'04 Excursion No power, won't shift into high gear - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-19-2012, 06:51 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
'04 Excursion No power, won't shift into high gear

Hello,
We just purchased a 2004 6.o diesel excursion with 115,000 miles on it. For the last 2 weeks, it has ran great. This morning while driving to work, I heard a '"pop" and the the truck lost power. It will not go faster than 45 mph and it doesn't seem like it will shift out of 3rd gear...won't go past 2600rpm. It still runs smooth and sounds normal. It just doesn't have any power and will not shift into high gear...... any thoughts? We are planning a 600 mile drive to reno in a week. HELP!

Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-19-2012, 07:33 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2012
Location: Lorain OH
Posts: 544
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Any idea whats going on in the motor with a monitor? Is it getting boost? FICM voltage,ICP pressure?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-19-2012, 08:10 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No idea..... I do not think there is a boost. I think I will need to take it in to the repair shop
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-19-2012, 08:25 AM
Member
 

Join Date: Nov 2009
Location: seaford, de
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
sounds like an intercooler boot to me. Is the check engine light on, if it was getting no boost it would have no power but usually I see it throws a low boost code and turns the light on.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-19-2012, 08:39 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2012
Location: Lorain OH
Posts: 544
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by sooty4545 View Post
sounds like an intercooler boot to me. Is the check engine light on, if it was getting no boost it would have no power but usually I see it throws a low boost code and turns the light on.
Thats what I was thinking. The "POP" was probably a silicone coupler letting go.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-19-2012, 08:48 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
There is no check engine light and the boots are still connected. A boot "blew off" a couple of weeks ago....it had the associated loud wind noise and no power ...the check engine light came on. This time I do not hear the "whine" of the turbo...it has no power and will not go above 2600 rpms even when floored.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-22-2012, 03:11 PM
Member
 

Join Date: Nov 2009
Location: seaford, de
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Do you have any gauges on the truck? What boost is it running while floored? Is there any smoke, my guess is still turbo or boost problems, but who am I to say.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:03 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors