No Speedometer troubleshooting 00 f250 6spd 4x4 - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 06-19-2019, 06:46 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
No Speedometer troubleshooting 00 f250 6spd 4x4

Replaced VSS in the rear & still same problem. No speedo, odometer, no cruise control(but no abs dash light)

-I omed out the plug & 2 wires from the vss to the abs unit behind the drivers side headlight, no short or high resistance found there.

-I checked grounds

-I pulled the GEM behind the drivers footwell fuse box, cleaned all contacts. & reinstalled, no change. I didn’t know which connectors to check specifically.

Under abs category I’m getting c1226, c1229, & c1230 error codes. I think I got a P0500 also but it hasn’t come back

I have a service manual on order but in the meantime I would appreciate any help on how to trace the circuit back towards the pcm from the abs module, and how to test the speedometer it’s self.

Thanks for any input or diagrams/pin outs
newick445 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 06-19-2019, 07:55 PM
Compression Ignition Addict
 
GETFURIOUS's Avatar
 
Join Date: Nov 2016
Location: HYATTSVILLE
Posts: 594
Thanks: 42
Thanked 26 Times in 27 Posts
Mentioned: 20 Post(s)
Quoted: 216 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
YOU SAID THAT YOUR TRUCK IS A MANUAL.....BUT DON'T ALL OF THESE TRUCKS HAVE A SPEED SENSOR ON THE SIDE OF THE TRANSMISSION?....

I WOULD LOOK THERE.....


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


2001 F-350 ECLB SRW.....CURRENTLY IN THE SHOP FOR THE TYPICAL FORD RUST REPAIR.....AND SOME MAINTENANCE.....SHOULD BE ON THE ROAD SOON?....

CURRENTLY LOOKING FOR AN AFTERMARKET REAR BUMPER.....
GETFURIOUS is offline  
post #3 of 6 Old 07-06-2019, 06:43 AM
Powerstroke.org Fanatic
 
DesertDiesel's Avatar
 
Join Date: Jan 2019
Location: Phoenix, AZ
Posts: 144
Thanks: 9
Thanked 9 Times in 9 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 45 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
If you butt spliced the new VSS to the existing wiring, this could be causing the problem.

2000 7.3 4x4 CC, short box, 206,000 miles.
PHP Hydra, Bilstein 5100's, Bilstein steering stabilizers, Auto Meter 3 gauge pod--EGT, Trans Temp & Boost, DieselSite 203*, Riffraff Billet wheel, 4" turbo back MBRP 5" straight pipe, Deep Trans Pan, Rotella ELC and T6 oil, Donaldson 6637, 20" Fuel wheels wrapped with 37" MT's
Security: Ravelco (for the pro's), Viper (for the rookies), The Club 1100 Steering Wheel Lock (visual deterrent).
DesertDiesel is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 6 Old 07-08-2019, 12:26 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like you replaced the ABS speed sensor and not the one that reports to the PCM. That one should be located in the transmission where the cable used to go.

Look on the tailshaft area (if 4x4 output side of transfer case in rear) and you should see the VSS. Sometimes the crossmember makes it hard to see.
yeknom is offline  
post #5 of 6 Old Today, 08:08 AM
Compression Ignition Addict
 
dieselcrawler's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: New Martinsville, West Virginia
Posts: 3,354
Thanks: 3
Thanked 57 Times in 55 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 29 Post(s)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
The VSS on the rear diff is used for both ABS and speedo info.

Have you checked fuses? Are your dome lights working, think they are on the same fuse.
dieselcrawler is offline  
post #6 of 6 Old Today, 09:33 AM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by dieselcrawler View Post
The VSS on the rear diff is used for both ABS and speedo info.

Have you checked fuses? Are your dome lights working, think they are on the same fuse.
According to all of my shop manuals only the automatic had the ABS and VSS on the rear differential. The manual has the VSS on the transmission. AutoZone part number for transmission VSS is SU2345. ABS on differential is SU2175.
yeknom is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in













Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome