Bought a Powerstroke... Got a pig - Ford Powerstroke Diesel Forum
Introductions This is the place that you introduce yourself

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-28-2012, 10:58 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation Bought a Powerstroke... Got a pig

So a while back I got it in my head that buying a PS for hot-shotting would be a good idea. The most prolific and reliable light duty diesels ever made, What could possibly go wrong?

So I find a rough 99 F450 crew-cab for a steal. Of course, no good deal comes without its burdens; being a mechanic by trade it wasn't much of a problem for me. So when I went to go pick HIM (it's most definitely asserted itself as male) up, it's all ready warm. First bad sign.

I do the standard walk around and find the lovely barb-wire pinstriping is missing down one side. Second bad sign. I look under the hood and below and can see it's been in a small fender bender. Again nothing that hit the frame (much) and everything but the crumple is straight.

I then proceed to start him up and inspect the inside. The steering wheel is 180 out, the ignition is a push button (third bad sign) and although the compressor kicks on I have no control over the temperature or the fan speed. So, this truck has been wrecked and they replaced the steering column and dash to fix the busted airbags. YAY!

He starts and idles fine. I take a drive down the street and everything works, for now.

In hind sight, I should have probably left this one alone and found another since the current owner had been deported and he had dated the damned title two years ago. That being said I only paid $3000 for a running, driving and mostly together F450.

So I slap down the cash and drive away. On the way home my co-driver (who is following me) noticed my brake lights didn't work. We pulled over, I checked fuses and they were all good. Then I noticed a little red wire with a fork connector on it. I connect it to power and now my brakes lights have power... GREAT! With that hodge-podged we roll on.

The truck felt sluggish. I wasn't sure why but it just felt like it had more to give. We pull over for fuel and luckily the fuel gauge worked. I was expecting nothing to be up to par at this point. But we get the beast home and park it. the next morning it doesn't want to start. Lovely. So with a squirt of ether it turns over and that's when I notice the ridiculous oil leak. A good foot in diameter puddle on my drive.

So here's where I am:

1) It stutters on throttle off. Coasting at anything over 20, when I let off the throttle the engine goes silent and then as we get closer to 20 it stutters and then comes back to life. Normal? Never owned a diesel that did this. It hasn't died yet but it ALWAYS does this.

2) HPOP o-rings are DONE. So I have to fix those.

3) No oil dipstick. At first I thought I was blind and simply was missing it but that ***** is GONE. Any ideas? Where does it feed into? Top of the oil pan like most engines?

4) Seats are from an Excursion (i think) and only two of the four holes bolt up. Ideas?

5) Does anyone have a wiring diagram for the engine/chassis wiring? I am going to rip out everything that has been "fixed" and work it back over.

I slapped a 5" exhaust and an S&B Intake on it. I had them ordered before I got the truck. It's no longer sluggish but it still stutters.

So yeah... I'll be here a while.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-28-2012, 12:44 PM
Super Moderator

 

Join Date: Jul 2008
Location: Orangevale, CA
Posts: 11,408
Thanks: 10
Thanked 91 Times in 85 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Glad to have you - to the ORG!!

There's lot of great info here to help you though your...um...adventure. I guess the good thing is when you're done, you'll know exactly what you have.

On the dipstick, look down the tube or use a long screw driver to see if it actually in the tube. I say this because when I had a belt shred on me (bad idler assembly) it snapped the "T" off the end of the "oil level indicator" - I had to order a new one, remove the pan end of the tube to push the broken ds up and out to put the new one in.

Not sure in the 'silent engine' thing while coasting. Mine does something similar. It will stay at RPM until I get to a certain speed (haven't checked to see what that is) and it will drop to idle. The engine seems quiet during that drop to idle, but it's always done that. No detrimental operation from it though.

Be sure to check out the 99-03 7.3L forums. You may find answers there - Definitely don't be afraid to ask questions - Helpful folks here.
http://www.powerstroke.org/forum/for...3-7-3l-forums/

Last edited by SuperCrutyPS; 09-28-2012 at 12:48 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-30-2012, 02:47 AM
Other vehicle is an F250
 

Join Date: Jul 2007
Location: N. Pickens County S.C.
Posts: 18,324
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Welcome to the org.!

Looks like you will have plenty to do for many weekends.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:31 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors