It's dead again, need help - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 29 Old 12-10-2019, 01:10 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 65
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 34 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
It's dead again, need help

Just got truck back from being towed after it died. They got it running, said worn connectors on sensors.

New pig tails showed up yesterday.

Truck was running great until last night, started cutting out, bucking, made it home.

Changed ICP pig tail, no start.

Connected torque pro app, hpop builds pressure cranking (like to 3000psi) ipr duty cycle rises with hpop pressure, up to 48%.

I can see rpms while cranking on the app, still swapped in my spare cps.

Truck will occasionally fire, but only sort of stay running if I keep key in start position.

Checked continuity on the brown/white wire between icp and cps, it's not open.

Went to check it on pcm to icp, but no clue what pins are what, have to clean wires up some I suppose.

I am kinda stumped. Didn't check my fuel pressure this time, checked last week it was 55psi.

It's cold, but it's been plugged in and cold temps have never been an issue.

Batteries are on charger, good volts while cranking.

No one wants to work on it, starting to include me.

Has to be wiring someplace, trying to read schematic so I can start checking for resistance/bad wires.

Tired of walking 3 miles to work.



Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Warnermachinery is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 29 Old 12-10-2019, 02:15 PM
Compression Ignition Addict
 
greenskeeper's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1,603
Thanks: 0
Thanked 83 Times in 82 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Quoted: 299 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
bad UVCH ?

Gunga galunga...gunga -- gunga galunga.

97 F-250 CC 4x4 7.3L PSD E4OD 203K all original
99 F-250 CC 4x4 7.3L PSD ZF6 253K all original
greenskeeper is offline  
post #3 of 29 Old 12-10-2019, 02:41 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 65
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 34 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by greenskeeper View Post
bad UVCH ?
I have not checked them, they were replaced about 4 years ago along with IDM and GP's.

I suppose its possible.



Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Warnermachinery is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 29 Old 12-10-2019, 08:01 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 65
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 34 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Looks like my main issue is either a wire grounding out or my idm.

P1219 and P1298 show up after a buzz test.

Time to look for that yellow wire with blue tracer on it.



Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Warnermachinery is offline  
post #5 of 29 Old 12-11-2019, 03:33 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2011
Location: Tx
Posts: 3,764
Thanks: 6
Thanked 284 Times in 282 Posts
Mentioned: 12 Post(s)
Quoted: 326 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Remove IDM and see if it has water in it.

Doesn't sound like CPS or ICP unless the ICP connector has oil in it.
White95f250 is offline  
post #6 of 29 Old 12-11-2019, 05:32 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 65
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 34 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by White95f250 View Post
Remove IDM and see if it has water in it.



Doesn't sound like CPS or ICP unless the ICP connector has oil in it.
I am headed to grab an IDM from a buddy and see if that's it. The Swamps IDM in my truck sure looks well sealed compared to a factory one. Only been in there about 4 years.

Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Warnermachinery is offline  
post #7 of 29 Old 12-11-2019, 06:13 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2011
Location: Tx
Posts: 3,764
Thanks: 6
Thanked 284 Times in 282 Posts
Mentioned: 12 Post(s)
Quoted: 326 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Ah ok, Swamps IDM.

Are there any other modifications done?
White95f250 is offline  
post #8 of 29 Old 12-11-2019, 06:26 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 65
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 34 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by White95f250 View Post
Ah ok, Swamps IDM.



Are there any other modifications done?
Just a hydra chip

Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Warnermachinery is offline  
post #9 of 29 Old 12-11-2019, 07:25 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2011
Location: Tx
Posts: 3,764
Thanks: 6
Thanked 284 Times in 282 Posts
Mentioned: 12 Post(s)
Quoted: 326 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Now I got the whole picture.

Is the Hydra removed?

I'm curious to see how another IDM does. Make sure the tuner is removed so that can be ruled out.
White95f250 is offline  
post #10 of 29 Old 12-11-2019, 07:27 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 65
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 34 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by White95f250 View Post
Now I got the whole picture.



Is the Hydra removed?



I'm curious to see how another IDM does. Make sure the tuner is removed so that can be ruled out.
Pulling that first, testing the wire that could be suspect according to code 1219, low CID.

Thanks

Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Warnermachinery is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome