Ford Powerstroke Diesel Forum

Ford Powerstroke Diesel Forum (https://www.powerstroke.org/forum/)
-   6.7 Problems Forum (2017-2019) (https://www.powerstroke.org/forum/6-7-problems-forum-2017-2019/)
-   -   "Collision Avoidance Not Available" on start up (https://www.powerstroke.org/forum/6-7-problems-forum-2017-2019/1297402-collision-avoidance-not-available-start-up.html)

swilson143 01-25-2018 05:31 AM

After a total of 3 dealer visits and 20 total days without my truck, I think they've finally truly fixed it this time. They had to replace the restraint module, which is located on the tranny tunnel under the center console. I've had it back a week and not seen the error message. Previously it was a daily occurrence.

cletusjermal 01-25-2018 02:57 PM

That is good. Mine hasnít done it anymore other then that 1 time a few months back

bottomland4x4 12-07-2018 05:52 PM

Mine did this the other day, drove about 12 miles to town, could not get either cruise control to work. Went in and had breakfast and the truck was fine after that. I did tap on the sensor box in the front bumper before I started it, don't know if it helped or not. It was a cool morning around 30 degrees, there was no frost my truck was in my shop. I googled searched the problem and it seems pretty common on f150s.

Alberta Advantage 12-08-2018 05:49 AM

Just brought my truck in for this issue on Friday. Dealership thinks itís because I put a leveling kit on my truck and the sensor needs to be realigned. Too bad itís an intermittent issue and happened before I installed my leveling kit and after.

swilson143 12-08-2018 06:32 AM

Quote:

Originally Posted by swilson143 (Post 15704202)
After a total of 3 dealer visits and 20 total days without my truck, I think they've finally truly fixed it this time. They had to replace the restraint module, which is located on the tranny tunnel under the center console. I've had it back a week and not seen the error message. Previously it was a daily occurrence.

I have not had a reoccurrence since they replaced the module. I've added a leveling kit since then, it had no affect on any of the electronics.

6.7Scorpion 12-09-2018 08:33 AM

I had this issue pop up from time to time, maybe every 1500 kms or so. I had a whole series of alarms come in with this. Adaptive cruise unavailable, service advance trac, pre collision assist unavailable, hill start assist unavailable, hill decent control fault, and would not let me take it out of adaptive cruise mode into manual mode until i restart the truck. I have a 4" lift and they did a recalibration on the system and has been good since (almost 2000kms). I was also told that this is sometimes seen with a loose pitman arm so that something else to check.

Alberta Advantage 12-24-2018 07:00 AM

Dealership replaced my entire ďblack boxĒ in the front of the bumper and I was good for a couple of weeks. The other day, I had the same message reappear. Iím booked in for the new year.

Alberta Advantage 01-07-2019 05:42 PM

Update on the situation: brought my truck in today and itís throwing the same code as before. Fordís recommended course of action for said code is to change the adaptive cruise control assembly which theyíve already done once. Theyíve sent a request to Ford for direction.

bottomland4x4 01-07-2019 05:47 PM

Update to my issue with the warning, if I use the remote start and I get in the truck and press the start button, the warning comes up. Shut the truck off and restart and everything is fine. My collision avoidance not available comes up only if I use the remote start. Anyone else notice this with their truck?

Alberta Advantage 01-07-2019 08:03 PM

Quote:

Originally Posted by bottomland4x4 (Post 16218547)
Update to my issue with the warning, if I use the remote start and I get in the truck and press the start button, the warning comes up. Shut the truck off and restart and everything is fine. My collision avoidance not available comes up only if I use the remote start. Anyone else notice this with their truck?

Mine is the same. As long as I restart the engine, it seems to work. However, the code is stored and was accessed by the local dealership even though I pressed the ďokĒ button to acknowledge it not working and even after numerous engine shutdown and restarts. Guess Iíll find out whatís wrong tomorrow or Wednesday and see which part they throw at it next.


All times are GMT -8. The time now is 10:54 PM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

vB.Sponsors
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome