"Collision Avoidance Not Available" on start up - Page 2 - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.7 Problems Forum (2017-2019) 6.7 Problems Forum

 2Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #11 of 28 Old 01-25-2018, 05:31 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
swilson143's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bay Area, CA
Posts: 289
Thanks: 6
Thanked 13 Times in 11 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 10 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
After a total of 3 dealer visits and 20 total days without my truck, I think they've finally truly fixed it this time. They had to replace the restraint module, which is located on the tranny tunnel under the center console. I've had it back a week and not seen the error message. Previously it was a daily occurrence.
swilson143 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 28 Old 01-25-2018, 02:57 PM
Compression Ignition Addict
 
cletusjermal's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Utah
Posts: 1,975
Thanks: 15
Thanked 149 Times in 145 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Quoted: 394 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
That is good. Mine hasn’t done it anymore other then that 1 time a few months back

2017 F350 6.7L 4x4 FX4 SRW CCSB Lariat Ultimate

Sold—2002 F350 7.3 4x4 SRW CCLB. GTP38R, PIS 175/80 injectors, Sam Wyse Stage 2 Trans, 6.0 cooler, Banks Intercooler, 4" Turbo back Exhaust, PHP tuned TS 6 position chip, CNC 4 Line feed, HPOP and HPX Lines. International bellowed up pipes. AFE Stage 2 Intake w/ Dry filter. Banks exhaust brake and smart lock. Hutch/Harpoon mod, 910 Valve springs, Billet intake plenums. Firestone airbags. Trailready full guard front bumper. PIAA Driving and Fog lights. Micky Thompson Wheels.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
cletusjermal is offline  
post #13 of 28 Old 12-07-2018, 05:52 PM
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 140
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 12 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Mine did this the other day, drove about 12 miles to town, could not get either cruise control to work. Went in and had breakfast and the truck was fine after that. I did tap on the sensor box in the front bumper before I started it, don't know if it helped or not. It was a cool morning around 30 degrees, there was no frost my truck was in my shop. I googled searched the problem and it seems pretty common on f150s.
bottomland4x4 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #14 of 28 Old 12-08-2018, 05:49 AM
Compression Ignition Addict
 
Alberta Advantage's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Calgary, Alberta Canada
Posts: 1,688
Thanks: 10
Thanked 41 Times in 39 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 49 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Just brought my truck in for this issue on Friday. Dealership thinks it’s because I put a leveling kit on my truck and the sensor needs to be realigned. Too bad it’s an intermittent issue and happened before I installed my leveling kit and after.
Alberta Advantage is offline  
post #15 of 28 Old 12-08-2018, 06:32 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
swilson143's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Bay Area, CA
Posts: 289
Thanks: 6
Thanked 13 Times in 11 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 10 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by swilson143 View Post
After a total of 3 dealer visits and 20 total days without my truck, I think they've finally truly fixed it this time. They had to replace the restraint module, which is located on the tranny tunnel under the center console. I've had it back a week and not seen the error message. Previously it was a daily occurrence.
I have not had a reoccurrence since they replaced the module. I've added a leveling kit since then, it had no affect on any of the electronics.
swilson143 is offline  
post #16 of 28 Old 12-09-2018, 08:33 AM
Member
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 60
Thanks: 12
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 12 Post(s)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
I had this issue pop up from time to time, maybe every 1500 kms or so. I had a whole series of alarms come in with this. Adaptive cruise unavailable, service advance trac, pre collision assist unavailable, hill start assist unavailable, hill decent control fault, and would not let me take it out of adaptive cruise mode into manual mode until i restart the truck. I have a 4" lift and they did a recalibration on the system and has been good since (almost 2000kms). I was also told that this is sometimes seen with a loose pitman arm so that something else to check.
6.7Scorpion is offline  
post #17 of 28 Old 12-24-2018, 07:00 AM
Compression Ignition Addict
 
Alberta Advantage's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Calgary, Alberta Canada
Posts: 1,688
Thanks: 10
Thanked 41 Times in 39 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 49 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Dealership replaced my entire “black box” in the front of the bumper and I was good for a couple of weeks. The other day, I had the same message reappear. I’m booked in for the new year.
Alberta Advantage is offline  
post #18 of 28 Old 01-07-2019, 05:42 PM
Compression Ignition Addict
 
Alberta Advantage's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Calgary, Alberta Canada
Posts: 1,688
Thanks: 10
Thanked 41 Times in 39 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 49 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Update on the situation: brought my truck in today and it’s throwing the same code as before. Ford’s recommended course of action for said code is to change the adaptive cruise control assembly which they’ve already done once. They’ve sent a request to Ford for direction.
Alberta Advantage is offline  
post #19 of 28 Old 01-07-2019, 05:47 PM
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 140
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 12 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Update to my issue with the warning, if I use the remote start and I get in the truck and press the start button, the warning comes up. Shut the truck off and restart and everything is fine. My collision avoidance not available comes up only if I use the remote start. Anyone else notice this with their truck?
bottomland4x4 is offline  
post #20 of 28 Old 01-07-2019, 08:03 PM
Compression Ignition Addict
 
Alberta Advantage's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Calgary, Alberta Canada
Posts: 1,688
Thanks: 10
Thanked 41 Times in 39 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 49 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by bottomland4x4 View Post
Update to my issue with the warning, if I use the remote start and I get in the truck and press the start button, the warning comes up. Shut the truck off and restart and everything is fine. My collision avoidance not available comes up only if I use the remote start. Anyone else notice this with their truck?
Mine is the same. As long as I restart the engine, it seems to work. However, the code is stored and was accessed by the local dealership even though I pressed the “ok” button to acknowledge it not working and even after numerous engine shutdown and restarts. Guess I’ll find out what’s wrong tomorrow or Wednesday and see which part they throw at it next.
Alberta Advantage is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome