New Guy needs help asap - Ford Powerstroke Diesel Forum
Introductions This is the place that you introduce yourself

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-03-2007, 08:53 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2007
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
New Guy needs help asap

Hello everyone!

This is the first deisel that I have ever owned. It is s 2003 Excursion Limited. Beautiful truck. It is lifted with 37" tires, has an MBRP exhaust, aftermarket intercooler tube, and I just installed a Banks Six Gun with PDA. It is awesome; if only it would keep running. Every 3 or 4 days it starts sputtering around 2000 rpms. If I unhook the batteries for a while and put it back together, it runs great again. I'm confused.

I posted more info in the 6.0 engine problems area. Please take a look at them and see if anyone can help me.

Sorry to start in with my problems right away, but I have been fighting this for months. I am SO happy that I found a place online that may be able to help me get this fixed.

Thanks everyone!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-03-2007, 09:01 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Location: Vernon, Texas
Posts: 3,333
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to slammedSI Send a message via MSN to slammedSI Send a message via Yahoo to slammedSI
Quote:
Originally Posted by wigs View Post
Hello everyone!

This is the first deisel that I have ever owned. It is s 2003 Excursion Limited. Beautiful truck. It is lifted with 37" tires, has an MBRP exhaust, aftermarket intercooler tube, and I just installed a Banks Six Gun with PDA. It is awesome; if only it would keep running. Every 3 or 4 days it starts sputtering around 2000 rpms. If I unhook the batteries for a while and put it back together, it runs great again. I'm confused.

I posted more info in the 6.0 engine problems area. Please take a look at them and see if anyone can help me.

Sorry to start in with my problems right away, but I have been fighting this for months. I am SO happy that I found a place online that may be able to help me get this fixed.

Thanks everyone!

Welcome to the site, Its great that you jumped right in! Im sure one of our tecs will be along shortly to help with your problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-03-2007, 09:22 AM
Desert Shield/Storm Vet

 

Join Date: Dec 2006
Location: Munising, MI.
Posts: 9,092
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
to Powerstroke.org. Sorry I can't help ya, but there lots of members with the 6.0 that will help ya out!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-03-2007, 09:54 AM
Slacker



 

Join Date: Dec 2006
Location: Surprise, Arizona
Posts: 16,932
Thanks: 13
Thanked 28 Times in 22 Posts
Feedback Score: 4 reviews
Wigs,
First, to the site. I haven't seen your other post, so you may have more information regarding your rig and what you've tried over there. I'd suggest reloading your stock config back in your ECM and see if it is still having the same problem. Also, when was the last time you changed your fuel filters? You may want to consider that, as well. The experts should be along shortly, but in the meantime, you may want to try those.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-03-2007, 09:54 AM
im fat and ugly


 
Join Date: Aug 2006
Location: Shreveport, LA
Posts: 15,684
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
try cleaning the egr valve and see if that fixes it
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-03-2007, 10:06 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2007
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the input.

It was having the same problem with the stock ECM. I thought that the Banks would fix it, but no luck. I replaced the fuel filter when the problem first happened.

As for cleaning the EGR valve, not sure where that is but I will find it and give it a try.

I am going to repost all of the details in the engine problem section since you did not see it there.

Thank you so much!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-03-2007, 10:14 AM
im fat and ugly


 
Join Date: Aug 2006
Location: Shreveport, LA
Posts: 15,684
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ok here ya go, this is a pic of the location of the egr, theres 2 bolts holding it in, unplug it, unscrew those 2 bolts(not sure the size), pull it out it may be a booger to get out since its tight but use yur imagination youll get it. when you get it out it will be more than likely black, covered in soot, use a can of carb cleaner and a tooth brush and clean it till it shines and reinstall

be careful there is a gasket on it, and 2 O-rings on the valve, just dont mess em up while cleaning


Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-03-2007, 10:20 AM
BIG TRUCK, SMALL DRIVER
 

Join Date: Oct 2006
Location: Iva, SC
Posts: 5,877
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Welcome to the Forum!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 03-03-2007, 10:58 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2007
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
perfect picture. I will go try that and report back.

Thanks again.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 03-03-2007, 11:07 AM
im fat and ugly


 
Join Date: Aug 2006
Location: Shreveport, LA
Posts: 15,684
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
not a problem, forgot to you to the site
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:29 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors