Ford Powerstroke Diesel Forum banner

6.7 turbo zablokowane, czy można je wyjąć bez kolektora?

14K views 12 replies 5 participants last post by  tferrari  
#1 ·
Próbuję wymienić turbosprężarkę w moim 6.7 2014 F350

Mam dawcę, z którego zdjąłem drugą turbosprężarkę, odkręcanie kolektorów itp. było uciążliwe, a kiedy ją wyjąłem, oderwała się od kolektora, ponieważ poluzowałem duży pierścień zatrzaskowy, który łączy kolektor z turbosprężarką

ŚWIETNIE pomyślałem, to będzie bułka z masłem do założenia, mogę to zrobić bez stresu związanego z luzowaniem wszystkich połączeń kolektora.

Odkręciłem całą turbosprężarkę, w tym 4 śruby mocujące i poluzowałem duży pierścień zatrzaskowy, który łączy turbosprężarkę z kolektorem

Teraz napotykam przeszkodę, turbosprężarka nie chce się ruszyć

Czy powinienem móc to wyjąć i zostawić sekcję kolektora na miejscu? Jeśli tak, czy są jakieś triki?

Uderzałem w to młotkiem, podważałem, próbowałem prawie wszystkiego i utknęło na amen.

Jeśli będę musiał wrócić i poluzować wszystkie połączenia kolektora i rury spustowej, zrobię to, po prostu chciałem najpierw sprawdzić tutaj u ekspertów, czy ktoś ma jakieś odpowiedzi.

Czytałem, że mogą być kołki ustalające, zapomniałem sprawdzić samochód dawcy, czy turbosprężarka musi iść w górę przed pójściem do przodu? Czy jest mocno przymocowana do kolektora i czy to wymaga poluzowania?

Wszelkie rady mile widziane

Terry

#2 ·
Załączono procedury dla turbosprężarki 2011-2014. Dużo z tego jest takie samo, z wyjątkiem zaworu upustowego. Sprawdź dwukrotnie, czy wykonałeś wszystkie kroki. Następnie popchnij go do przodu i obróć o około 20 stopni, aby wyjąć go z otworu.

Attachments

#3 ·
Oto kilka filmów na YouTube

#4 ·
Dzięki za rady.

Udało mi się to usunąć, mimo że zajęło to cały dzień.

ALE udało mi się również upuścić nasadkę do otworu pod turbosprężarką, właśnie wybieram się kupić magnetyczny boroskop, aby spróbować ją odzyskać.

Jakieś wskazówki, jak to rozwiązać? Oczywiście nie spróbuję uruchomić silnika, dopóki nie znajdę nasadki, jakie mam opcje, jeśli wypadła poza zasięg?

#5 ·
Nie mogę znaleźć nasadki, myślę, że wpadła do kolektora pod turbosprężarką (patrz zdjęcie).

Czy to zacisk do silnika? To nasadka 4 mm przedłużona 1/4 cala.

Sądzę, że albo wpadnie do silnika i spowoduje uszkodzenie, albo zostanie wciągnięta do turbosprężarki i spowoduje uszkodzenie.

Mam nadzieję, że ktoś pomoże rzucić trochę światła lub znaleźć rozwiązanie.

Dzięki

Attachments

#7 ·
Właśnie zadałem to pytanie facetowi, który pracuje dla Forda i publikuje filmy z remontów 6.7 i tak dalej. Patrząc na schematy, wydaje się, że trafi to do górnej lub dolnej miski olejowej. Dam znać, jak tylko odpowie z poradą. Będę też szukał w moich książkach.

Może KAYA się odezwie.

#9 ·
Właśnie odpowiedział. Ma rdzeń w zatoce. Zobaczy na to rano i odpowie i da mi znać. Mam nadzieję, że możesz poczekać jeszcze kilka godzin.

#11 ·
Przepraszam za opóźnienie. Poniżej znajduje się to, co powiedział. Mam nadzieję, że trochę pomoże.

"Cóż, miałem okazję przyjrzeć się rdzeniowi dzisiaj. Użyłem mojego boroskopu i jest tam kilka półek, ale w zasadzie "spada" prosto do górnej miski olejowej. Wrzuciłem tam kilka łożysk kulkowych i jedno utknęło mniej więcej w połowie drogi, a jedno spadło aż do górnej miski olejowej.

Czy ten facet jest hazardzistą? Czy wygrywa dużo zdrapek? Jeśli tak, może pozwolić mu jechać. lol Jakie są opcje? Spuścić olej i zobaczyć, czy wyjdzie, wyjąć dolną miskę olejową i zobaczyć, czy można ją zobaczyć, wyjąć górną miskę olejową i mieć nadzieję, że tam jest (to trudne zadanie w podwoziu, ale można je wykonać... bardzo brudne), zaświecić światło w wnęce spustu oleju (pod turbosprężarką) i zobaczyć, czy światło dociera do obszaru wału korbowego i mieć nadzieję, że gniazdo jest teraz dostępne.

Jeśli gniazdo dotarło do dolnej miski olejowej, może jeździć tam na zawsze i może wypłynąć podczas wymiany oleju. Jeśli gniazdo siedzi na górnej misce olejowej, może być również w porządku, ponieważ jest to konstrukcja bloku "Y" z głęboką spódnicą, a wał korbowy jest schowany w bloku. Jeśli gniazdo siedzi na półce w połowie silnika, może tam pozostać na zawsze i nigdy nie stanowić problemu. Dużo "jeśli" w tej sytuacji." -FLMMAZ

• Like
Reactions: tferrari
#13 ·
bardzo dziękuję MWE_060, zamierzam wypróbować kilka elastycznych magnesów, jeśli się nie uda, wyjmę je z miski olejowej, jeśli się nie uda, mogę po prostu zaryzykować i zostawić je tam

Wyniki zamieszczę tutaj

Jeszcze raz dziękuję wszystkim