2003 7.3 Tranny won't shift past 2nd gear - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-04-2011, 05:41 PM
Member
 

Join Date: Jan 2010
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
2003 7.3 Tranny won't shift past 2nd gear

I have a 2003 7.3 Powerstroke with around 30,000 miles on it.
A few mods nothing major.
3 position chip
Garrett Turbo
Intake / Exhaust

Anyway I am coming home the other day and my truck won't shift up out of 2nd gear. No codes (No check engine light anyway) no blinking O/D light or anything like that.

I pull over check the fluid:
Level is Perfect
Looks and Smells Brand New

So I turn the truck off and shut the chip off and start home, Same result the truck will not shift up past 2nd gear. I tried everything. I unhooked the batteries for like half an hour, thought maybe it could be somethign electrical.

I did get the truck to shift into 3rd gear once but once it shifts it is like it goes into neutral (there is nothing there).

I limped it home in 2nd gear (about 40mph)

Does anyone have any idea what could be wrong?
Has anyone else had this happen? What ended up being wrong? What did you do to fix it?

Any advice or help would be greatly appreciated!
Thanks in advance
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-13-2011, 05:54 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I'm having the exact same issues right now and can't figure it out. I tore out my tranny and went all through it and everything was perfect. I put it back in and nothing changed.Did you ever get yours fixed, and if so, what was it? Hoping to get some advise here. It would be greatly appreciated.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-13-2011, 06:01 PM
The Tamed Racing Driver
 

Join Date: Oct 2009
Location: Home-Taneytown, Maryland; School- Lima, Ohio
Posts: 3,229
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like a shift solinoid issue. About the only way to diagnose it is to hookit up to a scanner and see if your getting a shift command and then check for any soft codes.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-13-2011, 06:09 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thank you very much, I will definately try that.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-13-2011, 08:48 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
Quote:
Originally Posted by late_99_PSD View Post
Sounds like a shift solinoid issue. About the only way to diagnose it is to hookit up to a scanner and see if your getting a shift command and then check for any soft codes.
Yup... time to find a GOOD scanner.... the generic ones WILL NOT WORK on these PSD's.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 07-14-2011, 03:58 AM
Member
 

Join Date: Jan 2010
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Found a local guy that comes highly recomended and as to be expected he is a little backed up but he is supposed to start on it early next week so once I get it figured out I will post up the findings and the solution.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 09-27-2011, 07:29 PM
Member
 

Join Date: Feb 2011
Location: Ghent, NY
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Take off ur pan and check the valve body and see if any of the solenoids are sticky. If they are free them up and try to drive
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-30-2011, 06:54 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
my 1987 f250 has been doing a simmilar thing i can drive it around town fine but if i try do go past 50 mph the truck sputters seams to shift in and out of gear and blows white smoke i cant figure this out can anyone help me
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:04 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors