Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Naprawa FICM DIY

34K views 20 replies 12 participants last post by  mhatlen  
#1 ·
Naprawiłem FICM dzisiaj. Wcale nie było trudno, nawet z moimi miernymi umiejętnościami lutowania. Wydaje się, że dobrze trzyma napięcie, chyba nie zepsułem tego za bardzo.

• Like
Reactions: isuzutrio
#7 ·
Też o tym nie słyszałem. Chcę dowiedzieć się o tym więcej
Małe półprzewodniki z oznaczeniem (Dale0075) można lutować również od spodu płytki. Wziąłem mój dodatkowy ficm i nie usunąłem materiału na bazie silikonu, aby dostać się do góry. Zamiast tego użyłem lutownicy po drugiej stronie, dodając lut i podgrzewając ją, aż spłynęła do wszystkich małych otworów, które mocują je do płytki. Lut przepłynie na drugą stronę i ponownie się roztopi, zatrzymaj się, gdy wszystkie zostaną wypełnione. Działa to tylko wtedy, gdy rezystory są nadal nienaruszone. Jeśli twoje rezystory się spaliły, tak jak jeden z moich na oryginalnym ficm, możesz je kupić w Internecie za 0,49 centa za sztukę w Mouser Electronics.

• Like
Reactions: john galt
#4 · (Edited)
#5 ·
Wystarczy cierpliwość i pewna ręka! Cieszę się, że udało ci się ją naprawić... przynajmniej ten problem, 6.0 :doh: :hehe:

#6 ·
Nie wiem, dlaczego dołączony przeze mnie link nie prowadzi do właściwego miejsca w aplikacji autoguide, ale w internecie tak. Dziwne.. Miałem 7.3 i uwielbiałem go, poza skrzynią biegów. Dopóki jakiś kretyn go nie ukradł. Wysłane z AutoGuide.com App

#9 ·
Zainspirowałeś mnie. Właśnie zrobiłem swoje. Miałem zamiar wysłać to do naprawy i pomyślałem 'co tam'. Po uruchomieniu miałem odczyty w niskich 20. Teraz waham się między 48 a 46,5! Szczerze mówiąc, nawet nie wiem, dlaczego to działa. Zmasakrowałem też cholernie płytkę (najwyraźniej jestem okropny w lutowaniu). Zwłaszcza próbując lutować między tymi dwoma rezystorami po każdej stronie. Ale nieważne, wróciłem na drogę.

#10 ·
:dunno::dunno:Mam problemy z uruchomieniem od czasu zakupu mojej ciężarówki (3 tygodnie temu) 2006 f35 CCLB. W każdym razie miałem wszystkie problemy, o których słyszę, długie kręcenie rozrusznikiem na zimno, działał jakby miał kota w dolocie, ciężko i późno zmieniał biegi, ale było niesamowicie, gdy się rozgrzał.

jako geniusz, zacząłem kupować zabawki przed ważnymi rzeczami. Najpierw wlot, wydech, zestaw poziomujący. Następnie konfiguracja filtra płynu chłodzącego i trochę niesamowicie drogiego Revx. Miałem nadzieję, że revx zadziała magią, którą widziałem na youtube, ale nie.

Jadąc dziś rano do pracy, dostałem kontrolkę silnika, podjechałem do autozone, "wszystkie 8 cylindrów, niskie napięcie wtryskiwacza", miałem przeczucie, że może to być problem z FICM, ale nie zdążyłem nic sprawdzić. Dziś wieczorem zrobię naprawę lutowania FICM. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze.

P.S. Trochę żałuję, że kupiłem swój 6.0. Ale z drugiej strony uwielbiam naprawiać rzeczy, więc chyba wszystko jest w porządku.

#11 ·
Wiem, że odświeżam stary wątek, ale po prostu musiałem powiedzieć, że kurczę, to naprawdę zadziałało! Na biegu jałowym mój ficm dawał 48 woltów, ale spadało to dość mocno po dodaniu gazu (znaczy, diesla). Z każdym dniem było coraz gorzej, a wczoraj osiągnęło 39 przy pełnym otwarciu przepustnicy, więc pomyślałem, że muszę spróbować czegoś. Moja płyta wyglądała jak nowa, ale najwyraźniej w jakiś sposób się zużyła. Przylutowałem tylko kondensatory i wyczyściłem styki pinów (nie ufałem sobie z rezystorami), ale zadziałało, teraz nie spada poniżej 48,5 woltów, nawet przy mocnym wciskaniu gazu. Dzięki dla tego, kto napisał ten poradnik, zadziałał świetnie!

#13 · (Edited)
Tak, naprawa FICM była taką sytuacją, w której zarabiano pieniądze, ponieważ części kosztowały grosze przez większość czasu.

Wyślij rachunek na 150,00 $ i użyj części za 0,49 centów.

Tak, to działa i wciąż mam kilka części.

Oto trwałe rozwiązanie problemów z FICM......!!

(1) Alternator 190 AMP lub WIĘKSZY !!!!

(2) UTRZYMUJ BATERIE W DOBREJ KONDYCJI.

(3) Dodanie dodatkowego kabla zasilającego 4-gauge od słupka ładowania alternatora do akumulatora po stronie kierowcy. Wraz z kablami uziemiającymi do silnika i ramy z zacisków uziemiających każdego akumulatora.

To rozwiąże twoje problemy. Powodzenia.

#14 ·
...
Oto jest stałe rozwiązanie problemów z FICM......!!

(1) Alternator 190 AMP lub WIĘKSZY !!!!

(2)) UTRZYMUJ BATERIE W DOBREJ KONDYCJI.

(3) Dodanie dodatkowego kabla zasilającego 4 gauge z zacisku ładowania alternatora do akumulatora po stronie kierowcy. Wraz z kablami uziemiającymi do silnika i ramy z zacisków uziemiających każdego akumulatora.

To rozwiąże Twoje problemy. Powodzenia.
To nie naprawia złych zimnych połączeń lutowanych, o których wiadomo, że istnieją na płytach.

#16 ·
"Zimny lut" to termin używany w odniesieniu do niektórych zautomatyzowanych lutowań, które są obecnie wykonywane. Nie jestem pewien, jak dokładna jest ta terminologia, ale trudno zaprzeczyć, że połączenia nie trzymają się tak dobrze jak w przypadku konwencjonalnego lutowania. Mogę się mylić, ale jestem prawie pewien, że to jeden z głównych problemów z naszym FICM. Podobnie jak wyświetlacz podsufitowy i inne płytki drukowane w ciężarówce.

Wiele osób "naprawiło" swój FICM przez ponowne lutowanie. To wszystko, co mówię.

#17 ·
Tak, to właśnie myślałem, że mówisz. Ponowne lutowanie to duże ulepszenie. Dodanie dobrego, toksycznego lutowia ołowianego z pewnością również pomoże. lol

Kupiłem dużo starego lutowia lata temu, zanim zostało zmiażdżone. Gdyby Ford wyprodukował dobry alternator do tych ciężarówek, z pewnością powstrzymałoby to wiele złych problemów.
Zapomnij, z jakim samochodem nasze alternatory również są standardowo dostarczane, ale to alternator samochodowy. Tanie jest tanie i zawsze wydaje się wygrywać ??

Warsztaty naprawcze FICM zarobiły mnóstwo pieniędzy przez kilka lat dzięki tym ciężarówkom. To naprawdę wstyd. Plus spójrz na wszystkie części BPD i Swamps FICM, które zostały sprzedane na początku. Nie sądzę, żeby w ogóle były jeszcze dużymi sprzedawcami. Nie widzę sensu w wydawaniu takich pieniędzy na coś, co nie rozwiązuje podstawowego problemu.

Rozwiązaniem jest prawdziwy alternator ;]

#18 ·
Wracamy teraz do twojego regularnego wątku...

#19 ·
Tak, dostaję, że tak powiem, kiepską robotę przy koncepcji. Pieniądze z pewnością dyktują jakość płyt FICM. Z pewnością mogli zrobić lepiej w kilku obszarach. Dr FICM ma do wykonania wszystkie naprawy tych rzeczy. Zbyt wiele nowej technologii, aby wszystko trafiło do jednego kompletnego silnika. Biorąc jednak wszystko pod uwagę, 6.0 okazał się dobrym silnikiem.

• Like
Reactions: djmaguire
#20 ·
... Biorąc wszystko pod uwagę, 6.0 okazał się dobrym silnikiem po wszystkim.
Zgadzam się. Było/jest bardzo niewiele poprawek, które trzeba było wprowadzić. ...i wiele problemów to były rzeczy, które wymagały czasu, aby się ujawnić. Zimny lut nie zawodzi z dnia na dzień. Mogły w ogóle nie stanowić problemu, gdyby FICM nie był tak blisko turbosprężarki lub lepiej izolowany.

Tak widzę większość problemów z silnikiem 6.0. To kilka małych, dziwnych rzeczy, które nie złożyły się dobrze, bardziej niż jedna duża rzecz.

Nadal nie podoba mi się decyzja inżynieryjna o zbyt małej liczbie śrub głowicy w TTY, chociaż...