Ford Powerstroke Diesel Forum - Reply to Topic
General 6.7 Discussion (2011-2016) General 6.7 Discussion

Thread: Won't start after installing CP4 bypass Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
09-10-2019 11:16 PM
broncobilly_69
Quote:
Originally Posted by rcg270 View Post
If you didn't run into issues, how long did it take you from start to finish?
The first time it probably took 5-6 hours. I'm pretty slow when it comes mechanical stuff and fussed around a bit with how I wanted the hose to run. Having an air ratchet, drill, or 1/4" impact helps a bit, especially with the plastic intake.
Some instructions say to grind some stuff off of the bottom of your lower, aluminum intake. I didn't need to and have plenty of clearance, so much that I can't see how it would be an issue.
I didn't remove my upper fuel filter, like I see some people doing. I did remove the hot side CAC pipe and completely take the bolts out of the plastic intake on it's rear, driver's side. They hang up and make removal difficult. you just have to pull up hard on them after they are unscrewed (easier said than done in tight quarters)
I had it down to about 2 hours by the third time, having my supply line cut already and my hose ran.
This video was quite helpful and the second one was good for removing the plastic intake.
09-10-2019 11:00 PM
rcg270 If you didn't run into issues, how long did it take you from start to finish?
09-10-2019 07:04 PM
broncobilly_69 VICTORY IS MINE!!!!

She fired right up.
09-10-2019 05:47 PM
broncobilly_69 I think I figured it out.
I'm a dumb a$$, bad part, and I'm a dumb a$$.
It looked like a pretty simple kit, not much to it and I don't care about CARB compliant, so I saved a 100 bucks getting a no name kit off amazon. I looked it over really good when it arrived knowing I could return it if it didn't fit. In looking if over I noticed a flaw going into the MPROP portion of it. Being a dumb a$$ and not fully understanding exactly how the kit worked I didn't realize that the flaw was a passageway that didn't quite go all the way through. The passageway that brought the fuel to the top end of the pump. I have drilled it out and cleaned the hell out of it. I had to break for dinner, but will putting it back together shortly. I will update, but I'm pretty optimistic.

Thank you to everyone that offered insight!!
09-10-2019 04:49 PM
powerstrokeshellback Take the kit off and go back to stock and see what happens.
09-10-2019 04:08 PM
Larry1013 There was a problem on this forum about similar issue with the kit they installed.

https://www.ford-trucks.com/forums/1...ggestions.html
09-10-2019 03:28 PM
broncobilly_69 Can FORscan be used to test rail pressure or any other parameters with the fuel system? I have an OBD two plug, but have never actually used it.


Sent from my iPhone using Tapatalk
09-10-2019 01:02 PM
mjs2011 I don't have an answer for you on your no start, but I can answer the Nitrile compatability with diesel.

Cole Parmer rates it as excellent. They have a great database of chemical compatabilities. Nitrile is listed under Buna-N

If you do a google search for Cole Parmer Chemical Resistance, a link will come up. I can't post links yet otherwise I would post it.
09-10-2019 10:00 AM
broncobilly_69 She still wonít fire. Doesnít seem to be much coming out of the exhaust when Iím cranking. Is there a sensor in that area that I may have accidentally disconnected or a wire that could break/cut that would cause a no start situation? Iím really stumped on this as it is getting plenty of fuel to the bypass block.


Sent from my iPhone using Tapatalk
09-09-2019 08:20 PM
broncobilly_69 Pulled it back apart and couldn't find any smoking guns. The O ring on the metering unit looked a little rough, so I found what seems to be a suitable replacement. Hopefully nitrile rings are suitable for diesel applications.
I cycled the key with the supply line disconnected, over a container. Man it puts out a lot of fuel fast! I almost overfilled my quart container before I could get to the key to turn it off.
If no one has any insight for me, I'll finish putting it back together in the morning and see what happens.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome