Ford Powerstroke Diesel Forum banner

1 - 14 of 14 Posts

·
Registered
Joined
·
6,023 Posts
Discussion Starter #1
What would cause a turbo that is producing great boost (25 @ 6000') dosnt seem to have any leaks but, it just dosnt sound as loud as when I first installed it. Ecspecially at idle. Is this possible? What would cause this?
 

·
Registered
Joined
·
1,860 Posts
Maybe you are getting used to it? maybe load the stock tune and switch back?
 

·
Registered
Joined
·
6,023 Posts
Discussion Starter #3
I might be...truck not tuned yet
 

·
Registered
Joined
·
3,385 Posts

·
Registered
Joined
·
275 Posts
old age = loss of hearing
 

·
Registered
Joined
·
6,023 Posts
Discussion Starter #6
I wont argue that Im getting old... but the turbo at idle just dosnt sing like it did.
 

·
Registered
Joined
·
162 Posts
Maybe the vanes are stuck so it's not cycling while idling. Mine will cycle between 15% and 85% most of the time and sometimes it will just sit at 67% and be happy there.
 

·
Premium Member
Joined
·
5,700 Posts
The turbo could be stuck in the perfect spot. Believe me, it happens. I recently cleaned a turbo in a 6-speed truck that definitely had a negative affect on performance. It's really hard to explain to a customer that their truck runs worse now after I "fixed" it.


The whistle at idle is caused by the vanes being all the way closed creating the most backpressure and it needs the highest VGT duty cycle to do that.
 

·
Registered
Joined
·
8,585 Posts
I think my hearing got a little worse too because im getting proper vgt% and it just doesnt seem as loud anymore haha no one else thinks that though :hehe:
 

·
Registered
Joined
·
6,023 Posts
Discussion Starter #10
Ok if I remember correctly I saw the vgt% on my Edge CTS. What should it read?
 

·
Premium Member
Joined
·
5,700 Posts
It may read between 60-85% at idle. When it reads high the PCM is trying to warm the vehicle up faster.


I definitely noticed my 03 turbo wasn't much louder at idle than my 06, it was off idle that the thing started screaming. Eventually I did get used to the the 03 and it lost its appeal.
 

·
Registered
Joined
·
6,023 Posts
Discussion Starter #12
Okay at start up with engine somewhat warmed up it went to 85% very quickly. Then after warming up a bit and while reving it up it would drop to 35%.
 

·
Registered
Joined
·
8,585 Posts
seems normal. I'll check my vgt readings tomorrow. what are you getting for a WOT boost psi? and is it tuned or not when you do the wot boost measurement.
 

·
Registered
Joined
·
6,023 Posts
Discussion Starter #14
Only "tune" I have is the atlas 40. I saw readings around 30% revin it up in the driveway. Dont know if I need to be actully running down the road and do a WOT.
 
1 - 14 of 14 Posts
Top