Ford Powerstroke Diesel Forum banner

Dolot AFE dla 6.4

9.6K views 14 replies 10 participants last post by  srjd  
#1 ·
Rozważam zakup zimnego dolotu powietrza AFE i zastanawiam się, czy ktoś mógłby rzucić trochę światła na następujące pytania. Zrobiłem małe rozeznanie i przeczytałem, że wszelkie modyfikacje silnika, w tym dolot, spowodują utratę gwarancji. Czytałem również, że instalacja dolotu może spowodować wyświetlenie kodu przez komputer, czy któraś z tych rzeczy jest prawdą?

Wcześniej posiadałem problematyczny silnik 6.0 i ciągle woziłem ciężarówkę do dealera. Podczas mojej początkowej wizyty dealer chciał wszystko zrzucić na mój kompletny system Banks. Biorąc to wszystko pod uwagę, jeśli istnieje niewielka szansa, że dodanie AFE spowoduje utratę gwarancji przez producenta, to po prostu zrezygnuję z wszelkich modyfikacji silnika.

#2 ·
Nie sądzę, żeby Twoja gwarancja została unieważniona. Jednak ważność tak zwanego zimnego wlotu powietrza jest wątpliwa. Fizyka związana z powietrzem w cylindrze to ciepło wynikające ze sprężarki turbosprężarki, a nie temperatura otoczenia. Na przykład zimą, gdy temperatura otoczenia wynosi 20 stopni, czy silnik pracuje lepiej, czy też poprawia się zużycie paliwa? Nie. Jak więc niewielka różnica w powietrzu otoczenia z wlotem "zimnego powietrza" poprawia osiągi lub zużycie paliwa?

#3 ·
Założyłbym się o wszystko, co można w jakikolwiek sposób przypisać do afe lub jakiegokolwiek wlotu, że będą próbowali unieważnić twoją gwarancję. Kiedy zapytałem mojego dealera o założenie mojego afe, powiedziano mi, że jeśli Ford wyśle technika, aby to sprawdził, spowoduje to utratę gwarancji.

#4 ·
Miałem AFE stage 2 w mojej ciężarówce i cały czas zapalała się kontrolka. Powiedzieli, że to dlatego, że wlot zimnego powietrza uruchamiał czujnik masowego przepływu powietrza. Musiałem usunąć i założyć z powrotem fabryczną obudowę filtra, żeby to naprawili. Kontrolka już się nie zapaliła. Chyba mieli rację.

#5 ·
Mam afe 2 w mojej ciężarówce i uwielbiam to. Nie wyrzucam żadnych kodów, ale mam tuner. Uwielbiam te filtry, miałem jeden w mojej starej 7.3. Jeśli nie stroisz swojej ciężarówki, to po prostu pozostałbym przy standardzie.

#6 ·
Więc w czym problem z uruchamianiem go z tunerem? Czy tuner pozwala anulować kod? Zatem, skoro rozmawiamy o tunerach, czy są jakieś obawy związane z ich używaniem w odniesieniu do gwarancji?

#7 ·
Tak, częściej niż rzadko standardowa ciężarówka wyrzuci kod MAF, gdy dodasz dolot, ponieważ zwiększa się objętość powietrza przepływającego przez czujnik w rurze dolotowej. Dostrojona ciężarówka sprawi, że kod zniknie. Dealerzy unieważnią gwarancję za najmniejsze gówno. Wszystko zależy od tego, jak dobry masz salon. Dealer w mojej okolicy nie dba o doloty, ale jeśli dowiedzą się, że masz tuner, trochę się zdenerwują. Jeśli dostaniesz dobry tuner, taki jak Spartan, H&S, SCT, możesz przywrócić ciężarówkę do stanu fabrycznego, a dealer nigdy nie dowie się, że ją stroiłeś.

#8 ·
Po prostu kup tuner, usuń DPF i CAI. Kiedy musisz zanieść to do warsztatu, po prostu wszystko zdejmij. To naprawdę wcale nie zajmuje dużo czasu.

#9 ·
Po prostu kup tuner, usuń dpf i cai. Kiedy musisz zanieść go do warsztatu, po prostu wszystko zdejmij. To naprawdę nie zajmuje dużo czasu
Moim strachem jest bycie w drodze i brak miejsca, aby wrócić do stanu fabrycznego. Właściwie jeżdżę z DPF 40 KM na tuningu i to naprawdę jest jak prowadzenie zupełnie innego samochodu. Wtedy, jeśli mam problemy, mogę wrócić do stanu fabrycznego bez konieczności ponownego zakładania dpf. Mam jeszcze 18 000 mil gwarancji, a potem na pewno bez dpf.

#11 ·
Tak, jeśli masz tuner, nie wyrzucisz żadnych kodów na afe cai

#12 ·
Który wlot powietrza jest lepszy? Wlot powietrza Stage 2 PG7 czy wlot powietrza Stage 2 magnum force czy wlot powietrza Stage 2 sealed air? I zakładam, że 7 są lepsze niż 5. W każdym razie, który jest najlepszy i jaka jest różnica między 3?

#13 ·
7 filtrów jest lepszych. 5 przepływów jest lepszych. Po prostu wziąłbym cokolwiek, co jest najtańsze na etapie 2 i zakończył sprawę.

Mam aFe Stage 2 z PG7 i działa dobrze. Właściwie, jeśli naprawdę nie zaczniesz wkładać pieniędzy w silnik, to tak naprawdę go nie przerosniesz.

#14 ·
Mam etap 2 z suchym filtrem w mojej ciężarówce. Odpowiadając na twoje pytania, powodem, dla którego niektóre starsze wloty AFE wyrzucają kody, a nowe nie, jest to, że obróciły czujnik masowego przepływu powietrza w kolanku 90 stopni łączącym wlot z turbosprężarkami. Miałem stary i nakrętka w plastiku kolanka się obracała, więc nie mogłem wyjąć czujnika masowego przepływu powietrza, więc AFE wysłało mi nowe kolanko w ramach gwarancji i wtedy zobaczyłem, że czujnik został obrócony, aby zatrzymać ten kod. Jeśli chodzi o gwarancję, to chyba zależy od twojego dealera. Kiedy kilka tygodni temu kazałem odholować moją ciężarówkę, jedyną rzeczą, którą tam zostawiłem, był wlot i wszystko, co powiedzieli, to to, że sprawił, że turbosprężarki brzmiały dobrze HAHA. Więc to zależy od twojego dealera i prawdopodobnie zajęłoby 20-30 minut, aby zamienić standardowy z powrotem, jeśli kiedykolwiek pojawiłby się problem, że musisz go oddać. Po prostu zachowaj stare rzeczy tak jak ja! :thumb:

#15 ·
Cieszę się, że dealerzy w mojej okolicy nie są tacy surowi lol