Naprawiłem FICM dzisiaj. Wcale nie było trudno, nawet z moimi miernymi umiejętnościami lutowania. Wydaje się, że dobrze trzyma napięcie, chyba nie zepsułem tego za bardzo.
Małe półprzewodniki z oznaczeniem (Dale0075) można lutować również od spodu płytki. Wziąłem mój dodatkowy ficm i nie usunąłem materiału na bazie silikonu, aby dostać się do góry. Zamiast tego użyłem lutownicy po drugiej stronie, dodając lut i podgrzewając ją, aż spłynęła do wszystkich małych otworów, które mocują je do płytki. Lut przepłynie na drugą stronę i ponownie się roztopi, zatrzymaj się, gdy wszystkie zostaną wypełnione. Działa to tylko wtedy, gdy rezystory są nadal nienaruszone. Jeśli twoje rezystory się spaliły, tak jak jeden z moich na oryginalnym ficm, możesz je kupić w Internecie za 0,49 centa za sztukę w Mouser Electronics.Też o tym nie słyszałem. Chcę dowiedzieć się o tym więcej
To nie naprawia złych zimnych połączeń lutowanych, o których wiadomo, że istnieją na płytach....
Oto jest stałe rozwiązanie problemów z FICM......!!
(1) Alternator 190 AMP lub WIĘKSZY !!!!
(2)) UTRZYMUJ BATERIE W DOBREJ KONDYCJI.
(3) Dodanie dodatkowego kabla zasilającego 4 gauge z zacisku ładowania alternatora do akumulatora po stronie kierowcy. Wraz z kablami uziemiającymi do silnika i ramy z zacisków uziemiających każdego akumulatora.
To rozwiąże Twoje problemy. Powodzenia.
Zgadzam się. Było/jest bardzo niewiele poprawek, które trzeba było wprowadzić. ...i wiele problemów to były rzeczy, które wymagały czasu, aby się ujawnić. Zimny lut nie zawodzi z dnia na dzień. Mogły w ogóle nie stanowić problemu, gdyby FICM nie był tak blisko turbosprężarki lub lepiej izolowany.... Biorąc wszystko pod uwagę, 6.0 okazał się dobrym silnikiem po wszystkim.