zawór upustowy służy do utrzymywania ciśnienia zwrotnego spalin pod kontrolą, ograniczania doładowania i zapobiegania nadmiernej prędkości turbosprężarki. Zawór upustowy NIE zwiększy prędkości obrotowej... nie ma takiej możliwości. Ma on jedynie możliwość zrobienia dokładnie odwrotności, czyli upuszczania ciśnienia.

Istnieje pewne zamieszanie, ponieważ zawór upustowy może być używany w połączeniu z MNIEJSZĄ obudową a/r. W ten sposób szybciej się wkręca. Ale zawór upustowy nie wpływa na prędkość obrotową... TO MNIEJSZA OBUDOWA A/R sprawia, że turbosprężarka szybciej się wkręca. Mniejsza obudowa a/r jest bardziej restrykcyjna i szybciej zwiększa ciśnienie napędu, co powoduje szybsze wkręcanie się turbosprężarki, ale może dławić się na górnym końcu. Dlatego zakłada się zawór upustowy na mniejszą obudowę turbiny, aby mógł upuszczać nadmiar ciśnienia. Nie ma to większego wpływu, chyba że używasz większych wtryskiwaczy. Standardowe wtryskiwacze nie będą w stanie wcisnąć turbosprężarki na tyle mocno, aby spowodować poważne problemy.

Większa obudowa turbiny nie wymaga zaworu upustowego, ponieważ nie dławi się tak łatwo.

#15 ·
Widzisz, to właśnie zawsze rozumiałem w przypadku turbosprężarek do 7.3. Jeśli chciałeś piekielnego rozkręcania, bierzesz turbosprężarkę z obudową .84 z superduty, a potem bum i masz to, z wyjątkiem problemu z ciśnieniem zwrotnym, który z tym idzie, stąd potrzeba zaworu upustowego. Możesz mieć piekielne rozkręcanie w porównaniu do obudowy 1.15, ale ciśnienie zwrotne jest znacznie wyższe niż w przypadku standardowego obs, nawet z małymi wtryskiwaczami 90 cm3.