Ford Powerstroke Diesel Forum - Reply to Topic
6.4L Problems Forum Having Trouble? Post here

Thread: 6.4 need insight no start Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
09-11-2019 08:21 PM
colesalisbury01 Don’t forget the fuel lines as well. All the lines that go to the injectors are a one time as well. One that is broken lose it needs to be replaced. There is no reason to risk reusing them. Check your rocker arms while in there. A second known failure point of the 6.4. Poor oil quality due to fuel dilution in the early years with the DPF caused premature wear of the arms. May as well check them and replace them while it’s all cracked open
09-11-2019 01:23 PM
KHickey22 I’m bringing mine into ford tomorrow to do the harness and sensor and see where that leaves me. I spoke to a power stroke shop by me who was also pushing me in the direction of changing injectors. I didn’t have any smoke or misfires or any signs of bad injectors leading up to this. I plan to just run seafoam through the truck after and hope it clears out.
09-11-2019 01:20 PM
MstunninV12 Okay ill check that out too. But.. I ripped valve cover off today injector rail driver side . Couldnt really get the fuel rail open yet its pretty tight. Decided to test fuel cooler and diesel that came out was GLITTER. Not sure y it wouldnt make it to my bowl though. Already got a hpfp. Now have to source injectors and clean entire system. What a pain. Shop said theyd charge me 50$ a injector to test. I wonder if i could get away with using my old ones. Truck ran fine with no smoke or sounds when it just died and wont restart
09-11-2019 06:16 AM
KHickey22 As far as the no start, is the filter bowl filling with fuel after you let the pump cycle?
09-11-2019 06:15 AM
KHickey22 If you’re not getting shards in the bowl then I’d check the fuel rail pressure sensor first and the wiring harness. Early 08’s manufactured in 07 had issues with the harness and sensor that would cause the same issues as a failing HPFP
09-10-2019 07:56 PM
MstunninV12 Also have your checked your hfcm? Maybe yours looks like mine. I found theres a spring un there clogged up. Id imagine it would cause hi pressure due to not being able to circulate. I believe all that metal is from my hpfp ended up in the hfcm thats why i never seen shards in my bowl cuz its all down there.
09-10-2019 07:40 PM
MstunninV12 Okay thing that stumps me with mine is no shards found. Just rust metal at hfcm. Could that have came from the hpfp or inside the lines? How do i test the high pressure side while cranking to see if its hitting the 100 psi mark or not?
09-10-2019 03:39 PM
KHickey22 Yes fuel cooler is working. Temps in normal range according to my tuner. I narrowed it down to the pump by checking the fuel filter for metal shards, referred to on here as the “glitter test”. Literally looks like glitter in the reservoir. I didn’t see any in the actual basin but did find it between the cap and the filter itself. Truck is running fine, would have had no idea if it didn’t throw the code.
09-10-2019 02:26 PM
MstunninV12 Is your fuel cooler pump working? I found i got p0088 when my fuel cooler rad had a leak. Replaced it and made sure pump worked. Never got the code again after that. I ran fine with the code all winter long. Summer came and fuel kept getting hot and put it into limp mode. Replaced it and ran summer fine till now. Codes back and wondering what to replace.
09-10-2019 12:09 PM
KHickey22 I don’t have any input on your no start, but I will say that upon digging deeper into the PCM flash for the HPFP, it seems that it’s just a temporary bandaid and when the pump goes eventually, it will take a lot more with it. I’ve been looking for a dealer that knew what I was talking about as far as flashing it and have decided to just replace it unfortunately. Mine also threw the P0088 code which led me to the HPFP. I’m not sure wether or not that could lead to a no start.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome