Ford Powerstroke Diesel Forum banner
1 - 1 of 1 Posts

· Registered
Joined
·
1 Posts
Discussion Starter · #1 ·
hi all,

I'm new to this page but have trolled it alot to help with some endeavors. My current endeavor has me stumped. I see on this sight that the issue of low pressure in the hi pressure oil system getting to injectors seems to stump ALOT of people. I don't know anyone with experience with 7.3 that I can bounce ideas off so I was hoping I can get advice and diagnostic confirmation that I'm going about it right.

Here's what I got.

2001 f250 with the 7.3. 334k miles. Ran great but engine is tired. Sooooo,

Pulled engine.
  • Bought new crate engine from Ford.
  • Installed ARP headstuds.
  • installed Irate Diesel T4 kit with 364.5 BW turbo and custom piping and new up pipes.
  • chipped computer from PHP HYDRA with 1023 tuning.
  • full force 205/80 hybrid injectors
  • stage 2 pushrods
  • Beehive springs
  • adrenaline HPOP
  • ALL NEW SENSORS. IPR,ICP,CPS.
-IDP complete fuel system with fuel bowl delete.
  • woodys valve body with deep pan.
  • trans cooler bypass delete kit.
  • installed cts3 screen with egt probe and trans temp.
  • stage 3 KT performance TQ.

Ok... so now, issue at hand. Crank no start with no smoke.

Diagnostics approached so far:

Diagnosis result are from a snap-on scanner I have.

  • Battery voltage: full with a truck that has jumper cables hooked up during cranking.
  • buzz test- good. No codes. Can hear all injectors buzz. Sounds crisp.
  • getting 12v to ipr.
  • getting 5v to icp
  • RPMS jump to 165ish when cranking.
  • WTS light comes on and goes off like normal.
  • service light comes on and goes off like normal.
  • ICP reading doesn't go over 38psi.
  • when ICP is unplugged, computer reads 2,280psi.
  • confirmed computer is telling IPR proper percentages.
  • filled HPOP reservoir and verified MANY times during startup process that it's still full and it is.
  • bled both high oil pressure galleys on both banks. Getting oil.
  • adjusted fuel pressure on new fuel lab regulator to 60psi and cracked the return line to verify fuel flow. Getting fuel flow.
  • I've been cranking for 3 days. I think air would be out of the system enough by now.

So here's where I'm at right now:

- pulled valve covers(while cussing up a storm) to check for any injector o ring leaks. No leaks found but also no oil coming out of any of the injectors spill ports.
Hood Motor vehicle Automotive design Automotive exterior Electrical wiring


My next step I was thinking of doing is pulling the brand new IPR and bench testing it. Also, recheck the 95ftlb. Torque on the HPOP gear nut. Then last, find some fittings and do a deadhead test. I find it very unlikely that the adrenaline HPOP is faulty from factory.

If anyone has some guidance, advice or knowledge, I'd appreciate it.

Thanks, Cody
 
1 - 1 of 1 Posts
Top