Ford Powerstroke Diesel Forum banner

1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
I have an 03 7.3 it has 155k on the clock. the other day i was driving it and out of nowhere it started running like ****. check engine light and huge power loss. It feels like every cylinder is misfiring. When you start it it runs fine for ten seconds and then starts choking like it is starving for fuel. My fuel gelled up last winter and it acted the same .way as when that happened. i naturally changed the fuel filter. the fuel filter has less than 5k on it. so im still gonna check it. whn the problem occured my fuel light had just came on maybe 3 miles prior to it malfunctioning. So i was wondering... being i was climbing a decent grade when the problem occured, could it have not had enough fuel pumping to where i essentially ran itself out of fuel even though there was fuel in the tank? Just trying to make sense of this issue. or could my high pressure fuel pump be fried. i dont think it would be the main one in the tank but who knows. Please help with any suggestions or comments you may have. it wont hurt. I just got laid off two weeks ago, so of course this would happen at a time like now. fml
 

·
Guns & Powerstroke's
Joined
·
258 Posts
Your pickup in your fuel tank is probably rotted and letting air in.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #3 ·
well i checked the fuel bowl. it was completely full and filter is perfect. not a fuel issue. Its weird, ill cycle the key two or three times(full cycle of glow plugs) fire it up and it is fine for about a minute to 3 minutes then it starts choking again. when i cylcle it just once and fire it up it starts choking within 15 seconds. i unpluged the icp and it still acts the same. Im kinda suspecting the ipr to be the culprit but im not too sure about that either. Im probably gonna tear off the valve covers and make sure the harnesses are plugged in properly, although im really dreading this and im not sure its necessary being the 02 and 03 models have the revised harnesses to prevent the male and female ends from separating. Any suggestions at all?.....anybody?
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #4 ·
So i just went outside to scan it and i cannot get it to act up for the life of me. Runs like brand new....only thing i can think of is that when i checked the fuel filter the other day the lid came off with very little resistance and effort. at the time it caught me off gaurd, so now that im thinking more on it, i am guessing its possible that if the lid was not tight it could have been sucking air and building up air pockets. not sure if this diagnosis is accurate. let me know what you all think about this theory.
 

·
Guns & Powerstroke's
Joined
·
258 Posts
It's possible but not probable IMO I would think that you would see fuel leaking if it was loose.
 
1 - 5 of 5 Posts
Top