Auto trans runs, won't shift... - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 06-21-2007, 03:55 PM Thread Starter
Premium Member

 
EODguyJake's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Down South
Posts: 320
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 7 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Auto trans runs, won't shift...

Here is how it happened, ripped from the engine 911 thread

"OK, so I got of the highway coming home, and I was playing with the tow/haul mode. After I stopped at the post office, I notice my tranny was shifting funny. Got back to the house, and something was definately wrong. When the truck would try and shift out of first, the whole thing would shake, shudder, and not shift. I would hit the tow/haul button, and the engine would change sounds (quieter), but the light wouldn't come on. I reset the HyperPAC to stock, and tried it again. This time, it still wouldn't shift, and the tow/haul light wouldn't go off, so I turned the truck off to try and start it again, and the think won't hit a lick. Everything comes on, but the motor won't even try to crank. I have the battery cables disconnected right now trying to reset it, but I don't know if that will work. Anyone have a clue? I can PM my number if you wanna talk to me about it."

The truck has started, but if I try to pull a hill, it just shakes and shudders. I will drive, but it won't shift. I've had it up to about 45, and it was just over 2200rpm. I have tried manually shifting the tranny myself, but no matter what gear I put it in while driving, nothing changes. Again, if you want to call me, I will PM my number. For what it's worth, the truck only has 29K miles, and I run that HyperPAC, which isn't an extreme tuner by any means.

2015 F-350 6.7L, CCSB, SRW, FX-4

2004 F-350 6.0L SRW XLT Sport, Ex cab, SB, FX4-Gone after 10 years as original owner


There are very few personal problems that can't be solved by the proper application of high explosives!


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Initial Success or Total Failure-EOMFD!
EODguyJake is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 06-21-2007, 04:30 PM Thread Starter
Premium Member

 
EODguyJake's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Down South
Posts: 320
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 7 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
OK, after disconnecting both batteries, the thing is running normal. I would still like to see if anyone knows WTF that was all about? Also, would you take it in and have it looked at, or not? I run the risk of the dealer discovering my tuner, even if I do yank it out of there. But, if there is a bigger problem, I need to get it fixed. This is the second time in about a month I've had my tranny doing hokey chit. The first time, if I reset the truck to stock, it quit. But, if I cranked the computer up, it would start it again. At the advice of Hypertech, I unplugged it for a week, and it went back to normal (it was doing something different at that point) even with the tuner. Obviously, this time resetting to stock didn't fix it, which tells me it's a truck problem, not a tuner problem. Any7 insight would be great.

2015 F-350 6.7L, CCSB, SRW, FX-4

2004 F-350 6.0L SRW XLT Sport, Ex cab, SB, FX4-Gone after 10 years as original owner


There are very few personal problems that can't be solved by the proper application of high explosives!


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Initial Success or Total Failure-EOMFD!
EODguyJake is offline  
post #3 of 3 Old 06-21-2007, 07:21 PM
Banned
 
Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like a possible sticking shift solenoid. When was the last time it was serviced?? PM me your vin so i can run oasis and make sure it doesnt have the trans recall still open as well...
mschn99 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome