Can't use SCT with Insight CTS? - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Performance Parts Discussion What has or has not worked for you?

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 55 Old 08-28-2012, 08:55 AM Thread Starter
Serving Our Country!
 
ctrow89's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 268
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Can't use SCT with Insight CTS?

I hate to start a new thread, but I can't find a positive answer out there. Is everyone running the SCT with the Insight using custom tunes? I installed my Edge Insight CTS about 3 weeks ago and haven't been able to run my SCT SF3 since then because when tuned the CTS doesn't recognize my truck a 6.0L. I see where a lot of people are running this combination, but for me it doesn't work. I was using a canned tune prior to installing the CTS (running stock for the last 3 weeks trying to find an answer). I just want to make sure a custom tune will allow me to run both and that the canned tune is simply the issue before I spend the money buying a custom. If a custom tune is the solution then who do you recommend to buy a tune from? (exhaust is the only "mod" right now so don't need crazy tunes) Thanks for the help!
ctrow89 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 55 Old 08-28-2012, 09:29 AM
Premium Member

 
powerstroke_god's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Helenville
Posts: 602
Thanks: 6
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
I run the sct livewire with customs tunes from [email protected] and my edge insight cts. When you unhook your insight you have to select what vehicle the insight is on when you plug it back in.

2006 Ford F350 Lariat
SCT with WPE tunes
MTW Hybrid turbo
EGR Delete
Coolant Filter
Edge Insight
5" Straight pipe
powerstroke_god is offline  
post #3 of 55 Old 08-28-2012, 09:33 AM Thread Starter
Serving Our Country!
 
ctrow89's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 268
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by powerstroke_god View Post
I run the sct livewire with customs tunes from [email protected] and my edge insight cts. When you unhook your insight you have to select what vehicle the insight is on when you plug it back in.
When I have my truck stock I select the 6.0L Ford and have to input the VIN. When I have it flashed with a canned tune I select 6.0L Ford, but it doesn't ask for the VIN and I don't have all the parameters available to monitor everything.
ctrow89 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 55 Old 08-28-2012, 09:37 AM
Premium Member

 
powerstroke_god's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Helenville
Posts: 602
Thanks: 6
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
That is weird I never had to enter a VIN for my. Have you gone into the settings and see what parameters you can read or have you just ween the parameters that come on when you plug the insight in.

2006 Ford F350 Lariat
SCT with WPE tunes
MTW Hybrid turbo
EGR Delete
Coolant Filter
Edge Insight
5" Straight pipe
powerstroke_god is offline  
post #5 of 55 Old 08-28-2012, 09:40 AM
DBM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jul 2007
Location: Houston, Texas, westside
Posts: 275
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I believe only the 03 and 04's have to enter the VIN...
DBM is offline  
post #6 of 55 Old 08-28-2012, 09:43 AM Thread Starter
Serving Our Country!
 
ctrow89's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 268
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by powerstroke_god View Post
That is weird I never had to enter a VIN for my. Have you gone into the settings and see what parameters you can read or have you just ween the parameters that come on when you plug the insight in.
Yes.. when I enter my vin then I have everything that it shows on the sticky for Monitoring the 6.0L.. When I have the programmer on I was only seeing a handful of the parameters.

Quote:
Originally Posted by DBM View Post
I believe only the 03 and 04's have to enter the VIN...
Wonder why?..
ctrow89 is offline  
post #7 of 55 Old 08-28-2012, 10:59 AM
Compression Ignition Addict
 
Hightech23435's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Portsmouth
Posts: 193
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
My 06 is a no vin. I wonder do you need to update it?


Sent from my iPhone where spell check hates me.
Hightech23435 is offline  
post #8 of 55 Old 08-28-2012, 11:25 AM Thread Starter
Serving Our Country!
 
ctrow89's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Jackson, MO
Posts: 268
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by Hightech23435 View Post
My 06 is a no vin. I wonder do you need to update it?
Nope.. Updated it and the Insight this week.. still doesn't work
ctrow89 is offline  
post #9 of 55 Old 08-28-2012, 11:28 AM
Compression Ignition Addict
 
TheRobenator's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Woodstock, Ga
Posts: 568
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well the 2003s and 2004s were changed in many different ways following with later years, the transmission is also much different as far as solenoid placement goes
TheRobenator is offline  
post #10 of 55 Old 08-28-2012, 11:34 AM
Powerstroke Techie

 
Lilpooh's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Sassamansville, Pa
Posts: 9,811
Thanks: 95
Thanked 201 Times in 162 Posts
Mentioned: 8 Post(s)
Quoted: 22 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
Here is some info.

https://www.powerstroke.org/forum/6-0...-sct-tune.html

2004 F350 CC DRW King Ranch
X-3 tunes by DJ'S,QT,GH,ID. Gryphon FICM tunes, ARP studs,Stage 1turbo,ATS coolant recirc lines,Swamp's 48v ficm,coolant filter,AD2,Snow Perf stage II,EGR delete,4" turbo back straight pipe,S&Bintake,Quad "A" pillar autometer gauges,Suncoast Tri Disk Conv.,Billet input shaft,Suncoast superduty rebuild kit,Trans-go shift kit,Mag-Hytec trans pan,CFM+ elbow,ccv mod,15K reese 5er,17" LCD TV/DVD,Cobra 29 Nitewatch CB
Lilpooh is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome