Low Voltage - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Ford Excursion Discussion This forum is for topics relating to the excursion only.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 08-16-2019, 09:53 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2017
Location: Rathdrum
Posts: 13
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Low Voltage

My voltage is fluctuating between 12.5 and 13.25. I took it to Ford day before yesterday and they could not find anything wrong. I never get even close to 14 or more. This is the 4th alternator that I know of and this one is OEM. Any suggestions?
k94x4 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 08-16-2019, 10:26 AM
Serving Our Country!

 
JustinOOO9's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 7,601
Thanks: 371
Thanked 632 Times in 583 Posts
Mentioned: 42 Post(s)
Quoted: 1539 Post(s)
Garage
Feedback Score: 3 reviews
disconnect your batteries and clean all the grounds, and connections to the alternator/starter etc. The 6.0Ls have a severely underrated charging system. Long story short 4 batteries, an alternator, and a FICM before I really understood the issue lol.

I would get each battery tested when not connected to the truck, take your alternator off (takes 5 minutes as you probably know) test it off the truck. Check the battery and wire connections.

Not likely you have a bad alternator but on the 4th one something else is going on.

-99 F250, 4X4, 6.0 trans cooler, 08 mirrors, 05 grill, AIS Intake, lvl kit, JW Vbody, cncfab hpop lines, WW2.

04 Excursion Modified, 04 F350 Modified, 06 F350 Modified

Interested in learning something new?


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Justin
JustinOOO9 is offline  
post #3 of 5 Old 08-16-2019, 12:09 PM
Premium Member
 
Master_Chase's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2,843
Thanks: 2
Thanked 214 Times in 211 Posts
Mentioned: 29 Post(s)
Quoted: 517 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
How and when are you checking your voltage? If from the OBDII port mine reads about 0.5V lower than the batteries, and if your checking when the glow plugs are still cycling (first 2 minutes when cold) 12.5 sounds about right


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
E̶a̶r̶l̶y̶ ̶2̶0̶0̶3̶ ̶6̶.̶0̶ ̶E̶x̶c̶u̶r̶s̶i̶o̶n̶ ̶f̶u̶l̶l̶y̶ ̶b̶u̶l̶l̶e̶t̶p̶r̶o̶o̶f̶e̶d̶,̶ ̶1̶5̶5̶/̶3̶0̶ ̶i̶n̶j̶e̶c̶t̶o̶r̶s̶,̶ ̶K̶C̶ ̶S̶t̶a̶g̶e̶ ̶2̶,̶ ̶a̶n̶d̶ ̶a̶ ̶l̶o̶t̶ ̶o̶f̶ ̶o̶t̶h̶e̶r̶ ̶s̶t̶u̶f̶f̶.̶ Cummins swap in progress. Thanks to everyone on the forum I have learned a lot.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


The EGR does to your engine what smoking does to your lungs.

Remember you can always improve on a design until the EPA gets involved.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Master_Chase is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 5 Old 08-17-2019, 07:04 AM
Compression Ignition Addict
 
PSD POWER007's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Columbus, GA
Posts: 306
Thanks: 27
Thanked 18 Times in 17 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 11 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to PSD POWER007
The voltage on my 03 7.3 Excursion stays rock solid all of the time. On my 05 6.0 Excursion, it bounces around constantly from 13-13.8v. I was wondering if it was just my truck. Maybe not. Stays rock solid from the alternator to the input on the fuse box. But drops from the input to the OBD port.
Brand new batteries and new alternator and all new 2/0 custom battery cables and grounds.
PSD POWER007 is offline  
post #5 of 5 Old 08-18-2019, 06:13 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2017
Location: Rathdrum
Posts: 13
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I was checking about through the obd fart and the gauge on my pillar. I had one of my mechanics check the alternator and batteries and they all checked fine the alternator was putting out about a half of a more than what the other gauges show. And he suggested checking on my ground connections. He also said that the 6.0s are notoriously low on voltage output

Sent from my SM-G930V using Tapatalk
k94x4 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in













Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome