Ford Powerstroke Diesel Forum banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Premium Member
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter #1
truck died going down the road. had truck towed home. changed cps and tried again nothing. truck cranks but will not run. here is what i have done and checked so far.
1.checked all fuses witha test light all checked out good
2.run a scan- scan tool said pcm not found.. tool is capable of checking diesel vehicles.
3. when the key is on the wait to start light stays on all the time
4.all lights are working properly on the dash
5.relay 302 in fuse box constantly clicking until removed
6.ignition switch in fuse box when pulled out was hot on both sides-50 amp fuse

7. total no start-lost all power to ecm
8.tach does not move-cps changed
9.fuel gauge and other gauges i have installed cycle as they are suppose to when the key is turned.
10.door open dinger works
11.all lights working properly

these are all thethings i have checked and the truck still cranks but no start ..please help..i can not figure thsi out to save my life

thanks
 

·
duct tape & zip ties
Joined
·
10,761 Posts
Remove your TW Chip and attempt to start the truck. You may have a bad or dirty connection where the chip goes into the PCM. This could cause the problem your having.
 

·
Premium Member
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter #3
sorry forgot to mention the tw chip has been removed since it died on me
 

·
duct tape & zip ties
Joined
·
10,761 Posts
sorry forgot to mention the tw chip has been removed since it died on me
Oh ok well then the only other thing I can think of is your pcm has gone bad.
 

·
Premium Member
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter #5
thats what it sounds like to me too but i just wanted some more opinions..and i appreciate yours..im just wondering if something caused it to blow or if it might have just have been its time to go.

how much is a new pcm..you got any clue? anyone got any clue?
 

·
Premium Member
Joined
·
3,578 Posts
I just bought one from an online junk yard for $75 shipped. Look in the early 99 forums for a post on computer unpgrades for some links to computers
 

·
Registered
Joined
·
125 Posts
Did you get it fixed? Make sure you reinstalled the small grd. tab under the lower portion of the PCM brkt. plate. Could be a PCM to body grd. concern. Have had some do this before & lightly tapped on the PCM & then it would start & gain communication. I have also had some have some mosture inside the PCM connector. If those areas look ok then I would suspect the PCM too. Hope you got it resolved by now.
 

·
Premium Member
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter #8
It is not fixed yet but i get paid on tuesday so i should be able to get it fixed. after all the test that have been run on it and the lack of any communication with the obdII scanner and the information that has been given here i believe we have figured out the pcm was bad.

when i do get it fixed i will be sure to update yall

thanks for all the help yall :thumb:
 

·
Premium Member
Joined
·
262 Posts
Discussion Starter #9
finally got my truck fixed... i have spent almost 5 grand in the last 4 months and it really sucks...seems like when i rains it pours. however it is running good now... Here is a list of things that went wong these last few months.

1. Transmisssion replaced
2. water pump replaced
3. pcm replaced
4. injector tip split and had to be replaced

but anyway its fixed now and im just going to have to hope and pray that it stays that way
 
1 - 9 of 9 Posts
Top