Ford Powerstroke Diesel Forum banner

2002 7.3 i paski testowe płynu chłodzącego

13K views 8 replies 4 participants last post by  JustinOOO9  
#1 ·
Zapoznałem się z debatą na temat płynu chłodniczego, czyli zielonego płynu chłodniczego kontra ELC i na razie zamierzam trzymać się zielonego płynu sprzedawanego u dealera. Kilka pytań:

1. Czy muszę używać pasków testowych? Przeczytałem TSB 09-8-5, ale wydawało się, że nie dotyczy 7.3s.

2. Co to jest filtr płynu chłodniczego i gdzie się go umieszcza? Linki?

3. Czy zielony płyn chłodniczy Forda jest naładowany? A jeśli tak, to jak to pasuje do dodatku VC-8?

4. Jaka jest pojemność płynu chłodniczego? Nie planuję płukania ani opróżniania bloku.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy przeczytali to tak daleko!

#6 ·
To ma sens. Wziąłem próbkę i nie mogę się zorientować. Czy jest jakiś sposób na przetestowanie płynu?
Kiedy jest stary, może nie być tak oczywisty jak zielony lub złoty. W moim '02 też nie byłem pewien, widziałem coś w rodzaju "brązowego"...

Okazało się, że był złoty (a złoto jest dość kiepskie zaraz po wyjęciu z butelki), ponieważ pamiętam, że mogłem to potwierdzić, stwierdzając, że ciężarówka została wyprodukowana w fabryce KY (w twoim numerze VIN). Ciężarówki stamtąd przestały używać zielonego w '02.

#4 ·
Jeśli płyn jest zielony, prawie jak świeżo skoszona zielona trawa, to Ford Green Premium. Jeśli ma prawie złoty kolor, to Ford Gold Premium.

Ford Green wymaga dodatku, myślę, że to dwie butelki (ogólnie) na pełny 8-galonowy system 7.3l. Złoty powinien być wstępnie naładowany, ale wielu stwierdziło, że to za mało, więc i tak muszą dodać butelkę.

Stąd problem z dwoma powyższymi płynami chłodniczymi, większość właścicieli 7.3l od '99 i wyżej przeszła na czerwony płyn chłodniczy ELC marki Zerex w sklepach z częściami NAPA, marki Rotella w sklepie Tractor Supply, marki Caterpillar w większości sklepów ze sprzętem ciężkim.

#7 ·
Tylko dla wyjaśnienia i uważaj na kolor:

Jak wspomniał Noralph, konwencjonalna zieleń pozostanie zielona, chyba że zostanie zanieczyszczona olejem lub paliwem lub mieszaniną obu/innych. I jak wspomniano ponownie, złoto zasadniczo zmieni się w jasny/ciemny brąz, jeśli nie będzie regularnie zmieniane. Masz więc następujące opcje.

Zwykła zieleń: sprawdzaj co kwartał poziom dodatku SCA i płucz co około 50-100 tys. mil, w zależności od tego, jak używasz/jak często itp. Jeśli nie używasz dodatku, płyn chłodzący spowoduje korozję przedniej pokrywy i innych części. Nie może, ale ZROBI to bez dodatku.

Ford gold: na butelce jest napisane, że nie potrzebujesz dodatku SCA, ale większość musiała użyć butelki. Prawdopodobnie spuścisz i napełnisz ponownie co 50 tys. mil, z jakiegoś powodu szybko się psuje.

Płyn chłodzący ELC, nie jest potrzebny żaden dodatek, a na butelce jest napisane 500 tys. mil lub 300 godzin użytkowania, ale wymienię go przy MAKSYMALNIE 100 tys. mil.

#8 ·
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Poszedłem do dealera Forda i pokazałem to mechanikowi od diesli, a on powiedział, że wygląda jak złoty płyn, ale trudno to stwierdzić. Ponieważ moja ciężarówka została wyprodukowana w Kentucky, myślę, że to złoty płyn. Załączam zdjęcie płynu.

Zakładając, że to złoty płyn, myślę o tym, żeby na razie pozostać przy złotym płynie do następnej wymiany, a następnie zainstalować filtr i przejść na ELC. Czy jeśli spuszczę płyn z chłodnicy, a następnie dodam z powrotem to, co wyjąłem, w nowym płynie chłodniczym, to wystarczy?

Zamówiłem paski Fleetguard i butelkę VC-8 o pojemności 16 uncji. Czy dobrze rozumiem, że testuje się płyn chłodniczy za pomocą pasków, a następnie dodaje się odpowiednio dodatek?

Na koniec instrukcja podaje Motorcraft Premium Gold VC-7-A. Jakie są alternatywy oprócz marki Motorcraft? I czy VC-7-B jest kompatybilny?

Attachments

#9 ·
Wygląda dobrze dla mnie. Tak, zanurz pasek testowy i sprawdź w małym przewodniku, czy musisz dodać więcej. Jeśli masz ponad 100 tys. km, po prostu spuściłbym i napełnił ponownie swój układ. Kup 4 galony płynu chłodzącego, 8 galonów wody destylowanej.

Wypełnij i spuść wodą z węża ogrodowego kilka razy, a następnie spuść i spuść i napełnij 4 galonami wody destylowanej, a następnie dodaj 4 galony koncentratu.

Zastąpiłbym termostat tylko Motorcraft. Nie marnuj pieniędzy na gorętszy termostat z miejsc na rynku wtórnym