Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Specyfikacje Bilstein 5100/4600

10K views 17 replies 7 participants last post by  Moflash  
#1 ·
Potrzebuję więc wymienić okropne amortyzatory w moim całkowicie seryjnym F350 CC SRW 22' z pakietem FX4. W przeszłości zawsze używałem 5100, ale teraz są one wymienione tylko dla podniesionych ciężarówek. Kiedy spojrzałem na specyfikacje, a konkretnie na wymiary po ściśnięciu i rozciągnięciu, są one prawie identyczne. Biorąc to pod uwagę, dlaczego 5100 są wymienione tylko dla podniesionych ciężarówek i czy byłyby odpowiednie do użytku w ciężarówce bez podnoszenia??? Jeśli ktoś ma jakieś informacje, byłbym bardzo wdzięczny!

Wielkie dzięki

Chris

#10 ·
Do wiadomości: dzwoniłem bezpośrednio do Bilsteina. Polecają 5100 tylko w pakiecie Tremor. Standardowa wysokość bez Tremora jest według nich niemożliwa.
To jest ich standardowa odpowiedź. To tak, jakby nie chcieli stracić sprzedaży swoich amortyzatorów 4600, mimo że to nie ma sensu, więc mówią ludziom, że 5100 są tylko do podniesionych ciężarówek. Następnie porównujesz długości 4600 z 5100 i długości amortyzatorów konkurencji, które pasują bez podnoszenia, i staje się jasne, że obsługa klienta Bilstein jest pełna bzdur. Oczywiście nie wiedzą, jak małe podniesienie daje zawieszenie w Tremorze w porównaniu do np. Super Duty 17-19.

Przednie 5100 powinny mieć 0-2", nawet to jest naciągane, nie mam pojęcia, jak Bilstein zdecydował się na 2-2,5". Są one faktycznie krótsze niż FOX 2.0, które są przeznaczone do 0-1,5" w tych ciężarówkach.

#4 ·
Zależy to od długości po skompresowaniu i rozciągnięciu. Jeśli wymiary są takie same, nie ma powodu, dla którego miałoby to nie działać zgodnie z oczekiwaniami, chyba że mocowania amortyzatorów nie pasują. W przeciwnym razie nie będziesz miał się czym martwić, chyba że Twoje fabryczne zawieszenie za bardzo ściskało lub rozciągało oryginalne amortyzatory.

#5 ·
Wcześniej 5100 były wymieniane jako podnoszenie 0-2" (lub może 1,5"). Bardzo wątpię, żeby je zmienili. Powodem, dla którego mogą być niezalecane, jest to, że są cenione za większe, cięższe kombinacje kół/opon. Mniejsza masa nieresorowana może sprawić, że będą wydawać się sztywne.
Fox wymienia 2.0 dla 0-1,5"

#8 ·
Nadal jeżdżę na oryginalnych amortyzatorach w moim 2016 roku. Nie przeciekają, a jazda wydaje się w porządku, ale planuję je wymienić w ciągu najbliższych 6 miesięcy. Planowałem 5100, więc wszelkie dalsze informacje są mile widziane.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Wow! Ile mil? Oryginalne są zwykle mocno zużyte po 40 tys. Mniej niż to dla Ranchphaux w FX4, według mojego warsztatu.

#17 ·
AKTUALIZACJA - W tym tygodniu zamontowałem 5100 na wszystkich czterech rogach, łącznie ze stabilizatorem układu kierowniczego. Wszystko pasowało idealnie, a amortyzatory działają zgodnie z oczekiwaniami. Jazda jest znacznie bardziej "stabilna" bez bycia uciążliwą. Jeśli wahasz się między dwoma modelami w oparciu o specyfikacje standardowe i podniesione wymienione przez Bilsteina, nie martwiłbym się tym i wybrałbym 5100...