97 F250 7.3 cranks but wont start - Ford Powerstroke Diesel Forum

Testing Forum Dont know how to post a poll, picture, Etc....Try it out here first!!

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 Old 04-06-2013, 10:09 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Question 97 F250 7.3 cranks but wont start

I have a 97 F250 7.3 that cranks but wont start. Please help. Thanks in advance
luv2ride3 is offline  
post #2 of 12 Old 04-06-2013, 11:08 AM
Compression Ignition Addict
 
Colin7.3's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Loudonville OH
Posts: 1,341
Thanks: 47
Thanked 23 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Any smoke out the tail pipe? Any mods done to truck?


Sent from AutoGuide.com Free App

Colin S. Age:22 Certified Diesel Tech, Infantry US ARMY
E99 7.3 6spd 4x4 6637, 4" straight pipe, 365,000 miles
"wear your high mileage as a badge of honor"

04 GMC 2500 4x4 Duramax/Allison
Colin7.3 is offline  
post #3 of 12 Old 04-06-2013, 01:04 PM
Doesn't Even Care


 
HVAC SuperTech's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Fletcher, NC
Posts: 18,045
Thanks: 105
Thanked 139 Times in 134 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 69 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Check fuel bowl...see if its got fuel. Drain it, and try to crack the truck and see if it fills back up while cranking. If not uts the fuel pump...check oil level too
Sent from AutoGuide.com App

Nick
E99/CC/Lariat/Factory Wide Body Kit
"The Mistress"
Power Hungry Performance HYDRA Chip
Custom Tuned by Bill@PHP, Tony Wildman@Total Diesel Performance and Lars@Gearhead



D66 w/Dieselsite WW2, Full Force 250/100s, Adrenalin HPOP, Built Trans, Walbro Fuel Pump, S&B Intake, 6" Stacks, Leveling Kit, Eagle Alloy Wheels, 315/75/16 Grabber AT2s & Much More




HVAC SuperTech is offline  
post #4 of 12 Old 04-06-2013, 02:14 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Question

Thank you all for the help.. Nothing from the tailpipe and no mods.. She's an old farm truck. Fuel bowl is full of fuel and has 8PSI at Schrader valve, oil level is good. Oil dead headed oil pressure from hpop is over 4000PSI. Tested IPR valve and wiring, all okay. Replaced cam sensor, shows good tach signal over 200RPM. Replaced IPC on left cylinder head. Also replaced the injector control module on the left fender well.. All fuses and relays are good .... And STILL wont start. Just cranks and cranks. Even put 2 new batteries in her. UGH.. She will barely even run on starting fluid.. Possible timing chain? Jumped time? Shows 180,000 on the odometer. Thank you all again
luv2ride3 is offline  
post #5 of 12 Old 04-06-2013, 02:44 PM
Doesn't Even Care


 
HVAC SuperTech's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Fletcher, NC
Posts: 18,045
Thanks: 105
Thanked 139 Times in 134 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 69 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
no, it cant jump time.....no timing belt.
do you get a wts light?

Nick
E99/CC/Lariat/Factory Wide Body Kit
"The Mistress"
Power Hungry Performance HYDRA Chip
Custom Tuned by Bill@PHP, Tony Wildman@Total Diesel Performance and Lars@Gearhead



D66 w/Dieselsite WW2, Full Force 250/100s, Adrenalin HPOP, Built Trans, Walbro Fuel Pump, S&B Intake, 6" Stacks, Leveling Kit, Eagle Alloy Wheels, 315/75/16 Grabber AT2s & Much More




HVAC SuperTech is offline  
post #6 of 12 Old 04-06-2013, 03:37 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Okay, is it possible the timing chain stretched & jumped time? Yes I do get a wait-to-start light..
luv2ride3 is offline  
post #7 of 12 Old 04-06-2013, 05:03 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
has anyone heard of exh pressure sensor shorting out and creating a no start ? thanks .and I see that it is gear to gear drive on the cam and crank so that rules out timing jumped .
luv2ride3 is offline  
post #8 of 12 Old 04-07-2013, 03:53 AM
Doesn't Even Care


 
HVAC SuperTech's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Fletcher, NC
Posts: 18,045
Thanks: 105
Thanked 139 Times in 134 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 69 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
never heard of that. And it would only give you a code not a no start.
Sent from AutoGuide.com App

Nick
E99/CC/Lariat/Factory Wide Body Kit
"The Mistress"
Power Hungry Performance HYDRA Chip
Custom Tuned by Bill@PHP, Tony Wildman@Total Diesel Performance and Lars@Gearhead



D66 w/Dieselsite WW2, Full Force 250/100s, Adrenalin HPOP, Built Trans, Walbro Fuel Pump, S&B Intake, 6" Stacks, Leveling Kit, Eagle Alloy Wheels, 315/75/16 Grabber AT2s & Much More




HVAC SuperTech is offline  
post #9 of 12 Old 04-07-2013, 03:54 AM
Doesn't Even Care


 
HVAC SuperTech's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Fletcher, NC
Posts: 18,045
Thanks: 105
Thanked 139 Times in 134 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 69 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Could mean your idm is gone...good way to test is find a buddy with one and swap it out and see rather than buying one.

Sent from AutoGuide.com App

Nick
E99/CC/Lariat/Factory Wide Body Kit
"The Mistress"
Power Hungry Performance HYDRA Chip
Custom Tuned by Bill@PHP, Tony Wildman@Total Diesel Performance and Lars@Gearhead



D66 w/Dieselsite WW2, Full Force 250/100s, Adrenalin HPOP, Built Trans, Walbro Fuel Pump, S&B Intake, 6" Stacks, Leveling Kit, Eagle Alloy Wheels, 315/75/16 Grabber AT2s & Much More




HVAC SuperTech is offline  
post #10 of 12 Old 04-07-2013, 04:09 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I took the idm out of this truck and put it in a friends truck, his was a 94 model, same vin f motor, his would not start with it. bam thought I had it , ordered one from parts store, 400 dollars later still no start . ok maybe bad part, got another one, same thing Could there be something shorting out, taking out the idm? Thanks again for the info! I'm down to my last nerve....
luv2ride3 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome